Viis põhjust, miks Horvaatia ralliga algab Kalle Rovanperä teekond teise MM-tiitli poole
Front bg
17 apr. 11:00

Viis põhjust, miks Horvaatia ralliga algab Kalle Rovanperä teekond teise MM-tiitli poole

Kuu aega kestnud võistluspaus autoralli MM-sarjas saab alanud nädalaga läbi. Maailma paremik koguneb kolmandat korda Horvaatiasse, et sealsel asfaldirallil jagada välja järjekordsed MM-punktid. Sarja üldliidrina läheb rallile vastu Sebastien Ogier.

welcome-offer

Ogier’i edu lähimate jälitajate ees ei ole aga suur. Thierry Neuville kaotab kaheksakordsele maailmameistrile kolme ning tiitlikaitsja Kalle Rovanperä nelja punktiga. Kui hooaja eel kardeti, et Rovanperä võib konkurentidega kiiresti vahe sisse teha ja oma teed minna, siis seni ei ole seda juhtunud. Mitmed märgid aga näitavad, et just Horvaatia ralliga võib soomlane panna aluse oma teisele MM-tiitlile.

Mullu algas Horvaatia ralliga Rovanperä tõus

Mullu maailmameistriks kroonitud Rovanperä andis toona just Horvaatia ralliga märku, et temas on vajalikku ainest MM-tiitli võitmiseks.

Soomlane alustas eelmist hooaega neljanda kohaga Monte Carlos. Sellele järgnes võit Rootsis. Naabrite juures triumfeerimine oli Rovanperäa jaoks igati loogiline. Ta on kiirete rallide mees ning ta on lumerallide mees. Toyota on aga lumerallidel ja kiiretel rallidel olnud ajalooliselt väga edukas.

Toona järgnes Rootsi etapile Horvaatia ralli. Just Balkani poolsaarel tõestas Rovanperä, et ta ei ole enam lihtsalt kiire, vaid kiire igal pinnasel. 2022. aastale tuli Rovanperä vastu olukorras, kus tal oli MM-sarjas kirjas kaks võitu. Esimese teenis ta 2021. aastal Eestis ning teise samal hooajal Kreekas. Rootsi ralli võit oli talle karjääri jooksul kolmandaks.

Mulluse Horvaatia ralliga sai aga selgeks, et Rovanperä on mees, kes võib MM-sarjas valitseda pikalt. Kokku võitis ta eelmisel hooajal kuus rallit. Aasta kokkuvõttes oli ta kindlalt parim.

Ogier ilmselt loobub tiitli jahtimisest

Enne Horvaatia rallit on MM-sarja liidriks kaheksakordne maailmameister Sebastien Ogier. Horvaatia jõuproovi järel on ta tänavusest neljast etapist osalenud kolmel. Kokku on kavas 13 rallit ja seniste plaanide kohaselt kavatseb Ogier osaleda seitsmel. MM-tiitli püüdmiseks peaks ta ilmselt tegema vähemalt kümme starti.

Toyota boss Jari-Matti Latvala sõnul on ta valmis, et Ogier sõidaks rohkematel rallidel. Prantslase enda sõnul ei paku rekordite püüdine talle pinget ning ta veedab parema meelega suve koos perega. Ogier tavaliselt tühje sõnu ei loobi ning ilmselt ta tänavu oma üheksandat MM-tiitlit jahtima ei hakka. See tähendab, et Toyota tiimi fookus läheb õigel hetkel ikkagi Rovanperä peale.

Rovanperä ebaõnn peab ühel hetkel lõppema

Sel hooajal on Rovanperä kurtnud, et ta ei ole end autos kõige mugavamalt tundnud. Lisaks maksis Rootsis kätte kehv stardipositsioon. Hooaega alustas soomlane teise kohaga Monte Carlos. Arvestades, et Ogier oli stardis, siis oli see sisuliselt maksimum. Lisaks võitis Rovanperä punktikatse.

Nii Rootsis kui ka Mehhikos on Rovanperä pidanud seejärel leppima neljanda kohaga. Kolme ralliga üks poodiumikoht on ilmselgelt liiga vähe. Arvestades Toyota auto võimekust ning Rovanperä talenti, siis on paremate tulemuste saavutamine tegelikult ainult aja küsimus.

Toyota on sel hooajal olnud kõige kiirem

Võistkondlikke punkte vaadates on Toyota olnud sel hooajal seni parim tiim. Punktide poolest edukaimal tiimil on reeglina ka kõige kiirem auto. Rootsi rallil mindi küll ettevalmistusega alt, kuid Ogier on Monte Carlos ja Mehhikos tõestanud, et Toyota võistlusmasin on sel hooajal ilmselt parim. Rovanperä suutis seda arvamust Monte Carlos kinnistada, kui ta oli nö lihtsurelikest kõige nobedam.

Lisaks tasub meeles pidada, et Horvaatia rallit on seni MM-sarjas sõidetud kahel korral. Mõlemal korral on võit läinud Toyotale. 2021. aastal triumfeeris Ogier ning mullu Rovanperä. 2021. aastal võttis Toyota seejuures kaksikvõidu.

Rovanperäl on võitmiseks vajalikku enesekindlust

Reeglina öeldakse, et tiitlit on keerulisem kaitsta kui seda esimest korda võita. Samas tasub meeles pidada, et võitmise kogemus on ka väärtus omaette. Näiteks Thierry Neuville on aastaid MM-tiitlit jahtinud, kuid ei ole seni suutnud veel eesmärgini jõuda.

Ka käimasoleval hooajal on Neuville olnud kolmel korral poodiumil, kuid reaalselt ei ole ta võidu eest kordagi heidelnud. Maailmameistriks kerkimiseks on vaja aga ka rallisid võita. Ka Rovanperäl on sel hooajal esimene võit veel võtmata, kuid mullu nopitud kuus esikohta annavad tunnistust, et soomlasel on poodiumi kõige kõrgemale astmele kerkimiseks vajalik X-faktor olemas. Sel hooajal ei ole tal õnnestunud seda erinevate probleemide tõttu veel esile tuua, kuid ilmselgelt ei ole vajalik oskus kuhugi kadunud.

Horvaatia ralli

Millal toimub? 20.-23. aprill

Mitu kiiruskatset sõidetakse? 20

Ralli kogupikkus? 301,26 km

Mis pinnasel sõidetakse? Asfaldil

Kus asub võistluskeskus? Samobor, Zagrebi maakond

Esmakordselt MM-sarjas? 2021. aastal

Ralli viimane võitja? Kalle Rovanperä, 2022. aastal

Kõige rohkem võite? Brane Kuzmič 5 võitu (1983, 1984, 1985, 1987, 1988). MM-sarjas on ralli toimunud kahel korral. Võidu on kirja saanud Kalle Rovanperä ja Sebastien Ogier