Viis põhjust, miks Safari ralli on kõige karmim etapp MM-sarjas
Front bg
Updated 20 juuni 00:38

Viis põhjust, miks Safari ralli on kõige karmim etapp MM-sarjas

Autoralli MM-sari jõuab sel hooajal teist korda Euroopast välja. Kui märtsi keskpaigas kihutati Mehhikos, siis 22. – 25. juunini sõidetakse Keenias. Aafrikas ootab mehi ees aasta kõige rängem katsumus. Seda nii autode kui ka sõitjate jaoks.

Ajaloolist Safari rallit korraldatakse juba alates 1953. aastast. MM-kalendrisse kaasati see 1973. aastal ehk maailmameistrivõistluste esimesel hooajal. Programmis püsiti 2002. aastani. Seejärel kadus ränkraske võistlus sealt pikaks ajaks. Maailmameistrivõistluste tasemel toimus järgmine start alles 2021. aastal. Nüüd ollakse Keenias kolmandat hooaega järjest. Osalejate jaoks on katsumus endiselt karm ja seda mitmel põhjusel.

Kuumus

Aafrikas on kuum, kuid suvel on seal veel kuumem. Kuumusega peavad hakkama saama nii inimesed kui ka masinad. Sõitjaid võivad kimbutada kuumarabandus ning vedelikupuudus. Ülekuumenemine ähvardab ka autosid. Temperatuurid võivad küündida kuni 30 kraadini. Samal ajal on kõrge ka õhuniiskus, mis muudab tingimused veelgi raskemaks.

Rallisõitjad on aastate jooksul suvistel etappidel ikka rõhutanud, et autos istudes on tunne nagu istuks saunas. Niiskuse tõttu on sauna efekt kõige suurem ilmselt just Keenias. See tähendab, et tehnika hooldamise kõrval tuleb väga hoolikalt tähelepanu pöörata ka sportlastele. Vähene vedeliku tarbimine võib kiiresti ja valusalt kätte maksta. Füüsiline valmisolek on Keenias ülimalt oluline.

Rasked teeolud

Korralikud teed tihti lihtsalt puuduvad. Seega sõidetakse nö loomingulisel teel, mis on aastate jooksul lihtsalt välja kujunenud. Safari ralli ajal võib taas oodata vihma ja teedele see head ei tee. Vihma korral on tavapärased suured ja sügavad veetakistused, millest läbi sõites võib auto lihtsalt seisma jääda. Nii on lõppenud nii mõnegi mehe ralli.

Suvel sajab Keenias pigem tihti. Ja kui sajab, siis sajab palju. See tähendab muda ja veelompe. Muda on sealkandis väga tihke ning rehvide pidamine võib totaalselt kaduda.

Safari erineb teistest rallidest

Safari ralli läheb MM-kalendris kirja kruusarallina, kuid tegemist ei ole kindlasti tavapärase kruusaralliga. Nagu öeldakse, siis on kruus ja seejärel on Keenia kruus. Aafrika oma tähendab kohati hiiglaslikke kive, millest tuleb üle sõita. Keskmisest suuremad kivid lõhuvad autot ja rehve tavapärasest tunduvalt rohkem.

Lisaks on Safari rallile iseloomulikud pikad sirged, kus tuleb sõita täisgaasiga. Nimetatud lõikudele järgnevad aga kurvilised ja kivised teed, kus liikumine võib olla vägagi vaevaline. Kokkuvõttes on võrreldes tavapärase kruusaralliga ekstreemsust kõvasti rohkem.

Loomad teel

Hiljuti toimunud Sardiinia rallil jäid maailmameistri Kalle Rovanperä teele ette uitavad lehmad. Safari rallil võib loomi olla veelgi rohkem. Seejuures on lehmad sealkandis väikesed loomad. Aafrikas võivad teele sattuda elevandid, kaelkirjakud, pühvlid jne.

Loomade märkamiseks lendavad autodega kaasa ka helikopterid, et ringi liikuvaid loomakarju juba eelnevalt silmata. Teinekord tulebki hoog lihtsalt maha võtta, kuna sõidutrassi võib ületada suurem loomade kari. Elevandiga ükski ralliauto jõudu katsuma ei hakka ning suursugustele loomadele antakse ikka ja alati teed.

Liiv ja tolm

Tolmu ja liiva on ka mujal, kuid Safari rallil on seda lihtsalt veelgi rohkem. Liiva lendleb kohati nii palju, et see võib sattuda ka autode mootoritesse. See võib omakorda tähendada võistluse enneaegset lõppu.

Kui võistlusolud peaksid olema kuivad, siis püsib tolm pikalt õhus ja see tähendab, et esimesena startides võib olla eelis. Tavapäraselt on kruusarallidel olud just vastupidised. Seega saab öelda, et Safari rallil ei ole midagi tavapärast. Kõik on ekstreemsem ja suurem ning valmis tuleb olla igasugusteks ettearvamatusteks.

Rallimeeste kokkuvõtvad kommentaarid:

„Safari ralli on väga tore kogemus. Kiiruskatsed on tõeliselt eriilmelised. Oma vürtsi lisavad ringi liikuvad loomad ja tolmu üles keerutav liiv. Kõik see muudab olukorra keeruliseks. Lisaks võib olulist rolli mängida ilm. Vihma korral muutub kõik väga libedaks,” võttis Hyundai kolmas number Dani Sordo ralli eel eesootava kokku.

„Võrreldes tavapärase kruusaralliga on Safariks eeltöö palju keerulisem. Olen vaadanud palju erinevaid videokokkuvõtteid, et aru saada, kuidas eriilmelistel teedel sõita. Olen kuulnud, et tänavu liigub ralli piirkonnas palju sebrasid. Seega saab eesootav olema väga unikaalne kogemus,” lisas omalt poolt Hyundai teine number Esapekka Lappi ning tõdes sarnaselt paljudele kaaspilootidele, et Safari ralli on justkui seiklus, kus kõik kiiruskatsed on omanäolised.

Safari ralli

Millal toimub? 22. – 25. juuni

Mitu kiiruskatset sõidetakse? 19

Ralli kogupikkus? 362,68 km

Mis pinnasel sõidetakse? Kruusal

Kus asub võistluskeskus? Naivasha, Nakuru, Keenia

Esmakordselt MM-sarjas? 1973. aastal

Ralli viimane võitja? Kalle Rovanperä, 2022. aastal

Kõige rohkem võite? Shekhar Mehta ja Carl Tundo 5 võitu