Kas „Kaneel” teeb seda jälle? Maailma kõige rikkam poksija astub taas ringi
Front bg
02 mai 12:00

Kas „Kaneel” teeb seda jälle? Maailma kõige rikkam poksija astub taas ringi

Profipoksis on reeglina kõige kuulsamateks nimedeks olnud ikka raskekaalu ässad. Läbi aegade parimast rääkides tuuakse välja Muhammad Ali, Mike Tyson, Joe Louis jne. Praeguseks ajal kujundavad raskekaalu maastikku Tyson Fury, Oleksandr Ussõk ja Anthony Joshua. Asjad on läinud aga nii, et kõige suurema teenistusega tegevpoksijaks on hoopis mehhiklasest super keskkaallane Canelo Alvarez. Sisuliselt võib teda pidada läbi aegade kõige rikkama nahkkindamehe Floyd Mayweather juuniori mantlipärijaks.

Punaste juuste tõttu hüüdnime „Canelo” (eesti keeles „Kaneel”) saanud mehhiklane, kes kannab kodanikunime Santos Saul Alvarez Barragan, on tegusid teinud mitmes kaalukategoorias. Oma nime on ta suurelt ajalukku kirjutanud super keskkaalus. Praeguse seisuga on Alvarez ainus poksija ajaloos, kes kerkinud super keskkaalu absoluutseks tšempioniks. Tema valduses on alates 2021. aastast nii WBA, WBC, IBF, WBO ja The Ring meistrivööd.

welcome-offer

Rahamasin Alvarez

Poksihullus Mehhikos on Alvarez tõeline megastaar. 2018. aastal sõlmis ta viie aasta pikkuse lepingu voogedastusplatvormiga DAZN, mis tõi korraga sisse umbes 350 miljonit eurot. Praegu teenibki Alvarez aastas umbes 100 miljonit eurot. Seejuures on mehhiklane ka edukas ärimees ning raha lisandub veel erinevatest ettevõtmistest (kinnisvarast restoraniärideni).

Aastate jooksul on Alvarez pidanud 12 tasulise telekanali matši, mille kogutulud on küündinud üle 700 miljoni euro. Kõige suuremat huvi tekitas tema 2013. aasta duell Mayweatheriga, mille ameeriklane võitis kohtunike häältega. Nimetatud matšile tehti koguni 2,2 miljonit ostu. Profipoksi ajaloos on tegemist paremuselt kolmanda näitajaga. Enamat on kogunud ainult Mayweatheri legendaarsed heitlused Manny Pacquiao (4,6 miljonit) ja Conor McGregoriga (4,3 miljonit).

Ajalukku on läinud ka Alvareze triloogia Kasahstani ässa Gennady Golovkiniga. Meeste esimene duell 2017. aastal lõppes viigiliselt. Aasta hiljem võitis Alvarez kohtunike häältega, sama juhtus ka 2022. aastal. Praeguseks on 32-aastane Alvarez kinnistanud end poksiajaloo ühe suurnimena. Seega tähendab iga järgmine duell järjekordset hiiglaslikku palgapäeva.

Aastas tavaliselt kaks matši pidav Alvarez on nüüd võtnudki ette järjekordse vastase. Laupäeva õhtul läheb ta koduses Mehhikos vastamisi briti John Ryderiga. Ryder on varasemalt olnud erinevate vahetiitlite omanik. Eelseisev duell saab pika puuga olema tema senise karjääri suurim väljakutse. Võidu korral saaks temast super keskkaalu absoluutne tšempion. Alles teise mehena ajaloos. Sellist võimalust ei ole tema ees kunagi varem olnud. Seni on ta parimal juhul saanud heidelda WBA ja The Ring keskkaalu meistrivöödele. See juhtus 2019. aasta 23. novembril. Toona jäi Ryder aga kohtunike häältega alla kaasmaalasele Callum Smithile.

2020. aasta 19. detsembril kaotas Smith nimetatud tiitlid omakorda Alvarezele. Mehhiklane võitis antud matši kohtunike ühehäälse otsusega.

Kõike senist arvesse võttes on Alvarez eelseisvas duellis Ryderi vastu selge soosik. Mehhiko äss on senise profikarjääri jooksul saanud kirja ainult kaks kaotust. Ta on alla jäänud läbi aegade ühele parimale poksijale Mayweatherile ning 2022. aastal WBA poolraskekaalu tiitlimatšis kohtunike häältega Dmitri Bivolile. Sinna kõrvale on Alvarez kogunud 58 võitu ja kaks viiki. Ryderi kontol on samal ajal 32 võitu ja viis kaotust.

Lätlane ka suures mängus

6. mai õhtul Mehhikos Guadalajaras peetavat võitlusõhtut jälgitakse väga teravalt ka Eesti lõunanaabrite juures. Nimelt on antud jõuproovi põhiprogrammis ringi astumas lätlane Ricards Bolotniks, kes kohtub poolraskekaalu matšis ukrainlase Oleksandr Gvozdõkiga. Tegemist on võitlusõhtu tähtsuselt neljanda matšiga. Lisaks Alvarez – Ryderi duellile mahuvad sinna ette veel Julio Cesar Martinez (Mehhiko) – Ronal Batista (Panama) kärbeskaalu ja Gabriel Vallanzuela (Mehhiko) – Steve Spark (Austraalia) super kergekaalu matšid.

Bolotniksi ja Gvozdõki heitluses on soosiku koorem ukrainlase õlgadel. Noorena jäähokiga alustanud, kuid ka seal kakelda soovinud Bolotniks on poksiringis olnud üle keskmise edukas. Lätlase kontol on profina 19 võitu ja kuus kaotust. 2019. aastal tõusis ta WBO Euroopa poolraskekaalu meistrivöö omanikuks.

Gvozdõki kontol on samal ajal 18 võitu ja ainult üks kaotus. Lisaks on tal ette näidata 2012. aasta Londoni olümpiamängude poolraskekaalu pronksmedal. Aastatel 2018. – 2019. oli tema valduses aga WBC poolraskekaalu meistrivöö.

Guadalajaras peetava võitlusõhtu peamatš Alvareze ja Ryderi vahel algab Eesti aja järgi pühapäeva (7. mai) esimestel tundidel.

Canelo Alvarez vs John Ryder

Toimumisaeg: 6. mai 2023

Asukoht: Estadio Akron, Guadalajara, Mehhiko

Milliste tiitlite peale poksitakse? WBA, WBC, IBF, WBO ja The Ring super keskkaalu meistrivööd

Alvareze statistika

Võite: 58

Võite nokaudiga: 39

Viike: 2

Kaotusi: 2

Ryderi statistika

Võite:32

Võite nokaudiga: 18

Kaotusi: 5

welcome-offer