FA Cupi finaal. ManCity teine samm kolmikvõidu poole. Takistajaks inglaste senine ainus kolmikvõitja ManUnited
Front bg
31 mai 17:00

FA Cupi finaal. ManCity teine samm kolmikvõidu poole. Takistajaks inglaste senine ainus kolmikvõitja ManUnited

Tänavune Inglismaa meister Manchester City läheb laupäeva (3. juuni) õhtul Wembley staadionil FA Cupi finaalis vastamisi liigakarika tšempioni Manchester Unitediga. Kahel kangel on tänavusest hooajast seega üks karikas juba kapis. Nüüd jahitaks

  • 11e teist.

Suure soosikuna läheb duellile vastu ManCity. Hooaja esimeses pooles kõikuvat vormi näidanud Manchesteri sinine klubi sai kevadel oma mängu käima ja seejärel on võidetud kõik olulised kohtumised. Praegu on ManCity jahtimas ka jalgpallimaailmas haruldast kolmikvõitu (Meistrite liiga tiitel, riigi meistritiitel ja riigi karikas). Meistrite liiga finaal Milano Interiga ootab neid ees 10. juunil Istanbulis. Inglismaa klubidest on kolmikvõiduni küündinud seni ainult Manchester United, kes sai sellega hakkama 1999. aastal. Seega on nüüd nende võimuses linnarivaali suure unistuse rikkumine.

ManCity andis ässadele puhkust

ManCity on karikafinaali eel olnud mõnevõrra omapärases olukorras. 17. mail alistati Meistrite liiga poolfinaali korduskohtumises Madridi Real 4:0 ning kindlustati sellega pääs finaali. Seejärel on mängitud veel kolm matši, kuid neis ei ole olnud midagi kaalul. Nimelt kaotas Londoni Arsenal 20. mail võõrsil Nottingham Forestile 0:1 ning sellega kindlustas ManCity endale Premier League’i tiitli.

Manchesteri sinine võistkond on seejärel andnud paljudele põhimeestele puhkust. Nimetatud kolmest matšist teeniti esmalt Londoni Chelsea üle 1:0 võit. Seejärel viigistati vägagi meelelahutuslikuks kujunenud kohtumises Brighton & Hove Albioniga 1:1. Viimases voorus kaotati aga Brentfordile 0:1. Näiteks Kevin De Bruyne on viimase kolme mängu jooksul kokku väljakul viibinud 69 minutit. Brentfordi vastu jäeti kogu matšiks pingile Erling Braut Haaland, kellest sai 36 väravaga Premier League’i ühe hooaja läbi aegade skoorikuningas. Kõikide sarjade peale on ta aga löönud 52 väravat.

Viimast kahte liigamängu vaatasid vigastuste tõttu kõrvalt tavapärased põhimehed Ruben Dias, Manuel Akanji ja Jack Grealish. Traumadest rääkides viskas ManCity peatreener Pep Guardiola nalja, et Premier League’i tiitli võitmise järel olid kohe neli-viis meest vigastustega hädas. Ekspertide sõnul ongi nimetatud mängijad kergete traumade küüsis ning nende tervisega ei soovitud riskida. Olulisteks matšideks ehk FA Cupi ja Meistrite liiga finaaliks pidid nad taas rivis olema.

Ilmselgelt soovib Guardiola pika hooaja lõpetuseks mängijate koormust jagada. Puhkuse minutid peaksid andma tähtsateks matšideks vajaliku värskuse. Laupäeval jookseb väljakule juba võimalikult tugev koosseis.

Guardiola jahib teist kolmikvõitu

Ilmselgelt on ManCity peamine fookus 10. juunil ja Meistrite liiga finaalil, kus kohtutakse Interiga. Premier League’i tiitleid on ManCity võitnud nüüdseks üheksa. Seejuures viimasest viiest koguni neli. FA Cupil on triumfeeritud kuuel juhul. Viimati 2018/19. Meistrite liiga trofee on aga võitmata. Seni ainus finaal kaotati 2021. aastal Londoni Chelseale 0:1.

Teel suurima eesmärgi poole soovitakse kindlasti võita ka FA Cup. Kolmikvõit aitaks Guardiola nime veelgi suuremalt jalgpalliajalukku kirjutada. Seejuures tuleb mainida, et FC Barcelona juhendajana jõudis ta selle saavutuseni 2008/09.

Kui ManCity peab mõtlema veel ka Meistrite liiga finaalile, siis nende laupäevase vastase ManUnitedi jaoks seisab ees hooaja viimane matš. Juba praegu võib öelda, et tänavune hooaeg on olnud nende jaoks õnnestumine. FA Cupi võitmine oleks veel kirsiks tordil. Suvel peatreeneriks toodud hollandlane Erik ten Hag on tõstnud võistkonna suurde mängu tagasi. Tänavu võideti juba Inglismaa liigakarikas, mille finaalis alistati Newcastle United 2:0. Premier League lõpetati Arsenali järel ja Newcastle’i ees kolmandana. Seega on neil tulevaks hooajaks Meistrite liigas koht olemas. Nüüd on võimalik sellele lisada veel FA Cupi trofee.

ManUnited mõtleb juba järgmisele hooajale

ManUnited tuleb finaalile vastu suurepärase hoo pealt. Premier League’is kiskus nende jaoks olukord vahepeal teravaks ja Liverpool hakkas juba kuklasse hingama, kuid seejärel võideti neli kohtumist järjest ja pandi liigahooajale väärikas punkt.

Vaatamata viimase aja soliidsetele sooritustele on finaalis soosikuks siiski ManCity. ManUnited loodab paljuski Marcus Rashfordile. Punased kuradid on lõppeval hooajal olnud väravate löömisega tõsises hädas. Kõikide sarjade peale 30 tabamust kirja saanud Rashford (Premier League’is lõi ta 17 väravat) on finaalis seega nende peamiseks lootuseks.

Samal ajal teeb ManUnited juba põhjalikke ettevalmistusi järgmiseks hooajaks. Suvel soovitakse võistkonda tuua nii keskkaitsja, poolkaitsja kui ka tipuründaja. Räägitud on ka David de Gea asendamisest väravasuul.

Esimeseks liitujaks saab ilmselt Napolis suurepärase hooaja teinud keskkaitsja Kim Min-jae. The Athleticu teatel soovib ten Hag võistkonda tuua Tottenhami ründeässa Harry Kane’i. Lisaks on sihkul Chelsea ründav poolkaitsja Mason Mount ja West Ham Unitedi kaptenist poolkaitsja Declan Rice. Sellise koosseisuga võiks järgmisel hooajal ilmselt mängida juba Premier League’i tiitlile. Sel nädalal tuleb aga hakkama saada olemasolevate meestega.

FA Cupi finaal 2023

Manchester City – Manchester United

Mängu toimumiskoht: Wembley staadion

Finaali algusaeg: 3. juuni kell 17.00

Manchester City teekond finaali

Kolmas ring: ManCity – Londoni Chelsea 4:0

Neljas ring: ManCity – Londoni Arsenal 1:0

Viies ring: ManCity – Bristol City 3:0

Veerandfinaal: ManCity – Burnley 6:0

Poolfinaal: ManCity – Sheffield United 3:0

Manchester United teekond finaali

Kolmas ring: ManUnited – Everton 3:1

Neljas ring: ManUnited – Reading 3:1

Viies ring: ManUnited – West Ham United 3:1

Veerandfinaal: ManUnited – Fulham 3:1

Poolfinaal: ManUnited – Brighton & Hove Albion 0:0 (7:6)