Viis põhjust, miks Kalle Rovanperä ja Toyota on kruusal võitmatu kombinatsioon
Front bg
Updated 14 juuni 13:18

Viis põhjust, miks Kalle Rovanperä ja Toyota on kruusal võitmatu kombinatsioon

Mullu autoralli maailmameistriks kroonitud soomlane Kalle Rovanperä on suurimaks tiitlisoosikuks ka tänavu. Kuue etapi järel on tal MM-sarja liidrina koos 118 punkti. Lähimad jälitajad jäävad 25 ja 33 punkti kaugusele.

Tänavuse hooaja algus oli Rovanperäl konarlik, kuid Euroopa kruusale pääsedes näitas ta koheselt võimu. Kas Toyota ja Rovanperä ongi kruusal kombinatsioon, millele on teistel keeruline vastu saada? Miks asjad nende jaoks nii hästi toimivad?

Toyota auto on taas kõige kiirem

Käimasolev hooaeg on näidanud, et Toyotal on taaskord kõige kiirem auto. Seni sõidetud kuuest rallist koguni neli on lõppenud Toyota meeste võiduga. Kahel korral on triumfeerinud Sebastien Ogier. Korra on esimesena lõpetanud Elfyn Evans ja ühel juhul Rovanperä. Tiimide arvestuses on Toyota samuti esimene. Neil on koos 235 punkti. Teist kohta hoiab Hyundai 212 silmaga.

Toyota kiirust saame ilmselt kõige paremini näha, kui 20. – 23. juulini kihutatakse Eestis ning 3. – 6. augustini Soomes. Tegemist on hooaja kõige kiiremate kruusarallidega ning seal peaks Toyota võimsus kõige paremini esile tulema.

Toyota kiiruse kasuks räägib ka fakt, et neil on olemas võitmise kogemus. Viimased neli individuaalset MM-tiitlit on võidetud just Toyotaga. 2019. aastal oli parim Ott Tänak, 2020. ja 2021. aastal Sebastien Ogier ning mullu Rovanperä.

Soome rallimehed ongi kruusal kiired

Soomlased on kruusarallidel alati kiired olnud. Aastakümneid oli olukord, kus Lõuna-Euroopast pärit mehed olid nobedad eelkõige asfaldil ning põhjamaalased tegid tegusid kruusal. Eriti ilmekaks näiteks on siinkohal Soome ralli, kus on aastate jooksul võidutsenud peamiselt kohalikud mehed. Edukaimad on Hannu Mikkola ja Marcus Grönholm seitsme esikohaga.

Kui Markko Märtin triumfeeris 2003. aastal Soome rallil, siis sai temast Carlos Sainzi (Hispaania) ja Didier Aurioli (Prantsusmaa) järel alles kolmas piloot väljaspool Soomet ja Rootsit, kes meie põhjanaabrite juures võidutsenud.

Ka Rovanperä jõudis esimeste võitudeni just kruusal. MM-sarjas tõusis ta esimest korda poodiumi kõige kõrgemale astmele Eestis. Järgmine võit tuli Kreekas. Sellega on Rovanperä jätkanud Soome rallimeeste traditsiooni.

Rovanperä jaoks on kõik rallid juba tuttavad

Rovanperä on küll kõigest 22-aastane, kuid kogemusi on tal juba piisavalt. Ta on ajalukku läinud kõige noorema maailmameistrina. Toyota esindusmeeskonna ridades sõidab ta neljandat täishooaega. Seega on kõik MM-kalendrisse kuuluvad etapid tema jaoks põhimõtteliselt tuttavad.

Enne Toyotaga liitumist sõitis Rovanperä kaks hooaega Škoda Fabia R5 autoga WRC2 arvestuses. Seega on tegemist kogenud piloodiga, keda on keeruline üllatada. Nii mõnelgi rallil suudab ta varasemaid teadmisi maksma pannes endast üle ootuste palju välja pigistada.

Rovanperä on hooaja alguse mõõnast üle saanud

Tänavune aasta algas Rovanperä jaoks mõneti keeruliselt. Esmalt teenis ta Monte Carlos Ogier’i järel küll teise koha, kuid järgmisel kolmel rallil ta poodiumile ei kerkinud. Nii Rootsis, Mehhikos kui ka Horvaatias läks kirja neljas koht. Soomlane tunnistas ka ise, et ta ei leidnud õiget kiirust ja tunnetust. Kui kehvade esituste järel kantakse tabelisse neljanda koha punktid, siis suures pildis on asjad tegelikult hästi.

Nelja esimese ralliga püsiski Rovanperä ikka suures mängus. Portugalis surus ta juba gaasi põhja ning noppis hooaja esimese võidu. Lisaks oli ta parim punktikatsel. Sardiinias maksis kätte esimese päeva kehv stardipositsioon. Lõpuks kerkis Rovanperä poodiumi kolmandale astmele. Lisaks võitis ta jälle punktikatse. Punktikatse parim oli soomlane ka Monte Carlos. Seega on Rovanperä sel aastal olnud tegelikult ikkagi kõige kiirem mees.

„Olin ausalt öeldes Kalle pärast natukene mures, kuna tundus, et tal on tänavu keeruline häid tulemusi saavutada,” sõnas Toyota meeskonna suurim boss Akio Toyoda Portugali ralli järel. „Tegelikult ei olnud muretsemiseks põhjust, kuna ta nautis sõitmist samamoodi nagu mullu.”

Toyota peab vastu ka keerulistes oludes

Lisaks kiirusele on Toyota ka piisavalt vastupidav. Nagu eelnevas punktis sai mainitud, siis Rovanperä on tänavu kõikidel etappidel seni finišisse jõudnud ning kõige kehvemaks kohaks on neljas. Seega ei ole tal tegelikult ühtegi suuremat tagasilööki olnud.

Portugali ja Sardiinia ralli keerulistes oludes töötas Toyota piisavalt hästi. Nii oli ka mullu. Hooaja seitsmenda etapina sõidetakse 22. – 25. juunini Safari ralli. Keenias toimuv etapp on ilmselgelt aasta kõige karmim, kus autod pannakse tõsiselt proovile. Toyotal ei ole põhjust aga Safarit karta. Keenia jõuproov naasis MM-sarja 2021. aastal. Toona võttis võidu Toyota rooli keeranud Ogier. Mullu oli parim Rovanperä. Seega on seni mõlemal juhul võidukalt finišisse tulnud just Jaapani autotootja.

Kalle Rovanperä

Maailmameister: 2022. aastal

Rallide võite MM-sarjas: 9

Poodiumikohti MM-sarjas: 16

Kiiruskatsete võite MM-sarjas: 129

Esimene võit MM-sarjas: 2021. aastal Eestis

Seni viimane võit MM-sarjas: 2023. aastal Portugalis