Suur jäähoki tuleb eestlastele peaaegu koju kätte! Võida vinge pakett
Front bg
24 apr. 8:00

Suur jäähoki tuleb eestlastele peaaegu koju kätte! Võida vinge pakett

Eesti naaberriikides on jäähoki olnud ikka au sees. Soome koondis on praeguse seisuga kerkinud maailma parimaks. Viimasest kolmest MM-tiitlist on võidetud kaks. Sinna kõrvale on panna ka üks hõbemedal. Lisaks krooniti soomlased mullu Pekingis esmakordselt ka olümpiavõitjateks. Maailma edetabelis hoitakse samuti esikohta. Kõrgel tasemel mängitakse ka Lätis. Maailmameistrivõistlustelt on neil ette näidata kolm seitsmendat kohta. Lisaks ollakse regulaarselt kohal olümpiamängudel. Just nimetatud Eesti naabrid korraldavad tänavu 12. – 28. maini MM-i.

 

welcome-offer

Seejuures on kahel Eesti hokifännil võimalus vaatama minna Läti koondise MM-i avamängu, kus minnakse vastamisi jäähoki sünnimaa Kanadaga. Tonybet loosib 12. mail Riias peetavale matšile välja 1150 euro väärtuses paketi kahele. Mängupiletitele lisanduvad veel ööbimine ning lennureisid.

Just eelnevalt mainitud Kanada koondist peetakse tänavusel MM-il Soome peamiseks konkurendiks. Omavahel on mängitud koguni kolmes viimases MM-finaalis. 2019. aastal jäi Soome peale 3:1. 2020. jäi turniir koroonaviiruse tõttu ära. 2021. aastal võitis Kanada esikohamängu lisaajal 3:2. Mullu võitis Soome kodupubliku ees lisaaja järel 4:3. Soomlaste jaoks on praegune periood üldse läbi aegade parim. Varasemad MM-tiitlid pärinesid neil 1995. ja 2011. aastast.

Venemaa vaatab MM-i kõrvalt

Kanada on samal ajal hokiajaloo suurjõud. Aastate jooksul on võidetud koguni 27 MM-tiitlit. Sellega jagatakse kõigi aegade edetabelis esikohta Venemaaga, keda loetakse ka jäähokis NSVL-i õigusjärglaseks.

Siinkohal tuleb mainida, et jäähoki MM oli aastaid Kanada jaoks teisejärguline. Mängijate fookus oli loomulikult NHL-il. Kui 1961. aastal võideti juba 19. MM-tiitel, siis edasi hakkas võimutsema NSVL. Mõni tiitel pudenes ka Tšehhoslovakkiale ja Rootsile. Pika tiitlipõua lõpetas Kanada alles 1994. aastal.

Kanada kõrval hokiajaloo teiseks suurjõuks olnud Venemaa vaatab aga teist MM-i järjest maailma parimate selgitamist kõrvalt. Ukraina vastu alustatud sõja tõttu heitis jäähokipere lisaks venelastele üle parda ka Valgevene hokimehed. Esialgu pidi 2023. aasta MM toimuma Peterburis, kuid sõja alustamise tõttu võeti see jõuproov meie idanaabritelt ära.

Venemaa puudumisel on hokimaailma suurest kuuikust saanud suur viisik. Soome ja Kanada kõrval kuuluvad soosikute ringi seega veel Tšehhi, Rootsi ja USA. Siinkohal tasub tähele panna, et suur hokiriik USA on aastate jooksul võitnud kõigest kaks MM-tiitlit. Parimaks krooniti nad 1933. ja 1960. aastal. Seejuures ei ole hiljem isegi finaali jõutud. Reeglina heideldakse kõige kahvatumat karva medali nimel. Viimasest seitsmest MM-ist koguni neljal on USA jõudnud pronksimänguni.

Hiljutiste suurturniiride põhjal on üllatusvõimelisteks tiimideks Saksamaa ja Šveits. Ajalooliselt on tugev ka Slovakkia. Nende tulemused on läbi aastate aga kõvasti kõikunud. 2002. aastal maailmameistriks kroonitud slovakid on seejärel MM-il nelja parema sekka murdnud ainult kolmel korral. 2012. aastal teeniti hõbe, 2003. aastal pronks ja 2004. aastal neljas koht. Mullusel Pekingi olümpial näidati, et tulevik võib aga olla helge. Pronksi kaela saanud slovakid võitsid sellega oma ajaloo esimese jäähoki olümpiamedali.

Nagu MM-ide puhul tavaks, siis võivad meeskondade jõujooned veel ka turniiri käigus muutuda. Maailma parim koondis selgitatakse ju ajal, kui jäähokiliigas NHL toimub alles play-off. Nii on tavapärane, et Põhja-Ameerika profiliigas hooajaga ühele poole saavad mängijad liituvad koheselt rahvuskoondisega. Seejuures isegi poole turniiri pealt. Seega sõltub lõpuks riikide käekäik palju sellest, kuidas nende tähtmängijatel NHL-is läheb. Ebaedu klubis võib tihti tähendada hoopis edu koondises. Edu klubirindel jätab mängijad aga maailmameistrivõistlustelt eemale.

Usinad korraldajad Soome ja Läti

Seekordset MM-i võõrustavad Soome ja Läti on viimastel aastatel olnud väga usinad suurturniiri korraldajad. Soomes jagati MM-medaleid välja ka mullu. Lätis selgus maailma parim hokiriik 2021. aastal.

Soome korraldas koos Rootsiga MM-finaalturniiri näiteks 2012. ja 2013. aastal. Soomes toimuvad maailmameistrivõistlused üldse juba kümnendat korda. Läti on võõrustaja rollis kolmandat korda. Esmakordselt mängiti meie lõunanaabrite juures 2006. aastal.

Lätis peetakse sel korral mänge 10 300 inimest mahutaval Riga Arenal. Soomes mängitakse Tamperes 13 455 isekohaga Nokia Arenal.

Praeguseks on paigas ka järgmise kolme MM-i korraldajad. Tuleval aastal mängitakse Tšehhis. 2025. võõrustavad mänge Rootsi ja Taani ning 2026. Šveits.

JÄÄHOKI MM 2023

Võõrustajad: Soome (Tampere), Läti (Riia)

Toimumisaeg: 12. – 28. mai

Tiitlikaitsja: Soome

MM-i alagrupid

A-alagrupp: Soome, USA, Rootsi, Saksamaa, Taani, Prantsusmaa, Austria, Ungari

B-alagrupp: Kanada, Tšehhi, Šveits, Slovakkia, Läti, Norra, Kasahstan, Sloveenia

Mõlema alagrupi neli edukamat meeskonda jõuavad veerandfinaali

Läbi aegade kõige edukamad riigid:

  1. Kanada 27 MM-tiitlit
  2. Venemaa (NSVL) 27
  3. Tšehhi (Tšehhoslovakkia) 12
  4. Rootsi 11
  5. Soome 4
  6. USA 2
  7. Suurbritannia 1
  8. Slovakkia 1