Rindel karastunud Oleksandr Ussõk asub Ukraina iseseisvuspäeva puhul meistrivöösid kaitsma
Front bg
Updated 23 aug. 16:48

Rindel karastunud Oleksandr Ussõk asub Ukraina iseseisvuspäeva puhul meistrivöösid kaitsma

Laupäeva (26. august) hilisõhtul peetakse Poolas Wroclawis suur poksiõhtu. Peamatšis astuvad ringi raskekaalu praegune valitseja Oleksandr Ussõk (Ukraina) ning väljakutsuja Daniel Dubois (Suurbritannia). Mängus on Ussõkile kuuluvad WBA, WBO ja IBF-i meistrivööd.

Ussõki käes on kolm olulist tiitlit alates 2021. aasta septembrist. Esialgu loodeti tänavu korraldada Ussõki ja WBC tšempioni Tyson Fury matš, kuid sellest plaanist asja ei saanud. Seejärel võeti varnast esimene asendaja, kelleks ostus Dubois. Kuna Ussõk on eelseisvas duellis pika puuga suurem nimi, siis sai tema valida nii matši asukoha kui ka kuupäeva. Otsus langes tema kodumaa Ukraina naaberriigi Poola kasuks ning kuupäevaks sai 26. august. Viimane valiti põhjusel, et Ukraina tähistab 24. augustil iseseisvuspäeva, kuid suured poksimatšid toimuvad ikka laupäeviti. See on poksistaari kingitus sõjast räsitud riigile. Seejuures on Ussõk ka ise lahingutegevuses kaasa löönud ning rindel on ta kuuldavasti käinud koguni mitmel korral.

Maailma parim poolraskekaallane

2012. aasta Londoni olümpiamängudel raskekaalu olümpiavõitjaks kroonitud Ussõk sukeldus profipoksi maailma 2013. aastal. Esmalt tegi ta tegusid poolraskekaalus, kus ta kerkis 2018. aastal ka absoluutseks tšempioniks ehk ta sai enda kätte kõik olulised meistrivööd. Tiitlite ühendamiseks tuli tal Moskvas alistada venelane Murat Gassiev. Samal aastal kaitses ta meistrivöösid briti Tony Bellew’i vastu. Seejärel ootas juba ees siirdumine raskekaalu.

Kõige raskemate meeste seas on Ussõk seni pidanud ainult neli matši. Chazz Witherspooni ja Derek Chisora alistamise järel on ukrainlane olnud tõeliselt suures mängus. Kaks võidukat matši Anthony Joshua vastu on teinud Ussõkist poksimaailma superstaari. Praeguseks on tema valduses WBA, WBO ja IBF-i meistrivööd. Absoluutseks tšempioniks tõusmisest on puudu ainult WBC tiitel, mis kuulub jätkuvalt Fury’le.

Esialgu oligi õhus võimalus, et Ussõk ja Fury selgitavad sel aastal raskekaalu absoluutse tšempioni, kuid lõpuks sellest plaanist asja ei saanud. Suuremaks piduriks osutus Fury, kes läks oma nõudmistega kohati absurdseks. Ussõk oli nõus matši tuludest koguni 70 protsenti Fury’le jätma, kuid britile sellest ikkagi ei piisanud. Nagu mitmed eksperdid tõdesid, siis Fury’l oli rohkem kaotada kui võita. Fury on füüsilistelt parameetritelt Ussõkist nii palju üle, et ekspertide silmis peaks ta kindlasti ukrainlase alistama. Samas on Ussõk piisavalt osav ning suudaks Fury elu raskeks teha. Fury maine ei elaks aga üle kaotust endisele poolraskekaallasele.

Nii ongi jõutud olukorrani, kus Ussõk asub 26. augusti õhtul kaitsma meistrivöösid Daniel Dubois’i vastu. Dubois on WBA organisatsioonis ukrainlase esimene väljakutsuja ning nii sai ta õiguse võidelda kõikide meistrivööde nimel, mis praegu Ussõkile kuuluvad.

