Mahhatšev vs Volkanovski. Viimase hetke draama toob UFC-s supermatši kordusetenduse
Front bg
16 okt. 12:00

Mahhatšev vs Volkanovski. Viimase hetke draama toob UFC-s supermatši kordusetenduse

Vabavõitlussarjas UFC saab nädalavahetusel näha tõelist tippmatši. Laupäeva õhtul asuvad (21. oktoobril) Abu Dhabis kergekaalu meistrivöö eest heitlema Venemaa äss Islam Mahhatšev ning austraallane Alexander Volkanovski.

Mahhatševi ja Volkanovski puhul on tegemist oma ala tõeliste tippudega. Kui panna pingeritta kõikide kaalukategooriate ässad, siis leiab Volkanovski end teiselt ja Mahhatšev kolmandalt positsioonilt. Nende ees on ainult raskekaalu valitseja Jon Jones. Volkanovski valduses on sulgkaalu meistrivöö. Mahhatšev on aga kergekaalu tšempion. Sel korral on mängus neist viimane ehk kergekaalu tiitel. Seega võitleb Mahhatšev oma tavapärases kaalukategoorias ning Volkanovski astub vastu endast raskemale vastasele.

UFC kõikide kaalukategooriate pingerivi:

  1. Jon Jones (raskekaal)
  2. Alexander Volkanovski (sulgkaal)
  3. Islam Mahhatšev (kergekaal)
  4. Leon Edwards (kergekeskkaal)
  5. Charles Oliveira (kergekaal)
  6. Sean O’Malley (kukk-kaal)

Mahhatšev ja Volkanovski on varasemalt omavahel ühe korra juba kohtunud. Matš leidis aset tänavu 12. veebruaril Perthis. Kodupubliku ees võidelnud Volkanovski jäi külalisele alla kohtunike häältega. Mahhatšev kaitses sellega meistrivööd, mille ta teenis mullu oktoobris Charles Oliveira alistamise järel.

Pärast toonast duelli ei ole Mahhatšev rohkem ringis käinud. Volkanovski alistas aga juulis kolmanda raundi tehnilise nokaudiga Yair Rodrigueze ja kaitses sulgkaalu meistrivööd.

Mahhatševi ja Volkanovski statistiline võrdlus*

Löögitäpsus: Mahhatšev 59 %; Volkanovski 57 %

Tugevaid ja täpseid lööke minutis: Mahhatšev 2,35; Volkanovski 6,25

Sisse saadud lööke minutis: Mahhatšev 1,27; Volkanovski 3,36

Tugevate ja täpsete löökide kaitse: Mahhatšev 62 %; Volkanovski 59 %

Mahaviimiste õnnestumine: Mahhatšev 62 %; Volkanovski 38 %

Mahaviimiste kaitse: Mahhatšev 91 %; Volkanovski 69 %

Mahaviimisi 15 minuti jooksu: Mahhatšev 3,24; Volkanovski 1,86

Alistusvõtteid 15 minuti kohta: Mahhatšev 1,05; Volkanovski 0,19

Keskmiselt nokaute: Mahhatšev 0,31; Volkanovski 0,37

Keskmine matši pikkus: Mahhatšev 10:15; Volkanovski 17:14

* tumedaks on tehtud sportlane, kelle antud näitaja on parem

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UFC (@ufc)

UFC statistiline võrdlus annab 8:2 eelise Mahhatševile. Volkanovski lööb küll kõvasti rohkem, kuid meeste tabavusprotsent on enam-vähem võrdne. Mahhatšev on omakorda kaitses parem. Seda nii püstivõitluses kui ka mahaviimistel. Mahhatšev ongi eelkõige tugev maasvõitluses ning Volkanovski trumbiks on püsivõitlus. Volkanovski vajab eelseisvas matšis võiduks ilmselt nokauti.

Seejuures tuleb rõhutada, et Volkanovski tuleb seekordsele matšile täiesti minimaalse ettevalmistuse pealt. Esialgu pidi Mahhatšev teistkordselt kohtuma Oliveiraga, kelle ta mullu tiitlimatšis teise raundi alistusvõttega alistas. Oliveira sai aga eelmisel nädalal koduses Brasiilias sparringu käigus sügava näohaava, mis vajas üheksat õmblust. Seega tuli tal duellist loobuda. Volkanovski võttis matši Mahhatševiga vastu kõigest 11 päeva enne selle toimumist.

 

„Suur kiitus Volkanovskile, et ta nii kiiresti reageeris. Kaotuse korral ei tasu tal seda siiski ettekäändeks tuua,” teatas Mahhatšev. „Saan tema otsusest suurepäraselt aru. See ei ole minu jaoks üllatus. Ta võttis vaatamata lühikesele mõtlemisajale matši vastu, kuna ta ei pea enda meistrivööd (sulgkaalu tiitel) mängu panema ning samal ajal teenib ta hunniku raha. Asjad on väga lihtsad ja loogilised.”

Oliveira loodab, et traumast paranemise järel saab ta uue võimaluse tiitlimatšiks. UFC ei ole seda seni siiski kinnitanud ja selles vallas on tulevik veel täiesti lahtine.

Mahhatševi treeneriks olev endine legend Habib Nurmagomedov tõdes muudatuse järel, et kokkuvõttes ei muuda see midagi. „Islam on meistrivöö omanik. Ta on maailmameister. Kui Volkanovski suudab olla vajalikus võistluskaalus, siis minul on ükskõik. Ei ole vahet, kes tuleb Islamile ringis vastu,” rääkis Nurmagomedov MMA Fightingu vahendusel. „Eelmine matš Volkanovski vastu oli väga võitluslik. Samas teavad nii nemad kui ka meie, et Islam võitis. Kohtunike otsus oli ühehäälne. Volkanovski nägi ringis hea välja, kuid ta kaotas siiski kindlalt. Kogu maailm teab, et ta kaotas. Kui UFC tahab praeguses olukorras kordusmatši, siis võtame selle vastu.”

UFC võitlusõhtu põhiprogramm algab laupäeval Eesti aja järgi kell 21.00. Kokku on põhiprogrammis viis matši. Tähtsuselt teiseks heitluses on keskkaalu tippmatš Kamaru Usmani ja Hamzat Tšimajevi vahel. Usman on keskkaalu endine tšempion, kes kaotas tiitli mullu Leon Edwardsile. Seejärel kaotas Usman ka kordusduelli. Tšetšeenia liidrit Ramzan Kadõrovit fännav Tšimajev on samal ajal tõusev täht, kes on profina võitnud kõik 12 matši. Ka õhtu tähtsuselt teises duellis leidis aset muudatus. Nimelt pidi Tšimejaev esmalt kohtuma hoopis Paulo Costaga, kuid viimane pidi parema küünarnuki operatsiooni tõttu matšis loobuma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UFC (@ufc)

UFC 294

Islam Mahhatšev vs Alexander Volkanovski

Matš UFC kergekaalu meistrivööle

Etihad Arena, Abu Dhabi, Araabia Ühendemiraadid, 21. oktoober 2023

Islam Mahhatšev vabavõitlejana

Võite: 24

Võite nokaudiga: 4

Võite alistusvõttega: 11

Kaotusi: 1

Alexander Volkanovski vabavõitlejana

Võite: 26

Võite nokaudiga: 13

Võite alistusvõttega: 3

Kaotusi: 2