Fury vs Ngannou! Maailma parim poksija vs kõige tugevama löögiga võitleja
Front bg
25 okt. 7:00

Fury vs Ngannou! Maailma parim poksija vs kõige tugevama löögiga võitleja

Maailma parimad vabavõitlejad üritavad võimaluse korral ikka leida teed poksiringi. Seda ikka ühel põhjusel. Loomulikult on selleks raha.

2017. aastal peeti läbi aegade üks kõmulisemaid ja tulutoovamaid poksilahinguid, kui ringis läksid vastamisi poksiäss Floyd Mayweather jr ja vabavõitleja Conor McGregor. Kümnenda raundi tehnilise nokaudiga võitis Mayweather. Rahalises mõttes on poksiajaloos tulusam olnud ainult Mayweatheri ja Manny Pacquiao duell. Sel laupäeval (28. oktoobril) leiab Saudi Araabias Riyadhis aset suurim poksija vs vabavõitleja vastasseis pärast antud 2017. aasta lahingut. Sel korral astuvad ringi Tyson Fury ja Francis Ngannou. Eelreklaami põhjal on tegemist nö maailma kõige karmimate meeste duelliga ehk ees ootab „Battle of the Baddest”.

35-aastane Fury on paljude silmis parim tegevraskekaallane. Tema auhinnakapis on WBC meistrivöö. Varasemalt olid seal ka WBA, WBO ja IBF-i tiitlid, kuid need pidi ta vaimsete probleemide tõttu vabaks andma. Profina ei ole Fury kordagi kaotanud. Lisaks on ta kahel korral alistanud Deontay Wilderi ning korra ka Vladimir Klitško.

37-aastane Ngannou käis MMA-ringis viimati mullu 22. jaanuaril, kui ta alistas raskekaalu tiitlimatšis Ciryl Gane’i. Seejärel sai Ngannou leping UFC-ga läbi. Kuna Kamerunist pärit võitluslegend soovis rohkem raha ja UFC boss Dana White ei olnud valmis seda pakkuma, siis asuski Ngannou otsima uusi väljakutseid. Loomulikult vaatas ta profipoksi poole. Tema õnneks oli Fury taolisest väljakutsest huvitatud.

Tyson Fury vs Francis Ngannou

  • „Battle of the Baddest”
  • 28. oktoober 2023
  • Riyadh, Saudi Araabia

Tyson Fury

  • Sünniaeg: 12. august 1988
  • Karjäär profipoksijana
  • Matše: 34
  • Võite: 33
  • Võite nokaudiga: 24
  • Viike: 1
  • Kaotusi: 0

Francis Ngannou

  • Sünniaeg: 5. september 1986
  • Karjäär MMA-võitlejana
  • Matše: 20
  • Võite: 17
  • Võite nokaudiga: 12
  • Võite alistusvõttega: 4
  • Kaotusi: 3

WBC teatel kestab laupäevane matš maksimalselt kümme raundi ning läheb mõlema sportlase jaoks kirja ametliku duellina. Samas Fury’le kuuluv WBC meistrivöö mängus ei ole. Tiitlit hakkab ta kaitsma 23. detsembril või jaanuaris, kui ta läheb Saudi Araabias vastamisi ukrainlase Oleksandr Ussõkiga. Ussõki valduses on praegu WBO, WBA ja IBF-i tiitlid. Seega selgitavad Fury ja Ussõk raskekaalu absoluutse valitseja. Viimati oli maailmas selline mees sajandivahetusel, kui kõik olulised tiitlid kuulusid Lennox Lewisele.

50 miljonit dollarit

Fury pistab eelseisva matši eest taskusse 50 miljonit dollarit. Briti promootori Bob Arumi sõnul teenib tema klient Ngannou ja seejärel Ussõkiga peetavate matšide eest kokku 200 miljonit dollarit.

Ngannou saab aga karjääri suurim palgapäeva. Bloody Elbow teatel teenib ta rohkem kui kogu UFC senise karjääriga kokku. Vabavõitlejana oli Ngannou kogutasu veidike üle kahe miljoni dollari. Fury sõnul saab Ngannou teenistus laupäeval olema antud summast kordades suurem.