Kiirus ja osavas vs jõud

Mis on aga ringi astuvate meeste trumbid? Sarnaselt paljudele Ukraina koolkonna poksijatele on Ussõk äärmiselt intelligentne võitleja. Matšid Joshuaga tõestasid hästi, et Ussõk rõhub oma trumpidele (kiirusele ja osavale liikumisele) ning õõnestab vastase kaitset ja meelekindlust metoodilise järjekindlusega. Lisaks on Ussõki kaitse kivikõva ning 12 raundi jooksul on punktidega teda sisuliselt võimatu alistada. Seega peavad vastased ukrainlasega heideldes otsima minema nokauti, mis võib aga valusalt kätte maksta.

Dubois rõhubki just jõule ja nokautidele. 19 profivõidust koguni 18 on ta saavutanud nokaudiga. „Me kõik teame, et Ussõk on kihlveokontorites suur soosik. Seega ei ole minu õlgadel mingit survet,” sõnas Dubois matši eel TNT Sportsi vahendusel. „Mulle meeldib olla autsaideri rollis ja mulle meeldib, et saan ringis oma jõudu rakendada. Raskekaalus võib üks löök kõik otsustada. Olen selleks valmis ja ootan oma hetke.”

Ussõki eeliseks loetakse ka tema asendit. Raskekaalus on suurem osa poksijaid paremakäelised ehk ringis võideldakse vasak käsi ees. Ussõk on aga vasakukäeline ehk tema võitleb parem käsi ees ja lajatab oma kõige valusamad löögid vasakuga.

„Raskekaalus on vasakukäelisi võitlejaid tõesti keeruline leida. Seetõttu pidin sparringutes heitlema tihti poolraskekaallastega. Usun, et sain siiski piisavalt kogemusi. Olen noor ja tugev ning panen 26. augustil kõik oma oskused mängu,” teatas 25-aastane Dubois.

Dubois vahetas treenerit

Dubois on matši eel vahetanud ka treenerit. Nüüd on tema juhendajaks Don Charles, kes varasemalt abistas Derek Chisorat. Chisora kohtus Charlesi juhendamisel Ussõkiga 2020. aastal. Lõpuks kestis matš kõik 12 raundi ning Ussõk võitis kindlalt kohtunike häältega. „Charlesi olemasolu on mind palju aidanud, kuna tal on reaalne kogemus, kuidas Ussõk võitleb,” teatas Dubois, kes on senise karjääri jooksul pidanud vastu võtma ka ühe kaotuse. 2020. aastal jäi ta kümnenda raundi nokaudiga alla Joe Joyce’ile.

Ussõk ei ole samal ajal senise profikarjääri jooksul kordagi kaotusekibedust tundnud. Tema taustatiimi loetakse raskekaalus üheks parimaks. Paljude silmis enam paremaks minna ei saagi. „Kohtlen Duboisi täie austusega. Ma ei alahinda teda,” sõnas 36-aastane Ussõk eelseisva matši eel Eurospordile. „Minu ettevalmistus sarnaneb kõikidele eelnevatele. Olen maksimaalselt pingutanud, et ringis oma eesmärk saavutada.”

Võitlusõhtu Wroclawis algab Eesti aja järgi laupäeva hilistel tundidel. Ussõk ja Dubois peaksid ringi tulema südaöö paiku.

Oleksandr Ussõk vs Daniel Dubois

Kus toimub? Tarczynski Arena, Wroclaw, Poola

Millal toimub? 26. august

Mis on kaalul? IBF-i, WBA ja WBO raskekaalu meistritiitlid

Oleksandr Ussõk profipoksijana

Vanus: 36

Võite: 20

Võite nokaudiga: 13

Kaotusi: 0

Daniel Dubois profipoksijana

Vanus: 25

Võite: 19

Võite nokaudiga: 18

Kaotusi: 1