Mida ennustab Kaarel Kose jäähoki MM veerandfinaalide elevuses? Täispikk ülevaade tõsisele hokifännile.
Front bg
27 mai 10:00

Mida ennustab Kaarel Kose jäähoki MM veerandfinaalide elevuses? Täispikk ülevaade tõsisele hokifännile.

Jäähoki MM Riias ja Helsingis on jõudnud veerandfinaalideni. Meeskondadel on 7 mängu mängitud ja sel korral divisjoni võrra kõrgemale tasemele mänginud Ungari ja Sloveenia võtavad järgmisel aastal taas koha esimeses divisjonis, kust nende asemel on 2024 MMil kõrgeimal tasemel oma võimeid testimas Poola ja Suurbritannia. Oma etteaste on teinud ka Austria, Prantsusmaa, Taani A- alagrupist ja Norra, Kasahstan ja Slovakkia. Viimane tiim on ehk kõige mõrumate mõtetega kotte pakkimas, sest veel enne Läti ja Šveitsi mängu võis loota teekonna jätkumisele. Jäähoki MM spordiennustus on saanud hoo sisse ning TonyBet spordiportaalis on veerandfinaalide statistika fännidel silma ees.

Mulle isiklikult näib, et tasemevahe, kuigi aeglaselt, on kahanemas. Kunagised 6 suurt on tänaseks kasvanud 8-10 tiimini, kes kõik on heal päeval võimelised üksteist võitma. Saksamaa ja Šveits on tõusnud riikideks kes võivad olla turniiridel suurfavoriidid – midagi, mis veel mõned aastad tagasi ei olnud tõenäoline. Taani osas olen veendunud, et nad on liitumas eliidiga. Väljakukkunud tiimid suudavad arvestatavat vastupanu osutada. Päris piinlikke tulemusi seekord ei olnud ja nii Ungari kui Sloveenia mängupilt oli üpris viisakas ja päris mitmes mängus tuli leppida väga nappide kaotustega – tõe huvides olgu öeldud, et Ungari suutis 2 mängu viia lisaajale, millest ka üks võit, seda Prantsusmaa üle.

USA

Meeskond, kes on läbinud alagrupimängud puhaste paberitega, alustades valitseva maailmameistri Soome 5:1 nahutamisest. Turniiril enim väravaid visanud ja suurimate väravate vahega meeskond. Mäng kulgeb kui kulda. Kõige üllatavam fakt on vast see, et A -alagrupi veenvalt kinni pannud USA viimast kuldmedalit tuleb otsida aastast 1933. Tehniliselt võitsid nad ka 1960, kuid sel ajal oli taliolümpia turniir ja MM ühendatud, kusjuures ka viimane hõbemedal on aastast 1956 – pärast seda pole USA saanud finaalis mängida. Pronksmedaleid on oluliselt rohkem ja viimane on ette näidata aastast 2021.

USA alustas turniiri ilma igasuguste ootusteta. Kohalik ajakirjandus on nimetanud seekordset tiimi viimaste aegade kõige nõrgemaks jänkide esinduseks. Olgugi, et valdav osa on NHLi mängijad, siis tiimide esiviisiku nimesid peale Alex Tuchi liiga palju ei leia. Kas selle tõttu või sellest hoolimata, võtke kuidas tahate, on USA seni kõige säravam sats. Mis muud, kui veerandfinaalide spordiennustus on avatud.

Šveits

Juba enne mainisin, et ajad on muutunud ja Šveits võib olla suursoosik. Seni on laeks jäänud hõbemedal, viimati 2018 ja 2013. Seekord hoian ise pöialt just alpide poegadele. Nad on näidanud kindlat mängu ja head meeskonnatööd. Ilmselt on üheks edu võtmeks ka see, et nad on saanud oma tiimi eest mängima 6 NHLi meest ja nende seas on head hooajad teinud Nico Hischier, kellele New Jersey Devilsist on ette näidata 80- punktiline põhihooaeg (81 mängu) ja LA Kingsist Kevin Fiala, kes paugutas 69 mänguga 72 resultatiivsuspunkti. Meeskonna ühtsust kinnitab, et punkte jagub üle meeskonna ja turniiril on tiimi parimana 6 resultatiivsuspunkti kogunud Colorado neljanda ründekolmiku tööhobune, Denis Malgin, olles sellega MMi hetketabelis 24s. Kindlasti tuleb kiita Šveitsi kaitsemängu ja väravavahte. Meeskond on lubanud kõige vähem pealeviskeid ja Leonardo Genoni troonib väravavahtide tabelit 96,61 tõrjeprotsendiga.

