UFC 289. Mehhiklanna asub takistama maailma kõige karmimat naist
Front bg
06 juuni 9:30

UFC 289. Mehhiklanna asub takistama maailma kõige karmimat naist

34-aastast brasiillannat Amanda Nunest loetakse vabavõitlussarja UFC läbi aegade kõige paremaks naisvõitlejaks. Ta on kahel korral kerkinud kukk-kaalu tšempioniks. Lisaks on Nunese valduses ka sulgkaalu meistrivöö. Kõikide kaalukategooriate üldises pingereas hoiab brasiillanna esimest kohta. Teda nimetatakse maailma kõige karmimaks naiseks.

Brasiilias keerulistes oludes sirgunud Nunes on UFC ajaloos Conor McGregori ja Daniel Cormier’i järel kolmas võitleja, kes tõusnud kahes kaalukategoorias tšempioniks. Samas on ta esimene ja siiamaani ainus, kes suutnud mõlemas meistrivööd kaitsta. Laupäeva õhtul (Eesti aja järgi pühapäeva varahommikul) kohtub ta kukk-kaalu tiitlimatšis mehhiklanna Irene Aldanaga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UFC Canada (@ufccanada)

Kolmas duell Peñaga jäi ära

Esialgse plaani kohaselt pidi 10. juunil Vancouveris aset leidma Nunese ja ameeriklanna Julianna Peña kolmas omavaheline duell. Peña vigastas treeningul aga tõsiselt roideid ning matš tuli tühistada. Nii saigi võimaluse Aldana. Peña ja Nunese esimese heitluse võitis ameeriklanna teise raundi alistusvõttega. Korduskohtumises jäi brasiillanna peale kohtunike häältega. Seega võib kindel olla, et ühel päeval kolmas matš siiski aset leiab.

Praegu keskendub Nunes aga heitluseks Aldanaga. Eelseisvas duellis on ta selgeks soosikuks. Ka statistika annab eelise brasiillannale. UFC ametliku info kohaselt on Nunese löögitäpsuseks 52 %. Mahaviimiste õnnestumise protsent aga 57. Aldana puhul on vastavad näitajad 40 % ja 50 %.

Samas on Aldana minutis keskmiselt kirja saanud 5,39 tugevat ja täpset lööki. Tunnustatud poksijana ongi see tema trumbiks. Nunese puhul on see number 4,40. See näitaja on selgitatav tõsiasjaga, et Nunes soovib vastast rohkem maha viia. 15 minuti jooksul suudab ta seda tavaliselt 2,61 korda. Aldana aga kõigest 0,2 korda. Kaitses on nad seni olnud üsna võrdset. Nunese tugevate löökide tõrjeprotsent on 56, mahaviimiste oma aga 82. Aldanal on samad näitajad vastavalt 61 % ja 81 %.

Nunese suured triumfid

Nunese poolel on selgelt ka ajalugu. Aastate jooksul on ta suutnud alistada sisuliselt kõik UFC naistähed. Omaaegne superstaar Ronda Rousey pidas brasiillannaga ringis vastu kõigest 48 sekundit. Seejärel kuulas ta juba matil ööbikuid.

Lisaks on Nunes kahel korral alistanud Valentina Ševtšenko. Korra on ta seljatanud Miesha Tate’i, Cris Cyborgi, Holly Holmi ja nüüd ka Julianna Peña.

Eelseisvas matšis on omad lootused aga ka Aldanal. Eelkõige otsib ta inspiratsiooni treeningkaaslaselt Alexa Grassolt, kes alistas märtsis UFC 285 kärbeskaalu tiitliheitluses alistusvõttega Valentina Ševtšenko. Seejuures oli ka Grasso matši eel autsaideri rollis. Nii Aldanat kui ka Grassot treenib legendaarne juhendaja Diego Lopes.

„Usun, et Irene võib Amandat üllatada. Tahame näidata sellist võitlust, mida Amanda pole varem näinud. Irene’i poksioskused on hoopis kõrgemal tasemel. Soovime pakkuda üllatuse ja tuua tiimi teise UFC meistrivöö,” teatas Lopes MMA Fightingu vahendusel. „Teame, et Amanda on maailma parim, kuid meie tiim on olnud alati valmis maailma parimatega võitlema. Kõik ütlesid, et Valentinat pole võimalik alistada, kuid läksime kohale ja tegime oma töö korralikult ära.”

35-aastase Aldana jaoks on see UFC-s esimeseks tiitlimatšiks. Tema senise karjääri suurimaks duelliks on seni olnud 2020. aastal toimunud heitlus Holly Holmiga. Kogenud ameeriklanna võitis selle matši kindlalt kohtunike häältega.

Tippmatš meeste kergekaalus

Nunes on enda sõnul vahepealsest madalseisust üle saanud ning täis tahtmist kukk-kaalu meistrivööd kaitsta. Hiljutises intervjuus ESPN-ile avaldas brasiillanna, et Peña käest saadud kaotuse järel mõtles ta tõsiselt tippspordist taandumisele. „Olin segaduses,” tõdes ta. „Meistrivöö kaotamine tundus täiesti uskumatu. Midagi oli valesti. Sõitsin koju ja mõtlesin asjad enda jaoks läbi. Jõudsin selgusele, et ma ei saa meistrivööd Juliannale jätta. Ta ei teinud selle võitmiseks midagi erilist. Ta ei väärinud seda. Seega pidin ringi naasma.”

UFC 289 võitlusõhtu pakub fännidele veel põnevaid matše. Eelkõige oodatakse meeste kergekaalu duelli endise tšempioni Charles Oliveira ja Beneil Dariushi vahel. Oliveira püsis UFC-s järjest 11 matši kaotuseta ning 2021. aastal sai ta enda valdusesse ka kergekaalu meistrivöö. Mullu 22. oktoobril kaotas ta tiitli aga Venemaa võitlejale Islam Mahhatševile.

Mahhatšev on seejärel juba trofeed kaitsnud Alexander Volkanovski vastu. Dariush samal ajal alles ootab oma suurt võimalust. Praeguse seisuga on ta võitnud kaheksa matši järjest. Oliveira alistamine tooks talle ilmselt lähiajal juba ihaldatud tiitlimatši.

UFC 289 võitlusõhtu põhiprogramm algab Eesti aja järgi pühapäeva hommikul kell 5.00. Peamatši avagong lüüakse umbes 7.00.

UFC 289

Amanda Nunes – Irene Aldana

naiste kukk-kaalu tiitlimatš

Rogers Arena, Vancouver, 10. juuni 2023

Amanda Nunes vabavõitlejana

Võite: 22

Võite nokaudiga: 13

Võite alistusvõttega: 4

Kaotusi: 5

Irene Aldana vabavõitlejana

Võite: 14

Võite nokaudiga: 8

Võite alistusvõttega: 3

Kaotusi: 6