Võtted, mis tõstsid abirahadest elatunud Conor McGregori võitlusspordimaailma suurimaks ärihaiks
Front bg
Updated 19 juuli 13:22

Võtted, mis tõstsid abirahadest elatunud Conor McGregori võitlusspordimaailma suurimaks ärihaiks

Tänasel päeval on MMA-täht Conor McGregor spordimaailma üks rikkamaid inimesi. Samas alles 2013. aastal vireles ta Dublinis ning elatus riiklikest abirahadest. Seejärel on teda saatnud aga peadpööritav edu.

Vabavõitluse puhul on tihti räägitud, et võrreldes profipoksiga liiguvad seal tunduvalt väiksemad summad. Nii teevad ka võitlejad aegajalt lisatööd. McGregor pani 2013. aastal aga kõik panused sportlaskarjäärile. Dublini pigem vägivaldsest linnaosast Crumlinist pärit McGregori puhul peeti seda otsust igati loogiliseks. Tema suur võimalus saabus 6. aprillil. Stockholmis toimunud UFC võitlusõhtul nokauteeris ta Marcus Brimage’i kohe esimeses raundis ja talle läks ka õhtu parima nokaudi preemia.

Edasi oli tõus kiire ja võimas. Järgnes võit Max Holloway üle. 2014. aasta 27. septembril sai McGregor esmakordselt ringi astuda Las Vegases. UFC 178 võitlusõhtul oli vastaseks Dustin Poirer. Tegemist oli küll päeva tähtsuselt kolmanda duelliga, kuid avaraundi nokaudiga võitnud McGregor viis taas koju parima matši eriauhinna.

Võitlusringist ärimaailma

Värvika ja valjuhäälse McGregori jaoks muutus kõik aga 2015. aasta 12. detsembril. Sulgkaalu tiitlimatšis tuli talle vastu pikaaegne valitseja Jose Aldo. McGregor lõi Aldo kõigest 13 sekundiga nokauti. Legend oli sündinud. Edasi hakkas juba rahakoti hoogne täitmine. Võitlusspordis on rahvale alati meeldinud lärmakad ja vulgaarse suuvärgiga mehed ning sellesse mustrisse sobis McGregor ideaalselt. Lisaks on võitlussport olnud iirlaste seas alati au sees ehk nii oli koheselt taga ka korralik turg, kellele McGregori edulugu müüa.

Verised matšid Nate Diazega ning UFC kergekaalu tiitli võitmine heitluses Eddie Alvarezega tõstsid McGregori juba rahvusvaheliseks megastaariks. See lubas 2017. aastal korraldada poksimatši Floyd Mayweather juunioriga. Mayweather võitis matši kümnenda raundi tehnilise nokaudiga. McGregor pistis aga taskusse 130 miljonit eurot. Tasulisi telekanali oste tehti 4,3 miljonit. Nendest näitajatest on poksimaailmas enamat suutnud ainult Mayweatheri ja Manny Pacquiao 2015. aasta duell.

Džinn oli sellega pudelist välja lastud. McGregor sai väga hästi aru, et tema nimi müüb ja edasi sukeldus ta aina sügavamalt ärimaailma. Eriliseks hitiks osutus 2018. aastal asutatud viskimark Proper No. Twelve.

 

2021. aastal otsusasid McGregor ja tema äripartnerid Audie Attar ja Ken Austin müüa viskibrändi enamusosaluse alkoholifirmale Proximo Spirits. Omanikku vahetas 600 miljonit eurot. Antud aastal kerkis McGregor majandusajakirja Forbesi spordirikkurite edetabelis esimeseks.

Alkohol müüb

Aastate jooksul on McGregor korduvalt väljendanud enda sooje suhteid alkoholi suunas. Praeguseks on ta sukeldunud pubiärisse. Dublinis on tal nüüdseks kolm pubi ja plaanis on veelgi laieneda. The Black Forge Inn on Iirimaa pealinnas praeguseks üks kuumemaid kuulsuste kogenemise kohti. Külaliste nimekirjas on olnud sellised staarid nagu Steven Gerrard, Kevin Hart ja Snoop Dogg.

„Praeguse seisuga on ehitusjärgus veel viis pubi,” avaldas McGregor Talksporti vahendusel. „Kindlasti soovin ma laieneda USA-sse ja igale poole mujale.”

Viskiärist taandumise järel on McGregor keskendunud õllebrändi Forged Irish Stout arendamisele. Tema eesmärgiks on troonilt tõugata Iirimaa kõige kuulsam õllemark Guinness. Juba praegu on Forged Irish Stout suurte poksi- ja MMA-matšide peasponsoriks.

McGregoril on ärihuvisid ka välispool alkoholimaailma. 2021. aasta jaanuaris nägi ilmavalgust tema treeningäpp McGregor FAST. Seal on kasutajatele ette nähtud kolm erinevat treenigprogrammi, mille lõppeesmärgiks on saada sarnased lihased nagu McGregoril.

Elon Musk ostab McGregorilt ülikondi

Kõva käpp on ta ka moemaailmas. Kuigi McGregori suuvärk ei kannata kohati kriitikat, siis tema riietusmisstiil on saanud tihti kiitust. Eriti meeldib talle kanda hinnalisi ülikondi. 2017. aastal pani ta samuti Crumlinist pärit David Augustiga aluse ülikondade brändile August-McGregor. Ülikondade kõrval on nüüdseks müügile jõudnud ka igapäevariided. Klientide sekka kuulub ka maailma kõige rikkamate inimeste nimekirja tipus olev Elon Musk.

Juba mitmes valdkonnas tegev olev McGregor ei ole unustanud aga ka võitlussporti. Oma viimase sammuga tahab ta rivaalitsema hakata enda bossi Dana White’iga. White on UFC presidendina viinud MMA-massidesse. Nüüd tahab McGregor sama teha Bare Knuckle Fighting Championshipiga (BKFC). Tegemist on võitlussarjaga, kus sportlased võitlevad paljaste kätega ehk kindaid ei kanta.

McGregor omandas BKFC-s osaluse tänavu mais. Juba praegu oodatakse, et McGregor astuks sarja promomise nimel ka ise ringi. Ilmselgelt oleks raske paremat turundustrikki leida.

Sportlasena käis McGregor viimati ringis 2021. aastal, kuid vaatamata sellele on tal jätkuvalt kõlavad sponsorlepingud. Tema toetajate seas on Monster Energy, Reebok, Beats Electronics, Burger King ja Budweiser. Reebok pidi seejuures iirlasele aastas maksma viis miljonit eurot.

Kõik see lubab nüüdseks 35-aastasel McGregoril nautida äärmiselt luksuslikku elustiili. Iirlasel on kodud nii Dublinis, Marbellas kui ka Las Vegases. Tema luksusautode kogu täieneb hirmsa hooga ning tal on olemas ka isiklik luksusjaht. Mehe eesmärgiks on tõusta miljardäriks. Spordistaaridest on seda varasemalt suutnud Michael Jordan, Tiger Woods, LeBron James ja Magic Johnson.

„Ma lähenen miljardile. Ma arvan, et mul on praeguseks koos umbes 650 miljonit eurot,” teatas McGregor 2023. aastal. „See on umbkaudne summa. Ilmselt peaksin ma ise arvutused ära tegema. Kindlasti on mul tunne, et tõusen selles edetabelis pidevalt kõrgemale.”