Viis WRC-sarja rekordit, mis jäävad igavesti püsima
Front bg
Updated 26 juuni 02:42

Viis WRC-sarja rekordit, mis jäävad igavesti püsima

Autoralli maailmameistrivõistluste statistika pakub ala fännidele ikka suurt huvi. Aasta-aastalt jälgitakse, kui kõrgele suudavad nende lemmikud erinevates edetabelites kerkida.

Kõigi aegade pingerivides toimuvad pidevalt muudatused, kuid samas on tippmarke, mille ületamine tundub tänasel päeval sisuliselt võimatu. Rekorditeraamatutes näpuga järge ajades tundub, et kõige vingemate saavutustega on hakkama saanud üheksakordne maailmameister Sebastien Loeb ning 1983. aastal oma ainsa tiitli võitnud Hannu Mikkola.

Loebi 80 võitu

Üheksakordne maailmameister Loeb on aastate jooksul võitnud 80 MM-rallit. Selle näitajaga on ta kindlalt läbi aegade parim. Teisel kohal on Sebastien Ogier 58 võiduga. Seega on Ogier’l kuulsa kaasmaalase saavutuse kordamiseks vaja enda kontole lisada veel 22 võitu. Võttes arvesse, et Ogier on juba 39-aastane ja ta teeb kaasa poolikuid hooaegu, siis Loebi rekordit ta ei ohusta

Kõigi aegade kolmandaks meheks on Marcus Grönholm 30 esikohaga. Tegevsõitjatest mahuvad lisaks Ogier’le esikümnesse Ott Tänak ja Thierry Neuville, kes jagavad 18 esikohaga 10. positsiooni. Vaadates Tänaku ja Neuville’i vanust, siis Loebi rekordi püüdmine ei ole nende jaoks reaalne. Reaalne võib see olla 22-aastasele Kalle Rovanperä’le. Tema kontol on praeguseks 9 võitu. Samas tuleb tõdeda, et tänapäeval on konkurents tunduvalt tihedam ja Rovanperä ei domineeri nii võimsalt nagu omal ajal Loeb. Lisaks sõideti Loebi tippaegadel hooaja jooksul koguni 16 rallit ehk võitmise võimalusi oli tunduvalt rohkem. Praegu on tavaliselt kavas 13 etappi. Sel hooajal on Rovanperä küll MM-sarja liider, kuid seitsmest osavõistlusest on ta võitnud ainult ühe.

Mikkola 61 katkestamist

Omal ajal oligi katkestamise järel võistlus läbi. Tänasel päeval on reedel või laupäeval teepervele jäädes võimalus järgmisel päeval rajale naasta. Nii läheb protokolli kirja ka tunduvalt vähem katkestamisi.

1983. aastal maailmameistriks kroonitud soomlane Hannu Mikkola sai MM-sarjas kirja koguni 61 katkestamist. Kõige lähemale jõudis talle 1995. aasta maailmameister Colin McRae, kellel jäi võistlus pooleli 60 korda. Esikolmikusse mahub veel ka Tommi Mäkinen 56-ga. Ükski tegevsõitja kõigi aegade edetabelis esikümnesse ei kuulu. Seega tundub, et just see tippmark on kõige kindlamalt ajalukku kirjutatud ning selle ületamine tundub sisuliselt võimatu. Vähemalt praeguste reeglitega.

Loebi 9 MM-tiitlit järjest

Loeb on kõige edukama rallipiloodina kroonitud maailmameistriks üheksa korda. Sebastien Ogier on jõudnud kaheksa tiitlini ja seega on võimalik, et piisava huvi korral võib Ogier samuti jahtida üheksandat trofeed. Praegu ta seda teha pole soovinud. Ideaalis võib 22-aastane Rovanperä samuti jõuda üheksa MM-tiitlini.

Samas on ülimalt keeruline võita üheksa tiitlit järjest nagu seda suutis Loeb. See tähendaks, et Rovanperä peaks võitma ka tänavu ning seejärel veel seitsmel järgneval aastal. Siis suudaks ta korrata Loebi saavutust. Järjest üheksa MM-tiitli võitmine tundub täiesti ebareaalne ja selle kordamine paistab võimatu.

Kaheksakordne maailmameister Ogier võitis parimal juhul kuus tiitlit järjest. 2019. aastal pidi ta leppima Tänaku ja Neuville’i järel kolmanda kohaga. Seejärel võitis ta veel kaks tiitlit ning edaspidi otsustas ta rohkem aega perega veeta. Praegu sõidabki Ogier teist hooaega järjest MM-sarjas pooliku programmiga, millega on MM-tiitli võitmine võimatu.

Mikkola vanim maailmameister

Tänapäeva tippspordis suudavad tegusid teha aina vanemad sportlased. Samas lööb läbi aina enam noori talente, keda on maast-madalast tippsportlaseks kasvatatud. Rallimaailmas on heaks näiteks Rovanperä. Vormel-1 sarjas aga Max Verstappen. See tähendab, et uute talentide esile kerkimine võtab vanameistritelt leiva käest ja muudab kogenud pilootidel tiitli võitmise raskemaks. Lisaks soovitakse aina enam elu nautida ning perega aega veeta. Kõik see tähendab, et üsna keeruline on üle lüüa Mikkola järjekordset tippmarki.

1983. aastal maailmameistriks kroonitud soomlane oli MM-tiitlit võites 41 aastat ja 183 päeva vana. Sellega on ta pika puuga vanim maailmameister. Selles vallas on teisel kohal Loeb, kes võitis oma viimase tiitli 38 aasta ja 224 päeva vanuselt.

Praegu tundub kõige tõenäolisem Mikkola rekordi ületaja Ogier. Selleks peaks ta maailmameistriks tulema 2026. aastal. Praegu tudub ebatõenäoline, et Ogier viitsiks tänavuse hooaja järel veel kolm aastat MM-sarjas sõita. Üksikutel etappidel võib ta osaleda, kuid täishooaega ta ilmselt enam kaasa ei tee.

Võit 0,2 sekundiga

Autoralli MM-sarjas on juba üsna tavapärane, et ralli viimasel päeval ehk pühapäeval suurt midagi mängus ei ole. Reeglina käib lihtsalt finiši poole kulgemine ja fännid ei viitsigi eriti kaasa elada. Siiski on ralliajalugu näinud ka väga tihedaid heitlusi.

Läbi aega kõige napim võit pärineb 2011. aasta Jordaania rallilt. Toona saavutas esikoha Ogier. Teiseks tulnud Jari-Matti Latvala kaotas võitjale 0,2 sekundiga. Loomulikult on võimalik võita ka 0,1 sekundiga, kuid kolm päeva kestva ralli peale tundub see sisuliselt võimatu.

Kuidas rekordiline võistlus välja nägi? Viimase kiiruskatse eel oli liidriks Latvala, kes edestas Ogier’d 0,5 sekundiga. Punktikatsel vajutasid mõlemad gaasi põhja, kuid veidike paremini sai sellega hakkama Ogier, kes edestas Latvalat 0,7 sekundiga. Kokkuvõttes tähendas see prantslasele 0,2 sekundi suurust võitu.

Nappide võitude pingereas on teisel kohal 2007. aasta Uus-Meremaa ralli, kus Grönholm edestas Loebi 0,3 sekundiga. Viimastel hooaegadel on nendele näitajatele kõige lähemale jõudnud 2021. aasta Horvaatia ralli, kus Ogier edestas Elfyn Evansit 0,6 sekundiga.