UFC 290. Pikaaegne valitseja Alexander Volkanovski vs ettearvamatu Yair Rodriguez
Front bg
Updated 03 juuli 00:29

UFC 290. Pikaaegne valitseja Alexander Volkanovski vs ettearvamatu Yair Rodriguez

Vabavõitlussari UFC naaseb võitlusspordipealinna Las Vegasesse. Nüüdseks juba legendaarseks saanud T-Mobile Arenal peetakse laupäeval (8. juulil) UFC 290. Peamatšis astuvad ringi sulgkaalu valitseja Alexander Volkanovski ning sama kaalukategooria vahemeister Yair Rodriguez.

Makedoonia ja Kreeka päritolu Volkanovski on oma sünnimaale Austraaliale au ja kuulsust toonud juba pikalt. Nüüdseks 34-aastast Volkanovskit on mõnda aega peetud MMA-maailma üheks parimaks. UFC kõikide kaalukategooriate üldises pingereas hoiab ta teist positsiooni. Tema eest leiab ainult raskekaalu tšempioni Jon Jonesi.

Volkanovski kerkis UFC sulgkaalu tšempioniks 2019. aastal, kui ta seljatas kohtunike häältega Max Holloway. Seejärel on ta meistrivööd kaitsnud neljal korral. Oma suurima rivaali Holloway on ta alistanud kõigis kolmes omavahelises matšis.

Kaotus kergekaalus

Sulgkaalu kindla valitsejana proovis Volkanovski kätt ka kergekaalus. Austraallase sooviks oli kerkida viiendaks võitlejaks, kes tõusnud UFC-s kahe erineva kaalukategooria tšempioniks. See plaan aga luhtus. Koduses Perthis toimunud tiitlimatšis kaotas ta kohtunike ühehäälsel otsusel Venemaa võitlejale Islam Mahhatševile. UFC-s oli see Volkanovskile alles esimeseks kaotuseks. Karjääri esimene allajäämine pärines tal 2013. aastast, kui ta alistus Austraalia kohalikus võitlussarjas tehnilise nokaudiga Corey Nelsonile.

Laupäeval Rodriguezega peetava duelli eel on suurimaks küsimärgiks Volkanovski vaimne valmisolek. Kas ta on Mahhatševi käest saadud kaotusest toibunud? Volkanovski ainsaks sihiks on naasta võitude teele. Takistusena seisab ees sulgkaalu vahetšempion Rodriguez. 30-aastane mehhiklane sai vahetiitli enda valdusesse samal õhtul (12. veebruaril), kui Volkanovski kaotas kergekaalus Mahhatševile. Rodriguez seljatas toona teise raundi alistusvõttega Josh Emmetti. Sellega kindlustaski ta endale õiguse tiitlimatšiks.

Rodriguez on ka varasemalt olnud lähedal tiitlimatši saamisele, kuid seni oli ta ikka viimasel takistusel põrunud. 2021. aastal jäi ta kohtunike ühehäälsel otsusel alla Holloway’le. Nagu eelnevalt mainitud, siis tegemist on mehega, kelle Volkanovski on koguni kolmel korral alistanud.

Eelseisvaks matšiks on Volkanovski harjutanud vägagi tõsiselt. Tema treeningpartneriks on olnud 11-kordne karate ja taekwondo maailmameister Carl Van Roon. Lihvitud on kahte detaili. Esiteks on Volkanovski proovinud kohaneda Rodrigueze võitlusstiiliga ning teiseks otsinud lahendusi, kuidas hoida mehhiklase ohtlikke jalalööke kontrolli all. Laupäevase matši eel on Volkanovski jaganud Rodriguezele kõvasti tunnustust ning nimetanud teda oma senise karjääri üheks ohtlikumaks konkurendiks. Seda just Rodrigueze ennustamatu võitlusstiili ja jalalöökide tõttu. Rodrigueze ootamatu ning ettearvamatu tegutsemine võib lõpuks matši tulemust kõvasti mõjutada.