Rootsi

Rootsi on mänginud rahuliku ja kindla turniiri. Veidi väristati Soomega, kui võit vormistati bullititega ja lisaajal tuli alla vanduda ka USAle. Rootsi on aastatel 2017 ja 2018 tulnud järjest maailmameistriks ja võimalus on üpris suur ka täna. NHList on täiendusi, kuid mitte ühtegi staari staatuses meest. Kõige enam kõneainet pakub noor mängujuht Leo Carlsson. Leod ennustatakse Conor Bedardi järel selle aasta NHLi drafti teiseks või kolmandaks valikuks. Örebrö, 18- aastane supertalent on suur, hea uisutaja ja kõrge hoki IQ’ga mängujuht, kes teeb tööd nii ründes kui kaitses. Ka MMi numbrid kinnitavad, et 7 mänguga 5 resultatiivsuspunkti ja tõhusustegur +5 viitab, et Leo Carlsson saab meeste hulgas väga hästi hakkama. Hoia silm peal! TonyBet spordiennustusportaali statistika näitab sama.  Punktitabelis on tiimi parimaks, oh seda üllatust, kaitsemängija Henrik Tommernes, kes on jaganud 10 resultatiivset söötu. Kaitsetöö toimib turniiril kenasti. Rootsi on vastastel lubanud skoorida kõige harvem, seitsmel korral. Üleüldse pealeviskeid vastasele eriti ei lubata (top 3) ja ka pealevisete tõrjeprotsent on meeskonnal MMi parim. Väga ei saa viriseda ka ründemänguga ja Rootsi kuldmedal on täiesti reaalne võimalus ka täna. Spordiennustuse statistika seda toetab. Mängus Lätiga on TonyBet portaali andmetel ülekaal koefitsiendiga 1,45 vastase 6,8 vastu.

Kanada

Kanadat ei saa kunagi maha kanda. Tuletan meelde 2021 turniiri, kus alustati kohe kolinal kaotusega Lätile, USAle ja Saksamaale lisaks kaotus Soomele, napilt saadi punktid kokku, et jõuaks veerandfinaali, selleks, et võtta kuldmedalid. Playoffidesse jõudnud Kanada on hoopis teine loom, kui alagrupiturniiril. Seekord saadi hoolimata kaotustest Šveitsile ja Norrale ning napilt karistusvisete võiduga lõppenud mängust Slovakkiaga alagrupist edasi teisena. Mäng nüüd alles algab. Seni on kõige rohkem pealeviskeid vastastele sooritanud just Kanada. Õnnetum osa on see, et seni on tiim skoorimistõhususega alles turniiri 10. kohal. Jääb loota, et nüüd kalibreeritakse rauad päriselt ja jaht hakkab pihta!

Kui läks jutt draftidele, siis Kanada puhul uisutab väljakul ainult 2 mängijat, kellel pole taskus NHLi lepingut. Ühele neist, Adam Fantillile, pakutakse selle aasta draftis teise valiku kohta ja maandumist Anaheim Ducksi ridades. Tuleb muidugi tunnistada, et kõrgete ootustega kaasneb ka vastutus ja senised 2 söödupunkti on noormehele endale kindlasti väikese meelehärmi kohaks. Igal juhul on Kanadal ka nö teise ešeloniga kõige vihasem tiim välja pandud ja iga koht allpool kulda on pettumus.

Soome

Hoki ränkingu valitseja ja valitsev maailmameister ei ole seni näidanud päris sama minekut, kui eelmisel MMil. Ometi on koduseinad toetamas. Nüüd on tõe hetk päriselt vastu jooksnud, sest neljapäeva õhtul tuleb vastamisi minna Kanadaga. TonyBet spordiportaal näitab vägagi tasavägist seisu, kergelt suurema võiduvõimalusega Soome kasuks. Meile muidugi rõõmu rohkelt, kui kaks suurfavoriiti on juba veerandfinaalis vastamisi, aga Soomel selgelt finaalimekiga mäng. Soomlastel jääb ainult loota, et tegelikult on leijonat põtkiva mootori korda saanud ja 7:1 võit Taani üle oli musklinäitamise algus. Soome on seni komistanud esimeses mängus USA vastu, kus tuli selge 1:4 kaotus ja vast isegi valusamana kaotus Rootsile karistusvisetega. Kui soomlased oma maailmameistri staatusele vastavalt jäähoki kõige kangema skalbi Kanadalt võtavad, siis on loota korduskohtumist Rootsiga. Soome eest on jääl vast selle MMi kõige paukuvam NHLi püss, Mikko Rantanen, kes põhihooajal oli väravalööjatest 3. kohal. Näis, kas Soome sisu hakkab nüüd päriselt tööle, aga kui põhjanaabritel on sel aastal asja finaali, siis saab see olema kõige keerulisem võimalik teekond. Kui uskuda, et Kanadaga toimetulekuks on sisu küll, siis hoolimata oma poolehoiust ma valdavalt Soome-Rootsi mängus sugulasrahva peale panust ei paneks, ajalugu on lihtsalt liiga palju õpetanud.

