UFC 288. Valitsevat tšempionit tuleb kukutama ringi naasev olümpiavõitjast vabavõitluslegend
Front bg
01 mai 11:25

UFC 288. Valitsevat tšempionit tuleb kukutama ringi naasev olümpiavõitjast vabavõitluslegend

Vabavõitlussari UFC on läbi aastate oskuslikult suuri duelle välja mänginud. Nüüd on kokku pandud järjekordne supermatš. 6. mai hilisõhtul tulevad New Jersey’s Prudential Center’is kukk-kaalu tiitlimatšis ringi valitsev tšempion Aljamain Sterling ning UFC läbi aegade üks paremaid võitlejaid Henry Cejudo. Seejuures naaseb Cejudo ringi kolme aasta pikkuse pausi järel.

welcome-offer

33-aastane Sterling kerkis kukk-kaalu tšempioniks 2021. aastal. Toona Las Vegases peetud tiitlimatš lõppes skandaaliga. Meistrivöö omanik Petr Yan lõi neljandas raundis kummargil asendis olnud Sterlingule põlvega näkku ning diskvalifitseeriti. Valusa hoobi saanud Sterling tõusis sellega maailmameistriks. Nii sai temast esimene UFC tšempion, kes tõusnud troonile tänu vastase eemaldamisele.

Alatu löögiga tiitlist ilma jäänud Yan sai 2022. aasta 9. aprillil uue võimaluse. Meeste teises omavahelises duellis alistas Sterling aga venelase kohtunike häältega. Mullu 22. oktoobril kaitses Sterling tiitlit teistkordselt, kui ta alistas T.J. Dilliashaw teise raundi tehnilise nokaudiga.

Suurte staaride naasmise aasta

Nüüd ootab Sterlingut ees aga veelgi suurem väljakutse. Laupäeva õhtul tuleb tal vastamisi minna Cejudoga, kes hoidis karjääri tipphetkel enda käes korraga nii kärbes- kui ka kukk-kaalu meistrivööd. Selle näitajaga on Cejudo üks neljast UFC võitlejast, kelle valduses on korraga olnud kahe kehakaalu meistrivööd.

Cejudo pani profikarjäärile punkti 2020. aastal, kui ta alistas kukk-kaalu tiitlimatšis teise raundi tehnilise nokaudiga Dominick Cruz’i. Pikalt ta aga pensionil olla ei soovinud. Juba 2022. aasta aprillis teatas ta oma naasmisest. Nüüd saabki lubadus teoks.

UFC-s korraga kahe meistrivöö enda valduses hoidmine ei ole ainus suur saavutus, milleni Cejudo on jõudnud. 2008. aastal võitis ta Pekingi olümpiamängudel -55 kg kaaluvate meeste konkurentsis vabamaadluses kuldmedali. Cejudo on seni ainus vabamaadluse olümpiavõitja, kes hiljem ka UFC meistrivööni jõudnud. Olümpiavõitjaks krooniti ta kõigest 21-aastasena. Sellega on ta siiani kõige noorem ameeriklane, kes maadluses nelja aasta suurimal spordipeol kuldse medali võitnud. Cejudo on ühtlasi kõigi aegade edukaim maadleja UFC-s. Poksioskused lihvis ta suurepäraseks karjääri teises pooles.

Cejudo ei ole seejuures esimene UFC superstaar, kes tänavu kolme aasta pikkuse pausi järel ringi naasnud. Märtsis tegi seda Jon Jones, kes alistas raskekaalu tiitlimatšis Ciryl Gane’i juba esimese raundi alistusvõttega. Toonase duelli eel olid Jonesi võimekuse osas küsimärgid õhus. Samamoodi on nüüd ka Cejudo puhul. Vabavõitleja karjääri jooksul on Cejudo teeninud 16 võitu ja saanud sinna kõrvale kaks kaotust. Kaotused tulid mõlemad 2016. aastal. Nendest allajäämistest õppis ta palju ning seejärel tõusiski ta korraga kahe meistrivöö omanikuks.

„Võiks öelda, et UFC palkas mind justkui palgamõrvariks, kes peab selle kuti (Sterlingu) eemaldama,” teatas Cejudo eelseisva matši eel ESPN-i vahendusel. „Olen temast lihtsalt üle. See on reaalsus. Niimoodi ma tunnen ja 6. mail näevad seda kõik. Aljamain ei ole lihtsalt minuga samal tasemel. Kas UFC tahtis anda mulle uue võimaluse tiitli eest heidelda? Tegelikult mitte. Statistiliselt olen ma aga parim ja seetõttu nad mind tahtsidki.”

Enesekindlus ajab üle ääre ka Sterlingul. „Usun, et suudan tema (Cejudo) teekonna lõpetada teises raundis,” teatas Sterling Inside Fightingu vahendusel. „See teadmine on minu treeningute nurgakiviks. Kui suudan ta matile maha viia, siis löön ta oma rusikatega lihtsalt tümaks. Teise võimalusena jätab ta lihtsalt oma kaela valveta ning ma lõpetan selle duelli kiiresti ära.”

Statistikast leiavad tuge mõlemad

Kui Sterling on profina teeninud kolm võitu nokaudiga ja Cejudo on vastase ööbikuid kuulama saatnud kaheksal juhul, siis löökide statistika annab eelise Sterlingule. Tema löögitäpsus on UFC-s olnud 51 % ning ühe minuti jooksul teeb ta keskmiselt 4,7 täpset ja tugevat lööki. Cejudol on vastu panna löögitäpsus 46 % ja 3,92 täpset ning tugevat lööki ühes minutis. Löökide tõrjumises on Sterling samuti olnud parem. Tema pihta on minutis tehtud keskmiselt 2,18 tugevat ja täpset lööki. Cejudo puhul on vastav näitaja 2,77. Sterlingu kaitseprotsent on 61 ning Cejudol 65.

Sterling on aastate jooksul alistusvõttega seljatanud kaheksa vastast. Cejudo pole valuvõttega veel kedagi maha murdnud. Statistika on siinkohal aga Cejudo poolel. 2008. aastal Pekingi olümpiamängudel -55 kg kaaluvate meeste konkurentsis vabamaadluses olümpiavõitjaks kroonitud Cejudo on seni suutnud vastase maha viia 34 % kordadest. Mahaviimiste tõrjumise protsent on endisel maadlejal aga koguni 93. Sterlingu esimene näitaja on aga 24 % ning teine 41 %.

UFC 288 võitlusõhtu põhiprogramm algab Eesti aja järgi pühapäeva varahommikul kell 5.00. Sterling ja Cejudo tulevad ringi umbes kell 7.00.

UFC 288

Aljamain Sterling vs Henry Cejudo

kukk-kaalu tiitlimatš

Prudential Center, 6. mai 2023

Aljamain Sterling vabavõitlejana

Võite: 22

Võite nokaudiga: 3

Võite alistusvõttega: 8

Kaotusi: 3

Henry Cejudo vabavõitlejana

Võite: 16

Võite nokaudiga: 8

Võite alistusvõttega: 0

Kaotusi: 2

welcome-offer