Tõusuteel Gruusia äss

Kokkuvõttes peetakse Volkanovskit eelseisvas duellis kindlaks soosikuks ning pigem arutatakse praegu selle üle, kes võiks ühel päeval tõusta meheks, kes suudaks ta sulgkaalus alistada. Siinkohal ollakse üsna ühel meelel ning panus on tehtud 26-aastasele grusiinile Ilja Topuriale. Senise profikarjääri jooksul on Topuria võitnud kõik 14 matši. UFC-s on ta seni pidanud kuus duelli. Viimati (24. juunil) alistas ta juba eelnevalt mainitud Josh Emmetti.

Paljude silmis on Topuria end juba piisavalt tõestanud ja võiks järgmisena tiitlimatši saada. Õhus on aga võimalus, et enne tuleb tal ikkagi kohtuda Holloway’ga. „Suudaksin Volkanovski kindlalt alistada. Retsept oleks lihtne. Lööksin ta esimeses raundis põrandale, seejärel teises jne. Kui ta suudab püsti tõusta, siis võiksin teda tümitada ka kõik viis raundi. See ei oleks minu jaoks probleem,” põrutas Topuria mõned päevad tagasi.

Tagasi aga laupäevase duelli juurde. Volkanovski on eelseisvas matšis Rodriguezega selgeks soosikuks ning teda toetab ka statistika. UFC-s on austraallase löögitäpsuseks olnud 57 % ja mahaviimiste õnnestumine 34 %. Rodrigueze vastavad näitajad on 46 % ja 28 %.

Tugevaid ja täpseid lööke on Volkanovski ühe minuti jooksul teinud keskmiselt 6,35. Rodriguez aga 4,78. Austraallane on minutis saanud keskmiselt 3,4 tabamust. Mehhiklane on aga pihta saanud 4,03 korda. Volkanovski on suutnud 15 minuti jooksul vastase maha viia keskmiselt 1,52 korda, Rodrigueze vastav näitaja on aga 0,79.

Ka kaitses on tiitlikaitsja statistika parem. Tugevate ja täpsete löökide tõrjeportsent on Volkanovskil 59 %, mahaviimiste puhul aga 69 %. Rodrigueze näitajad on mõnevõrra kehvemad. Vastavalt 53 % ja 64 %.

Õhtu teine tiitlimatš

Las Vegases peetaval võitlusõhtul on kavas ka teine tiitlimatš. Sulgkaalu kõrval on mängus ka kärbeskaalu tiitel. Meistrina astub ringi 29-aastane mehhiklane Brandon Moreno. Meistrivöö on tema valduses alates 2022. aasta 30. juulist. Väljakutsuja rollis on 33-aastane brasiillane Alexandre Pantoja. Viimase jaoks on tegemist esimese korraga tiitlile heidelda.

Eelseisvas duellis on selgeks soosikuks Moreno. Samas ajaloost saab pigem tuge Pantoja. Nimelt on mehed omavahel varasemalt juba kohtunud. 2018. aastal Tšiilis Santiagos toimunud UFC võitlusõhtul kuulutati Pantoja kohtunike ühehäälsel otsusel võitjaks. Lisaks on 2016. aastal vastamisi mindud ka näidismatšis. Ka toona võitis Pantoja. „Pean eelseisvaks matšiks tõsiselt valmistuma, kuna matš Alexandrega on minu jaoks tõsine väljakutse,” sõnas kärbeskaalu tšempion Moreno MMA Junkie vahendusel.

UFC 289 võitlusõhtu põhiprogramm algab Eesti aja järgi pühapäeva hommikul kell 5.00. Peamatši avagong lüüakse umbes 7.00.

UFC 290

Alexander Volkanovski vs Yair Rodriguez

sulgkaalu tiitlimatš

T-Mobile Arena, Las Vegas, Nevada. 8. juuli 2023

Alexander Volkanovski vabavõitlejana

Võite: 25

Võite nokaudiga: 12

Võite alistusvõttega: 3

Kaotusi: 2

Yair Rodriguez vabavõitlejana

Võite: 15

Võite nokaudiga: 5

Võite alistusvõttega: 4

Kaotusi: 3