Tom Brady – läbi aegade kõige edukam, kes hakkab nüüd veelgi rohkem teenima
Front bg
27 veebr. 14:20

Tom Brady – läbi aegade kõige edukam, kes hakkab nüüd veelgi rohkem teenima

Ameerika jalgpalliliiga NFL-i läbi aegade kõige edukam mängija Tom Brady kuulutas tänavu profikarjääri lõppenuks. 45-aastane Brady tegi sarnase otsuse ka mullu, kuid sellele järgnes kiire kannapööre ja naasmine veel üheks aastaks tippsporti. Nüüd loobus ta enda sõnul lõplikult. Ameerika jalgpalli juurest ei kao Brady aga kuhugi. Tema nägu ja hääl saavad olema Fox Sportsi eetris regulaarseteks külalisteks. Seejuures hakkab ta teleekraanil teenima isegi rohkem.

“Saame suure uhkusega teatada, et koheselt pärast profikarjääri lõppu liitub seitsmekordne Super Bowli võitja Tom Brady Fox Sportsi ekspertide tiimiga,” teatas eelmisel aastal kokkuleppe sõlmimise järel Fox’i korporatsiooni tegevjuht Lachlan Murdoch.

Mängijana teenis vähem

Brady sõlmis Fox’iga kümne aasta pikkuse lepingu, mis toob talle sisse 375 miljonit USA dollarit (praeguse kursi järgi 353 miljonit eurot). Esialgu lepingu suurust ei avaldatud, kuid antud numbri tõi avalikkuse ette The New York Post, mis kuulub sarnaselt Fox’ile Murdochite perekonnale. Tegemist on teleajaloo rekordiga. Eelmine tippmark kuulus teisele NFL-i legendile Tony Romole. Romo saab 2020. aastal sõlmitud lepinguga CBS-i käest täpselt poole väiksema summa. ESPN-i spordikanali kõige kuulsam ajakirjanik Stephen A. Smith teenib võrreldes Brady’ga kolm korda vähem. Siinkohal on juttu palgast ühe aasta kohta.

Seega on telenäona Brady aastaseks teenistuseks 37,5 miljonit dollarit. Sportlasena pistis ta Tampa Bay Buccaneersis viimase hooaja eest taskusse 15 miljonit dollarit. Antud summale lisandus veel mõne miljoni jagu boonuseid. Loomulikult on sellise kaliibriga mehel ka reklaamlepingud. Need jätkuvad aga ka pärast profikarjääri lõppu.

Siinkohal tuleb tähele panna, et Brady sõlmis Fox’iga lepingu 2022. aasta esimeses pooles. Kuna ta otsustas seejärel ikkagi veel ühe hooaja jalgpalliväljakutel veeta, siis reaalsuses tegi ta otsuse, mis oli talle aasta lõikes majanduslikult kahjulik.

Paljude ekspertide hinnangul on Brady säärast telelepingut igati väärt, kuna mängijana tuli ta omal ajal New England Patriotsile pidevalt vastu ning sõlmis ikka kontrahte, mis olid pigem kasulikud klubile. Nüüd saab ta rahaliselt sisuliselt tagasi kõik, mis jäi omal ajal mängijana välja võtmata. Samas aitas just Brady väiksem palk koondada tema ümber väärilised partnerid, kellega Super Bowli tiitleid koguda. Lõpuks võitsid seega kõik.

Miks peaks üks telekanal aga endisele mängijale nii palju maksma? Seda veel eelduse juures, et Brady ei ole kõige särtsakama jutuga sportlane. Pigem on ta viks ja viisakas ning paljude hinnangul liiga kuiv. USA-s armastatakse reeglina ikka värvikaid telepersoone.

Ilmselgelt teevad suured teadmised Brady’st aga väga hea analüütiku, kes oskab mängu juures välja tuua põnevaid nüansse. Eelkõige on siiski tegemist aga turundustrikiga. Brady nimi lihtsalt müüb.

