Pereira vs Adesanya. Raskete rusikatega meeste avaduelli võitis brasiillane. Nüüd on kaalul ühe mehe karjäär
Front bg
03 apr. 10:30

Pereira vs Adesanya. Raskete rusikatega meeste avaduelli võitis brasiillane. Nüüd on kaalul ühe mehe karjäär

Nigeeria päritolu Uus-Meremaa vabavõitlejat Israel Adesanyat peeti aastaid UFC üheks vingemaks ja tugevamaks meheks. Keskkaalu meistrivöö sai Adesanya enda valdusesse 2019. aastal. Tiitlit kaitses ta koguni viiel korral ning vahepeal proovis ta enda valdusesse saada ka poolraskekaalu trofeed. Nimetatud tiitlimatšis kaotas ta aga poolakale Jan Blachowiczile. Mullu novembris jäi Adesanya ilma ka keskkaalu meistrivööst. Nüüdsest ilutseb see brasiillase Alex Pereira vööl. Laupäeva õhtul (Eesti aja järgi pühapäeva varahommikul) lähevad Pereira ja Adesanya Miamis UFC 287 võitlusõhtul taaskord vastamisi.

welcome-offer

Mehed kohtusid UFC ringis esmakordselt mullu 12. novembril New Yorgis. Enne viiendat raundi oli Adesanya kohtunike häältega juhtimas. Ilmselt oleks ta võitjaks kuulutatud ka viienda raundi kaotamise korral. Pereiral õnnestus vastane aga nokauteerida ja nii tõusiski meistriks just 35-aastane brasiillane.

Neljas omavaheline duell

Seejuures ei olnud see kahe kange mehe esimene omavaheline matš. Eelnevalt on kahel korral vastamisi mindud kikkpoksijatena. Mõlemal korral jäi samuti peale Pereira. Korra võitis ta kohtunike häältega ning ühel juhul nokaudiga.

Glory kikkpoksi sarja kahe kaalukategooria meister Pereira on vaatamata sportlase kohta soliidsele vanusele UFC-s üsnagi uus tegija. Seda põhjusel, et spordi juurde jõudis ta tavapäraste standardite järgi väga hilja. 22-aastasena koduses Brasiilias alkohoolikuna ringi tuigerdanud mees otsustas 2009. aastal oma elu muuta. Sõltuvusest vabanemise nimel jõudis ta esmalt kikkpoksi trenni. Selles maailmas tippu jõudmise järel sukeldus ta vabavõitlusesse. Debüüdi ta 2015. aastal küll kaotas, kuid edasi on tulnud võitude seeria. UFC-sse jõudis Pereira 2021. aastal. Kolme kindla võidu järel teeniski ta esimese tiitlimatši, kus alistas Adesanya.

33-aastase Adesanya teekond tippu on olnud teistsugune. Nigeerias pigem heal järjel perekonda sündinud vabavõitleja jõudis 10-aastaselt Uus-Meremaale. Seda põhjusel, et tema perekond tahtis oma viiele lapsele anda hariduse läänemaailmas. 18-aastaselt kikkpoksi juurde jõudnud Adesanya teekond sel spordialal sai lõpu just kaotusega Pereirale. Brasiillane võitis kolmanda raundi vasaksirgega.

2012. aastal vabavõitlejana debüüdi teinud Adesanya murdis UFC-sse 2017. aastal. Esialgu läks kõik lepase reega. Järjest tulid võidud ning 2019. aastal ka keskkaalu meistrivöö. Poolraskekaalus Blachowiczi käest saadud kaotus oli tema jaoks vabavõitluses esimene. Kaotus Pereirale oli aga veelgi suurem šokk, kuna see oli talle esimene keskkaalus. Kaalukategoorias, mida ta oli aastaid valitsenud. Kordusmatšile läheb soosikuna vastu juba Pereira. Raske on favoriidiks mitte lugeda meest, kes on oma eesootava vastase koguni kolmel korral alistanud. Siinkohal ei ole oluline, et kaks matši peeti kikkpoksi ja üks MMA reeglite järgi. Psühholoogiliselt on kaotus ikkagi kaotus.

Mida ütleb meeste kohta statistika?

Nii Pereira kui ka Adesanya on mõlemad kikkpoksija taustaga ehk mõlemad eelistavad ilmselgelt püstivõitlust. Statistika annab eelise brasiillasele. Löögitäpsus on Pereiral seni olnud 60 % ning Adesanyal 50 %. Pereira teeb minutis keskmiselt 5,23 tugevat ja täpset lööki. Adesanya vastav näitaja on aga 3,93. Samas Pereira ongi agressiivsem võitleja ning ka konkurendid teevad tema pihta rohkem täpseid lööke. Minutis „seedib” ta keskmiselt 3,63 lööki. Adesanya saab aga minutis keskeltläbi pihta 2,8 korda.

Kaitses on Uus-Meremaa sportlane aga veidike parem. Tugevate ja täpselt sihitud löökide tõrjeprotsent on Adesanyal 58 ning Pereiral 53.

Maasvõitlust on mõlemad mehed seni pigem vältinud. Adesanya on profikarjääri jooksul proovinud vastast seitsmel korral maha viia ning õnnestunud on see ainult korra ehk protsendiks on kõigest 14. Pereira on proovinud aga ainult ühe korra konkurenti matile viia ja see ka õnnestus. Maasvõitluse ennetamise kaitse efektiivsus on Adesanyal 78 ning Pereiral 74.

„See saab olema ilmselt minu viimane võimalus keskkaalu tiitli võitmiseks. Kavatsen anda endast absoluutselt kõik,” tunnistas Adesanya oma Youtube’i kanalil. „Olen justkui jahil. Seda sõna otseses mõttes. Olen sel korral valmistunud hoopis teistmoodi. Olen kogu panuse teinud enda peale. Mõnes mõttes on see poeetiline. Saan ühe korra veel täringut visata…”

Laupäeva (8. aprilli) õhtul Miamis peetaval UFC 287 võitlusõhtul on Pereira ja Adesanya keskkaalu duell ainus tiitlimatš, kuid põnevaid heitlusi jagub veel. Ülejäänutest on ilmselgelt kõige tähelepanuväärsem Gilbert Burnsi ja Jorge Masvidali matš kergekeskkaalus. 38-aastase Masvidali puhul on tegemist ühe populaarsema võitlejaga UFC-s.

UFC 287

Alex Pereira vs Israel Adesanya

keskkaalu tiitlimatš

Miami-Dade Arena, 8. aprill 2023

Alex Pereira vabavõitlejana

Võite: 7

Võite nokaudiga: 6

Võite alistusvõttega: 0

Kaotusi: 1

Israel Adesanya vabavõitlejana

Võite: 23

Võite nokaudiga: 15

Võite alistusvõttega: 0

Kaotusi: 2

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UFC (@ufc)