Viis põhjust, miks Nõmme United muudab Premium liiga ägedaks
Front bg
04 märts 14:00

Viis põhjust, miks Nõmme United muudab Premium liiga ägedaks

Eesti klubijalgpallis annavad aina enam tooni tiimid, kes on panustanud korralikult oma noortetöösse. Üheks ilmekamaks näiteks on Nõmme United. Aastaid Esiliigas häid esitusi näidanud United palkas eelmise hooaja eel peatreeneriks Vladimir Vassiljevi ning tulemused ei lasknud end kaua oodata.

2023. aasta lõpus oli United kindel Esiliiga võitja ning teiseks tulnud Viimsi JK-d edestati koguni 19 punktiga. Vassiljevi hea töö jäi silma ka piiri taga ning nüüd juhendab Eesti koondise endine abitreener Slovakkia tiimi ŠTK Šamorini. United on aga Jani Sarajärvi tüürimisel kõrgliigas ning nende jälgimiseks on põhjuseid küllaga.

Mart Poom tagasi kõrgliigas

Eesti läbi aegade üks edukamaid jalgpallureid Mart Poom on jõudnud tagasi Eesti kõrgliigasse. Nüüd on ta kõrgemas seltskonnas Nõmme Unitedi presidendina.

Poom oli Eesti kõrgliigaga viimati seotud aastatel 2010. – 2012. Tol perioodil täitis ta FC Flora ridades spordidirektori ametit. Seejärel keskendus endine väravavaht Nõmme Unitedi/Mart Poomi jalgpallikooli eestvedamisele ning Eesti koondise väravavahtide treenimisele.

Mängijana käis Poom Eesti kõrgliigas viimati väljakul hooajal 1996/97. Seejärel siirdus ta 700 000 euro eest Derby County’sse. Edaspidi mängiski Poom klubijalgpalli ainult Inglismaal. Profikarjäärile tõmbas ta joone alla 2009. aastal.

Eesti Haalandi ehk Egert Õunapuu tõehetk

Vutivaatlejad tahavad eelkõige näha, kuidas Premium liigas saab hakkama Nõmme Unitedi ründetuus Egert Õunapuu. 18-aastane Õunapuu oli Esiliigas tõeline väravamasin. Kahe hooajaga pidas ta 50 mängu ning sai kirja uskumatuna tunduvad 68 tabamust.

Õunapuul on viimastel aastatel olnud seejuures probleeme vigastustega, mille tõttu on ära jäänud ka mõned testimised välisklubides. Samas on ta oma oskusi juba näidanud šveitslaste Luzernile ja belglaste Gentile. Ka Premium liiga hooaja algus tuleb Õunapuul vigastuse tõttu vahele jätta. Ründaja sai trauma Eesti U19 koondise mulluses matšis Prantsusmaaga. Peagi peaks noormees siiski väljakul tagasi olema.

30. aprillil 19-aastaseks saav Õunapuu suurepärane väravavaist on praeguseks tähelepanu pälvinud juba ka välismaal. Mullu oktoobris kirjutas Õunapuust Rootsi üks suuremaid väljaandeid Aftonbladet, kes ristis eestlaseks uueks Erling Braut Haalandiks. Manchester City’s mängiva norralase saavutused ei vaja ilmselt enam tutvustamist. Õunapuu saab end Premium liigale tutvustada sel hooajal.

KTM Toomas Vara

Kuulsate fännide olemasolu on igale klubile vajalik. Unitedil on oma kuulsus juba olemas. Rahvusvahelisel areenil Newcastle Unitedile kaasa elav meediategelane Toomas Vara hoiab kodumaisel tandril pöialt just Nõmme Unitedile.

Hooaja eel toimunud meeskonda tutvustaval üritusel oli loomulikult kohal ka Vara, kes haaras enda kätte mikrofoni. Sotsiaameedias sai ta taas teha märke, et tema puhul on tegemist Unitedi KTM-i ehk klubis treenitud mängijaga.

Eesti parim kasvatajaklubi

Klubi ajalugu ulatub juba 2000. aastasse, kui siinsesse jalgpalli jõuti nime all FC Elion. Nõmme Unitediks muudeti end 2006. aastal. Koostööd Mart Poomi ja tema jalgpallikooliga on tehtud sisuliselt algusaastatest peale. Nagu Nõmme United oma kodulehel teatab, siis nad on parim kasvatajaklubi Eestis. Siin viidatakse tõsiasjale, et Unitedist sirgub järjepanu kohalikke tippmängijaid. Nende esindusmeeskond tõusis 2020. aastaks Esiliigasse ning on koosnenud peamiselt oma kasvandikest. Samal ajal on mängijaid jagunud ka teistele.

Unitedi kõige kuulsamaks kasvandikuks on Eesti koondise praegune esiväravavaht Karl Jakob Hein. Nüüdseks 21-aastane Hein liitus Londoni Arsenali süsteemiga juba 2018. aastal. Praeguseks on ta Londoni suurklubi esindusmeeskonna kolmandaks väravavahiks. Transfermarkti hinnangul on Heina turuväärtuseks koguni kaks miljonit eurot, millega ta on pika puuga kõige väärtuslikum Eesti tegevjalgpallur.

Unitedist on tuule tiibadesse saanud mitmed praegused tulevikutalendid, kes teevad tippvutis oma esimesi samme. Nende sekka kuuluvad näiteks Oliver Jürgens, Andreas Vaher, Erko Jonne Tõugjas jne.

Eesti parimate jalgpallurite derbi

Mart Poom naasmist Eesti kõrgliigasse sai juba mainitud. Seoses Poomiga tasub oodata ka põnevat vastasseisu. Nimelt saab nüüd Premium liigas näha siinse vutiajaloo kahe parima jalgpalluri duelli. Poom ja Tallinna Kalevi president Ragnar Klavan on igasuguse kahtluseta Eesti läbi aegade kaks kõige paremat jalgpallurit. Nad on ka jätkuvalt ainsad, kes teeninud mänguaega inglaste Premier League’is. Lõpuks on muidugi maitse asi, kas inimesed hindavad parimaks Klavanit või Poomi. Oluline on, et mõlemad mehed annavad oma panuse siinse jalgpalli arendamisesse.

Kahe siinse jalgpallilegendi ning nüüdsest kahe presidendi esimest duelli kõrgliigas saab näha 20. aprillil. Võõrustaja rollis on United. Kahe vutiässa puhul tuleb mainida, et loomulikult on nad enamat kui lihtsalt presidendid. Poom teeb Unitedis ka oma kõige südamelähedasemat tööd ehk treenib väravavahte. Klavan on samal ajal Kalevis kaitsjate mentor/juhendaja. Lisaks jookseb 38-aastane keskkaitsja jätkuvalt ka ise kõrgliigas väljakule.