Võitlus telekanalite vahel

Tänapäeva muutunud telemaastikul on spordi otseülekannetest saanud suurim valuuta. Kõige vaadatumate ülekannete pealt kokku ei hoita ning see tähendab ka kõige atraktiivsemaid inimesi kommentaatorite puldis ning ekspertide hulgas. Nii tulebki Brady’le maksta hiiglaslikku palka kõigest 20 tööpäeva eest aastas.

Seejuures tuleb ka tähele panna, kuidas Fox Brady palkamisest avalikkust teavitas. Tavaliselt tehakse sellised uudised avalikuks glamuursel pressiüritusel, klubi sotsiaalmeedias või hästi ette valmistatud pressiteate vahendusel. Fox’i tegevjuht Lachlan Murdoch hõikas selle esmakordselt välja aga hoopis investoritega peetud kohtumisel. Seega oligi lõpuks tegemist investoritele suunatud lepinguga. Televaatajad ei olnud siinkohal peamine sihtgrupp. Kõige populaarsemate ja edukamate sportlaste palkamise puhul on lõpuks kõige tähtsamateks aspektideks prestiiž ja asjaosaliste ego.

Fox ei ootagi Bradylt teleekraanil värvikate lausete pildumist. Eesmärgiks on tuua juurde nö tähesära. Suured juhid tahavad ka end tunda fännidena ning veeta aega koos läbi aegade kõige edukama NFL-i mängijaga. Sadade miljonite eurode eest saab seda kõike osta.

Lisaks sellele tähendab see võitlust meediaväljaannete vahel. NFL-i maailma on uue tegijana sisenenud Amazon. Endale on juba krahmatud legendid Al Michaels ning Kirk Herbstreit. Seega vajavad vanad tegijad Fox, CBS ja ESPN omakorda uusi ja säravaid nägusid, et armutus telemaailmas ellu jääda. Loomulikult ei oota kõik Brady’t avasüli. Fox’i senise esindusnäo Greg Olseni ühe aasta palk väheneb Brady saabudes kümne miljoni dollari pealt kolmele miljonile.

Mida Brady mängijana saavutas?

Mängijana on Brady aga tõeline legend. 2000. aasta noormängijate draft’is New England Patriotsi poolt üldjärjekorras 199. valikuna võetud Brady osutus tõeliseks lotovõiduks. Aastate jooksul võitis ta seitse Super Bowli. Tegemist on liiga absoluutse rekordiga. Tema saavutus muutub aga veelgi võimsamaks, kui tuua siia kõrvale, et kõige edukamad klubid on suutnud võita kuus Super Bowli.

Kuus Super Bowli on võitnud New England Patriots ja Pittsburgh Steelers. Patriots võitis seejuures kõik tiitlid Brady eestvedamisel. Oma seitsmenda trofee võitis Brady 2021. aastal Tampa Bay Buccaneersi mängujuhina.

Mängijatest on teisel kohal Charles Haley. 1980-ndatel ja 1990-ndatel San Francisco 49ers’i ja Dallas Cowboys’i ridades tegusid teinud Haley võitis omal ajal viis Super Bowl’i. Edukuselt järgmistel mängijatel on kirjas neli Super Bowli võitu.

NFL-i läbi aegade kõige edukamad mängijad ja klubid Super Bowli tiitlie arvult:

  1. Tom Brady (New England Patriots, Tampa Bay Buccaneers) – 7 Super Bowli tiitlit
  2. New England Patriots – 6 Super Bowli tiitlit
  3. Pittsburgh Steelers – 6 Super Bowli tiitlit
  4. Charles Haley (San Francisco 49ers, Dallas Cowboys) – 5 Super Bowli tiitlit
  5. Dallas Cowboys – 5 Super Bowli tiitlit
  6. San Francisco 49ers – 5 Super Bowli tiitlit