UFC 292. Aljamain Sterling vs Sean O’Malley. Tõusev täht esitab tšempionile väljakutse
Front bg
Updated 16 aug. 15:37

UFC 292. Aljamain Sterling vs Sean O’Malley. Tõusev täht esitab tšempionile väljakutse

Vabavõitlussarjas UFC on kätte jõudnud aeg järjekordseks tiitlimatšiks. Sel nädalal asub oma meistrivööd kaitsma kukk-kaalu tšempion Aljamain Sterling. Väljakutsujana astub ringi tõusev täht Sean O’Malley. Meistrivöö on mängus 19. augustil. Ringi tulevad mehed Bostonis.

2021. aastal Petr Yani illegaalse põlvelöögi järel kukk-kaalu tšempioniks kerkinud Sterling on seejärel olnud igati väärikas meister. Kordusmatšis Yaniga teenis Sterling võidu kohtunike häältega. Seejärel seljatas ta tehnilise nokaudiga T.J. Dillishaw. Tänavu 6. mail pani Sterling aga paika seni raskeima vastase. Kohtunike häältega oli ta üle Henry Cejudost. Maadluse olümpiavõitja ja UFC kahe kaalukategooria endine tšempion plaanis suurejoonelist tagasitulekut ringi, kuid Sterling saatis vanameistri uuesti kohvreid pakkima.

Nüüd seisab 34-aastasel Sterlingul ees aga hoopis teistmoodi väljakutse. 28-aastane O’Malley on alles tõusev täht. Viimati alistas ta kohtunike häältega Yani. Profikarjääri seni ainsa kaotuse sai ta 2020. aastal, kui ta jäi tehnilise nokaudiga alla Marlon Verale.

Nokaudikuningas O’Malley

Kui Sterling on kukk-kaalu tšempion, siis O’Malley hoiab praegu UFC selle kaalukategooria ametlikus pingereas kolmandat positsiooni. Kahe nimetatud mehe vahele mahub grusiin Merab Dvalishvili. Dvalishvili ei ole seni aga ühtegi tiitlimatši veel pidanud. Samas tundub see olevat ainult aja küsimus. Viimati on ta saanud tähtsad võidud Jose Aldo ja Yani üle.

Sterling ja O’Malley on üsna erineva stiiliga võitlejad. Sterlingu matšid kestavad tihtipeale lõpugongini. Aastate jooksul on ta nokauteerinud ainult kolm vastast, alistusvõttega on ta seljatanud kaheksa konkurenti. O’Malley on samal ajal tõeline nokaudimasin. 16-st võidust koguni 11 on ta saavutanud nokaudiga.

Kõike eelpool nimetatut toetab ka statistika. Sterlingu löögitäpsus UFC-s on olnud 52 %. Nokaudimeister O’Malley’l on vastu panna 61 %. Tugevaid ja täpseid lööke on Sterling teinud ühes minutis keskmiselt 4,78. O’Malley aga koguni 7,43. Agressiivsem püstivõitluse stiil tähendab, et O’Malley on keskmiselt saanud sama ajaga 3,54 tabamust. Sterlingu pihta on minutiga tehtud 2,37 lööki. O’Malley löökide tõrjumise protsent on samas kõrgem (O’Malley 62 %, Sterling 59 %).

Maasvõitluses on selge eelis aga Sterlingul. Keskmiselt viib ta 15 minuti jooksul vastase põrandale 2,02 korda. O’Malley sama näitaja on kõigest 0,45. Mahaviimiste tõrjumise protsent on jällegi kõrgem O’Malley’l (O’Malley 60 %, Sterling 45 %). Pikkade matšide pidamise osas on rohkem kogemusi aga Sterlingul ning viieks raundiks peaks tal võhma rohkem olema.

Maadleja vs lööja

Matši eel on O’Malley asetanud soosikukoorma selgelt Sterlingu õlgadele. „Aljamain Sterling on UFC ajaloos parim kukk-kaallane,” teatas O’Malley ESPN-i vahendusel. „Ta on võitlussportlase jaoks parimas eas. Ta on 34-aastane. Arvan, et see on ideaalne vanus. Kõik UFC tšempionid on 30-ndates eluaastates. Aljamain on meie kaalukategoorias parim maadleja. Mina olen lööja. Tegemist on lööja vs maadleja matšiga. See saab olema põnev.”

Ka kihlveokontorites on Sterling selgeks favoriidiks. „Maadleja ja lööja duellis kiputakse eelist andma maadlejale. Usun, et ka sel korral on täpselt niimoodi,” lisas O’Malley, kelle sõnul sobib talle autsaideri roll suurepäraselt.

Sterling on samal ajal ülimalt kindel, et ta suudab meistrivööd suhteliselt kergesti kaitsta. „Ma ei suuda ära oodata, et saaksin UFC muuta suhkruvabaks,” viitas Sterling UFC Embeddedile antud intervjuus O’Malley hüüdnimele Sugar (suhkur).

„Bostonisse saabuvaid fänne on ootamas suurepärane vaatemäng. Sean on tõeline täkk, kuid võitlejate tasemes on suured erinevused. Ma kavatsen juba esimeses raundis tema elu põrguks teha. Arvan, et võidan tiitlimatši teise raundi tehnilise nokaudiga,” ennustas Sterling.

Üks tiitlimatš veel

Sterling tuleb tiitlimatšile vastu üheksa matši pikkuse võiduseeria pealt. Sinna sisse mahub ka kolm meistrivöö kaitsmist. Tegemist on UFC ajaloos kukk-kaalu rekordiga. „Tegelikult olen kõik juba saavutanud. Edasine on lihtsalt boonus. Alguses oli mul kolm eesmärki: teenida raha maja ostmiseks, kerkida UFC tšempioniks ja saada pangakontol kokku üks miljon USA dollarit,” teatas Sterling UFC kodulehel, et kõik eesmärgid on tal nüüdseks täidetud. „Seejärel tahtsin osta ka emale maja. Paar matši tagasi jõudsin kõikide soovitud sihtideni. Nüüd on minu sooviks lihtsalt võita.”

Bostonis peetaval UFC 292 võitlusõhtul on mängus veel üks meistrivöö. Enne meeste kukk-kaalu tiitlimatši astuvad ringi naiste kõrskaalu tipud. Tiitlikaitsja rollis on hiinlanna Zhang Weili, väljakutsujaks aga brasiillanna Amanda Lemos, kelle jaoks on see esimene kord meistrivööle heidelda.

UFC 292 võitlusõhtu põhiprogramm kuulutatakse avatuks Eesti aja järgi pühapäeva varahommikul kell 5.00. Peamatš Sterlingu ja O’Malley vahel algab umbes kell 7.00.

UFC 292

Aljamain Sterling vs Sean O’Malley

matš kukk-kaalu meistrivööle

TD Garden, Boston, Massachussets, 19. august 2023

Aljamain Sterling vabavõitlejana

Võite: 23

Võite nokaudiga: 3

Võite alistusvõttega: 8

Kaotusi: 3

Sean O’Malley vabavõitlejana

Võite: 16

Võite nokaudiga: 11

Võite alistusvõttega: 1

Kaotusi: 1