Maailma tugevaim löök

129,161 ühikut PowerKube’i masinal

92,84 hobujõudu, just nii võimsaks hinnatakse Ngannou lööki

„Põhimõtteliselt on Ngannou löök võrdne sellega, kui inimesele sõidab täiskiirusel otsa Ford Escort,” üritas UFC boss Dana White aastaid tagasi fännidele Ngannou löögi tugevust kirjeldada.

PowerKube’i puhul on tegemist masinaga, mis analüüsib sportlase poolt sooritatud löögi jõudu, kiirust ja täpsust.

Enne Ngannoud kuulus rekord kikkpoksijale Tyrone Spongile, kes sai kirja 114,000 ühikut. Ngannou võttis tippmargi enda nimele 2018. aastal. Seejärel on ainsana proovinud seda ületada maailma tugevaima mehe võistluse võitnud Eddie Hall. Parimal katsel sai Hall kirja 113,999 ühikut.

„Ngannou rusikalöök on valusam kui saada pesapallikuriga vastu pead,” teatas Ngannou treener Eric Nicksick. „Mind on pesapallikuriga löödud. Sain obaduse vastu kukalt ning kurikas läks pooleks. Tegemist oli puidust kurikaga. Ausalt öeldes ei olnud see üldse hull. Francise käest olen ma saanud aga sellise obaduse, mille järel ei suutnud ma kaks nädalat kõndida.”

Ngannou puhul on välja toodud, et tema kätes pesitseb loomulik jõud ja sellist rusikahoopi ei ole võimalik treenida. „See on teistsugune jõud,” sõnas Nicksick võitleja kohta, kes uitas veel 26-aastaselt kodutuna Pariisi tänavatel. Lõpuks mängivad siin rolli geenid ja raske töö. Ngannou isa oli Kamerunis kurikuulus tänavavõitleja. Ngannou ise läks aga juba 10-aastaselt liivakarjääri tööle. Poksitrenni jõudis ta alles 22-aastaselt. Pariisi rändas Ngannou neli aastat hiljem. Tänavalt avastas ta legendaarne vabavõitlustreener Fernand Lopez.

Maailma parim poksija

  • 206 cm pikk
  • 122 kg kaalu
  • 216 cm käte siruulatus

Just sellised strateegilised näitajad käivad Fury’ga kaasas. Lisaks sellele on ta poksiringis ülimalt liikuv ja veel ka kõrge võitleja IQ-ga. Fury suuvärk on talle aastate jooksul toonud kaela palju pahandusi, kuid reaalsuses võib teda pidada praeguse ajastu parimaks raskekaallaseks. Lõplik tõde saabub selles küsimuses pärast matši Ussõkiga, kuid juba praegu räägitakse, et Fury kuulub läbi aegade kümne parima raskekaallase sekka. Vendade Vitali ja Vladimir Klitško valitsusajal ei räägitud sellist asja kunagi. See on Fury poolt saavutatule suur kompliment.

Kui Fury ei ole poksiringis kunagi kaotanud, siis Ngannou on vabavõitlejana pidanud ringist kaotajana lahkuma kolmel korral. Viimati jäi ta vastasele alla 2018. aastal, järjepanu olid temast üle Derrick Lewis ja Stipe Miocic. Lõpetuseks tuleb märkida, et Ngannou jääb füüsilistelt parameetritelt Fury’le alla. Kameruni ässa näitajad on vastavalt 193 cm, 117 kg ja 211 cm.

Võitlusõhtu algab Riyadhis Eesti aja järgi laupäeva õhtul kell 21.00. Fury ja Ngannou tulevad ringi pärast südaööd, eeldatavasti kell 00.40. Enne seda selgitavad Fabio Wardley ja David Adeleye Suurbritannia raskekaalu meistri. Tippmatšis astuvad ringi veel Joseph Parker ja Simon Kean.