Kas Soome hokikoondis kroonitakse taas maailmameistriks? Mida suudab koduväljakul Läti?
Front bg
09 mai 13:30

Kas Soome hokikoondis kroonitakse taas maailmameistriks? Mida suudab koduväljakul Läti?

Maailma kõige kuumem hokikoondis on praegu Soome. Eesti põhjanaabrid on nii valitsevad olümpiavõitjad, maailmameistrid ning lisaks hoiavad nad esikohta ka maailma edetabelis. Tänavu 12. – 28. maini peetaval MM-il on Soome Läti kõrval teiseks võõrustajaks. Kodusel suurturniiril jahitakse ajaloo viiendat MM-tiitlit. Seni on pidu soomlaste õuele tulnud 1995., 2011., 2019. ja 2022. aastal.

Soome hokikoondis tegi seekordse turniiri eel kõik, et kokku saada võimalikult tugev koondis. Pikalt püsis isegi lootus, et rahvusesinduse särgi tõmbab selga nende praegune kõige kuulsam mängija Patrik Laine.

welcome-offer

Arusaamatus Patrik Laine ümber

25-aastane Laine on NHL-is mänginud nüüdseks seitse hooaega. Selle aja jooksul ei ole ta Soome koondist kordagi esindanud. Nüüd teatati 22. aprillil, et Laine on koondises. 1. mail räägiti juba mängijat segavast vigastusest. 7. mail avaldati tiimi nimekiri ja seal Lainet ei olnud. Soome meedia on seejärel olnud täis erinevaid vandenõuteooriaid.

Paljude arvates üritati esmalt Laine nimega lihtsalt pileteid müüa. Hiljem on tõdetud, et ilmselt keelas koduklubi Columbus Blue Jackets tal lihtsalt MM-il mängimise. Lõppenud hooajal jättis Laine traumade tõttu vahele koguni 30 protsenti mängudest ja klubi ei soovi oma 35 miljoni euro suuruse investeeringuga riskida.

NHL-i mängijatest kuulusid lõpuks Soome koondise peatreeneri Jukka Jaloneni valikusse Mikko Rantanen, Kaapo Kakko, Joel Armia, Kasperi Kapanen ning Olli Määttä.

60-aastast Jaloneni võib pidada Soome hokiajaloo kõige edukamaks treeneriks. Tema käe all võideti mullu Pekingis olümpiakuld. Lisaks tüüris ta meeskonna 2010. aasta Vancouveri olümpial pronksini. Jaloneni juhendamisel on Soome võitnud kolm MM-tiitlit (2011., 2019., 2022.). 2021. aastal Lätis peetud finaalturniiril saadi kaela hõbemedalid.

Vaatamata Laine puudumisele läheb Soome MM-ile vastu ühe suurima soosikuna. Tamperes peetaval alagrupiturniiril on kõik peale grupi esikoha neile ilmselt pettumus. A-alagrupi võitmine tagaks neile veerandfinaaliks kohtumise B-alagrupi neljanda tiimiga. Suures plaanis tähendaks see lihtsamat teekonda poolfinaali.

Grupi esikoha nimel hakkavad soomlased heitlema ilmselt USA ja Rootsiga. USA on taaskord oma suurimad staarid koju jätnud ning seega on nende võimalusi üsnagi keeruline hinnata. Rootsi ei taha aga naabrile kunagi alla jääda. Samas on Rootsi ilma jäänud mitmest NHL-i tipptegijast, kes otsustasid koondise esindamisest loobuda. Viimasel hetkel võttis end nimekirjast maha Boston Bruinsi särgis suurepärase põhihooaja teinud väravavaht Linus Ullmark.

Läti sihib veerandfinaali

MM-i teiseks võõrustajaks on Läti, kes peab kohtumisi Riga Arenal. B-alagrupis mängivatest tiimidest on Läti viienda asetusega. Maailma edetabelis hoitakse praegu 11. positsiooni (MM-il mängivatest tiimidest ollakse 10. asetusega, kuna kolmanda paigutusega Venemaa MM-il mängida ei tohi).

