Viis põhjust, miks soomlased on kodusel MM-rallil ülivõimsad?
Front bg
Updated 11 aug. 09:05

Viis põhjust, miks soomlased on kodusel MM-rallil ülivõimsad?

23. juulil pandi punkt Rally Estoniale ning juba 3.-6. augustini on maailma kõige kiiremad roolikeerajad taas stardis. Sel korral antakse kuuma Soomes.

Soome ralli on maailmameistrivõistluste üks legendaarsemaid ja kuulsamaid. MM-kalendris oli põhjanaabrite juures sõidetav etapp juba esimesel hooajal ehk 1973. aastal. Esimene ralli peeti sealmail 1951. aastal. Reeglina on parimat kiirust näidanud koduteedel kihutanud mehed. Viimastel kümnenditel on esikohti jagunud ka teistele, kuid ka tänavu asub suurima soosikuna starti kohalik mees Kalle Rovanperä, kes on teel teise MM-tiitli poole.

Miks on soomlased koduteedel aga niivõrd võimsad?

Soomlased naudivad kiirust

Soomlased on läbi aastate eriti head olnud just kiiretel võidukihutamistel. Lisaks kodusele Soome rallile on head hoogu näidatud Rootsi talverallidel. Praegu kuulub MM-sarja kiirete etappide sekka ka Rally Estonia. Lõuna-Eesti teedel on viimasel kolmel korral võidutsenud soomlane Kalle Rovanperä.

Soomlased teevad seejuures tegusid ka teistes mootorispordisarjades. Läbi aastakümnete on suurepärast kiirust näidatud nii vormel-1 sarjas kui ka motoringrajasõitudes. Soomlased lihtsalt naudivad kiirust.

Tuttavad teed

Rallispordis on kogemused ääretult olulised. Koduteed annavad veel eriti suure eelise. Nii on kaheksakordne maailmameister Sebastien Ogier võitnud oma koduteedel ehk Monte Carlo rallil (Ogier on pärit Gapist) koguni üheksal korral. Sama kehtib ka soomlaste kohta. Kodustel teedel ollakse ülivõimsad.

Nii on näiteks Hyundai piloot Esapekka Lappi karjääri senise ainsa MM-ralli võitnud just kodumaal (2017. aastal Toyota rooli keerates). Jyväskylä ümbruses teatakse lihtsalt kõiki kurve ja ohte juba peast.

Soomlased on rallirahvas

Autoralli MM-sarja ajaloos on tiitli võitnud 21 erinevat pilooti. Neist koguni 8 on olnud soomlased. Meie põhjanaabritest on maailmameistriks kroonitud Juha Kankkunen (4 korda), Tommi Mäkinen (4), Marcus Grönholm (2), Markku Alen (1), Ari Vatanen (1), Hannu Mikkola (1), Timo Salonen (1) ja Kalle Rovanperä (1).

MM-tiitlit võites on soomlased tihtipeale võidukad olnud ka Soome rallil. Kiiretel kruusateedel sirgunud soomlased on koduteedel olnud reeglina ülikiired. Aastatel 1951. – 1989. võitsid Soomes ainult kohalikud ja neljal korral ka rootslased.

1990. aastal sai hispaanlasest Carlos Sainzist esimene Soome ralli võitja, kes on pärit väljastpoolt Põhjamaid. Teisena suutis seda prantslane Didier Auriol 1992. aastal ja kolmandana Markko Märtin 2003. aastal.

Hiljem on võitjate ridadesse kerkinud veel prantslane Sebastien Loeb (3 korda), Ott Tänak (3), prantslane Sebastien Ogier (1), britt Kris Meeke (1) ja britt Elfyn Evans (1). Aastate jooksul on domineerinud aga soomlased. Seitsme võiduga on kõige edukamad Hannu Mikkola ja Marcus Grönholm. Kuuel korral on triumfeerinud Markki Alen, viiel juhul Tommi Mäkinen ja neljal Timo Mäkinen. Soomlaste praegune superstaar Kalle Rovanperä ei ole suutnud veel koduteedel võita. Tänavu on ta aga suurim soosik. Kui Rovanperä on võitnud viimased kolm Rally Estoniat, siis Tänak on viimasest neljast Soome rallist võitnud kolm.

Soomlased istuvad ikka tippautodes

Maailmameistriks tulles on vaja head ja kiiret autot. Soomlased on läbi ajaloo olnud rallimaailmas kõrges hinnas ning nad on oma istumise alla saanud ikka tippautod. Soomlasi on nii tiimijuhtide seas kui ka tippagentide hulgas. Nii tüürib Jari-Matti Latvala praegu Toyota võistkonda ja kõige kõvemaks mänedžeriks on ikka Timo Jouhki. See loob juba kõva eelduse.

Jouhki on aastate jooksul tipptiimidesse aidanud Tommi Mäkineni, Juha Kankkuneni, Jari-Matti Latvala, Mikko Hirvoneni, Harri Rovanperä, Kalle Rovanperä, Teemu Sunineni ja Toni Gardemeisteri. Nii on tihtipeale väga heasse autosse istunud ka mees, kes seda võib olla isegi väärt poleks, kuid soomlastel on lihtsalt head kontaktid.

Kaheksakordne maailmameister Ogier on aastate jooksul Soome ralli võitnud ainult ühe korra. Prantslane istus omal ajal neljal hooajal kõige domineerivama auto ehk Volkswageni roolis. Selle perioodi jooksul ta oma ainsa Soome ralli võitiski (2013. aastal). Samal ajal oli Volkswagenis ka Latvala. Kuigi hooaja kokkuvõttes Latvala Ogier’le ohtlikus ei saanud, siis kodustel Soome teedel suutis Latvala Volkswageniga sõites Ogier’i 2014. ja 2015. aastal üle mängida. Soomlase ja tippauto kombinatsioon on Soome teedel lihtsalt parim.

Kodupublik toetab

Mitmetel aastatel on Soome ralli Eesti fännide poolt üle võetud. Viimasel paaril korral ei ole eestlaste nii suurt invasiooni Soome lahe põhjakaldale enam olnud. Oma rolli on selles kindlasti mänginud ka Rally Estonia. Kaks pikka rallinädalavahetust lühikese aja jooksul mõjub rahakotile lihtsalt laastavalt. Nii on soomlastest fännid kodusel etapil ikka kõige rohkem tooni andmas. Arvestades, et valitsev maailmameister on soomlane ja ka tänavu on Rovanperä taas liikumas tiitli poole, siis tuleb publikut raja äärde suurte hordidena ning võimsaim tugi antakse just omadele.

Viimastel rallidel on head kiirust näidanud ka Hyundai rooli keerav Lappi, keda tulevad samuti toetama kohalikud fännid. Koduseinad on tihti soomlastele tiivad andnud.

Soome MM-ralli 2023

Millal toimub? 3. – 6. august

Mitu kiiruskatset sõidetakse? 22

Ralli kogupikkus? 320,56 km

Mis pinnasel sõidetakse? Kruusal

Kus asub võistluskeskus? Jyväskyläs

Esmakordselt MM-sarjas? 1973. aastal

Ralli viimane võitja? Ott Tänak, 2022. aastal

Kõige rohkem võite? Hannu Mikkola ja Marcus Grönholm 7 võitu