Läti

Lõunanaabrid on vähemalt minu jaoks selle turniiri feel good tiim. Kaheldamatult kõige hingestatumalt mängiv sats, kui esimene Kanada saun välja arvata. Veerandfinaal oli küll käeulatuses, arvestades taset, aga see tuli uskumatute sündmustega, mille krooniks olid lisaaja võidud Tšehhi ja Šveitsi üle. Tiimi võitlustahe on neid halvimast hoidnud ja näiteks vähemusmängus on lätlased 95% tõhususega turniiri parim meeskond. Arvestades seda, kui kõva riski piiril peavad underdogid mängima, on see oluline statistika. Tiim on üldiselt ühtlane ja täis töötahet, kuigi peamine ründeteravus on seni olnud kolme mehe kanda: Rudolfs Balcers, Rodrigo Abols ja Kaspars Daugavins. Lätlastele käisid kaasa elamas ka TonyBeti hokimängu võitjad.

iihf-2023

Fotograaf: Raido Kull.

Tšehhi

Ilmselt on meeskond rahul oma miinimumprogrammi täitmisega, veerandfinaalis ollakse sees Tšehhide pehmeks kõhualuseks tundub olevat kaitsemäng, sest vastastel on liiga palju lubatud pealeviskeid. Seda kompenseerib küll Karel Vejmelka 95,56 tõrjeprotsent, mis võiks olla ulmeline number, kui see poleks pelgalt 2 mängu põhjal. Loodetavasti suudab Arizona Coyotes puurilukk siiski kinda just sedamoodi soe hoida, sest täna on vastane turniiri kõige vihasem skoorija ja ainuke kaotuseta meeskond USA. Dominik Kubalik on küll 12 punktiga punktitabeli liider ja Roman Cervenka on seitsmes, aga kui järgmises mängus kaitse lekib, siis ei aitaks isegi David Pastrnaki väljakule võlumine. Turniiri statistika Tšehhe ei toeta, kui aga vaadata omavaheliste kohtumiste ajalugu, siis on tšehhidel selge eelis. Omavahel on mängitud 14 korda, millest 8 korral on just maailma usinaimad õllejoojad võiduga lahkunud. Ka viimasest viiest matšist on 3 lõppenud tšehhide võiduga. Statistiliselt on tegemist põneva vastasseisuga ja kindlasti USA jaoks ajalooliselt vägagi ebamugava vastasega. Igatahes on taas käes hetk avada spordiennustusportaal.

Saksamaa

Saksamaa on vaikselt, aga kindlalt arenenud väga tõsiseks hokiriigiks. Tänaseks on NHLis juba arvestatav hulk sakslasi, keda saab superstaarideks lugeda, alates Leon Dreisaitlist. Tema paraku sel MMil ei osale. Ja kuigi tiimis vaid 3 NHLi meest, siis mäng näitab, et ka peamiselt koduliiga mängijate koosseis on väga ohtlik meeskond. Hetkel on nad suutnud tiimina kõige täpsemalt pealeviskeid realiseerida, aga alt on vedanud puurilukud ja ka vähemuses mängu pole ideaalselt toimima saadud. Kõige ohtlikumaks teutooni rosteris on seni osutunud Buffalo Sabersi noor mängumees JJ Peterka, kes on kogunud 9 punkti ja kaitsja Kai Wissmann 7 punktiga. Üldiselt südikas Saksamaa on siiski oma naabrite Šveitslastega mängides nö autsaiderid ja võidu võtmiseks on vaja selgelt paremat mäng nii väravavahtidelt kui ka vähem aega tuleb veeta karistusaedikus. Kui rääkida sakslaste ja šveitslaste hokilahingutest, siis ajalugu ütleb, et saab korralikult väravaid. Viimane MM mäng lõppes šveitsi 4:3 võiduga… seda küll alles karistusvisete järel. Sakslaste lootuskiir on ehk selles, et alagrupiturniir algas küll kaotustega ent hetkel on saksamaa veerandfinaali saabunud 4-mängulise võiduseeria pealt. Sakslastel ei tohiks küll mingit aukartust vastase ees olla.

Säti ennast teleka ette või mine Riiga või Tamperesse kohapeale, aga sama hästi võid mängumelu ja skoore jälgida spordiennustusportaalist TonyBet. Kõige paremad mängud on alanud. Kusjuures endalegi üllatuseks avastasin, et kõikides mängudes on intriige. Ka kõige tõsisemate underdogide jaoks leiab mõne toetava statistilise lootuskiire. Näha saab Soome- Kanada minifinaali, USA komistas oma nemesise Tšehhi otsa, Rootslastel on vastas koduseinte toel südikat turniiri tegev Läti ja tinglik teutoonide derby läheb käima Saksamaa ja Šveitsi esituses. Spordiennustuse statistika leiad TonyBet portaalist.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmänguga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!