Läti eesmärgiks kodusel suurturniiril on pääs veerandfinaali ehk kaheksa parema sekka. Hokimaailma suurjõududest kuuluvad B-alagruppi Kanada ja Tšehhi. Lätist parema asetusega on ka Šveits ja Slovakkia, kes on heal päeval võimelised küündima päris suurde mängu ehk jõudma poolfinaali või ideaalstsenaariumi korral isegi finaali. Seega peab Läti eesmärgi täitmiseks vähemalt ühe nimetatud tiimidest seljatama. Lisaks on kindlalt vaja üle mängida Norra, Kasahstan ja Sloveenia.

Läti koondise mängumehed tulevad peamiselt Tšehhi, Rootsi ja Šveitsi kõrgliigadest ning USA hokiliigast AHL. Tegemist on NHL-i nö järelkasvuliigaga. Viimasel hetkel said lätlased olulise täiendusena koosseisu 26-aastase ründaja Rudolfs Balcersi, kes igapäevaselt mängib AHL-is Syracuse Crunchi ridades. NHL-is on Balcers aastate jooksul kirja saanud üle 150 kohtumise.

Läti on ajaloo jooksul MM-il kaheksa parema sekka jõudnud viiel korral. Viimati suudeti seda 2018. aastal. Lätlastel on 1997., 2004. ja 2009. aastast kirjas seitsmes ning 2000. ja 2018. aastast kaheksas koht. Viimastel maailmameistrivõistlustel on eesmärgist veidike puudu jäänud. 2021. aasta kodusel finaalturniiril teeniti 11. koht. Mullu Soomes lõpetati jõuproov kümnendana. Läti oli võõrustaja ka 2006. aastal. Toona oli lõpptulemuseks kümnes koht.

Kanada tuleb staarideta

Läti alagrupikaaslastest on eeldatavasti tiitliheitluses sees Kanada ja Tšehhi. Vähemalt ajalooliselt on nad koos Soome, Rootsi, USA ja Venemaaga kuulunud jäähoki suurde kuuikusse. Tšehhidel on sarnaselt soomlastele koosseisus viis NHL-i meest. Tšehhide peatreeneriks on seejuures soomlane Kari Jalonen. Siinkohal tuleb märkida, et tegemist ei ole Soome tiimi juhendaja sugulasega.

Kõige rohkem küsimärke on tekkinud aga Kanada koondise koosseisu osas. Tiim on koostatud küll NHL-i meestest, kuid laiema üldsuse jaoks on nimed üsnagi tundmatud ning vahtralehemaal on tiim saanud juba ette kõvasti kriitikat. Võistkonna liidriteks peaksid olema Tyler Myers, MacKenzie Weegar, Milan Lucic ja Tyler Toffoli.

JÄÄHOKI MM 2023

A-alagrupp: Soome, USA, Rootsi, Saksamaa, Taani, Prantsusmaa, Austria, Ungari*

Soome mängukalender

12. mai: Soome – USA

13. mai: Soome – Saksamaa

15. mai: Soome – Rootsi

17. mai: Soome – Prantsusmaa

19. mai: Soome – Ungari

20. mai: Soome – Austria

23. mai: Soome – Taani

B-alagrupp: Kanada, Tšehhi, Šveits, Slovakkia, Läti, Norra, Kasahstan, Sloveenia*

Läti mängukalender

12. mai: Läti – Kanada

13. mai: Läti – Slovakkia

15. mai: Läti – Tšehhi

17. mai: Läti – Norra

19. mai: Läti – Sloveenia

20. mai: Läti – Kasahstan

23. mai: Läti – Šveits

*Mõlema alagrupi neli edukamat meeskonda jõuavad veerandfinaali

Veerandfinaalid peetakse 25. mail, poolfinaalid 27. mail ning finaal ja pronksimäng 28. mail.

 

welcome-offer