Takamoto Katsuta – ühe suure puudusega WRC-sarja kõige tähtsam sõitja
Front bg
Updated 10 nov. 02:24

Takamoto Katsuta – ühe suure puudusega WRC-sarja kõige tähtsam sõitja

Autoralli MM-sarjas on juba aastaid alla kümne mehe, kes teevad WRC-karussellis kaasa täisprogrammi. Kolmandat hooaega järjest on üheks selliseks sõitjaks 30-aastane jaapanlane Takamoto Katsuta. Kõigile on aga üheselt selge, et võidu peale Katsuta ei sõida. Kuigi Katsuta on igati tore rallimees, siis tema suurimaks puuduseks ongi suutmatus kihutada esikohtade nimel. Samas on tema olemasolu MM-sarjale ääretult oluline.

2016. aastal Soomes MM-debüüdi teinud Katsuta on seejärel kirja saanud 59 maailmameistrivõistluste etappi. Poodiumile on ta jõudnud neljal korral. Võit on seni aga käeulatusest välja jäänud. Jaapanlasena istub Katsuta loomulikult kodumaise toodangu ehk Toyota roolis.

Katsuta parimaks tulemuseks on 2021. aasta Safari ralli teine koht. Toona jõudis enam-vähem normaalselt finišisse viis WRC-autot, kelle seas oli ka kaks M-Spordi pilooti (Gus Greensmith ja Adrien Fourmaux), kes tegelikult poodiumiheitlusesse sekkuda ei suutnud. Katsuta kaotas ralli võitnud Sebastien Ogier’le lõpuks 21,8 sekundiga.

Katsuta parimad tulemused MM-sarjas:

  • Safari ralli 2021 – 2. koht
  • Safari ralli 2022 – 3. koht
  • Jaapani ralli 2022 – 3. koht
  • Soome ralli 2023 – 3. koht

Katsuta edulugude puhul on alati ühine nimetaja ja selleks on konkurentide probleemid. Jaapanlane kerkib poodiumile olukorras, kus rivaalidel on muresid. Samas on Katsuta istumise all MM-sarja parim auto ehk heal päeval suudab ta ühe või kaks konkurenti ka ise üle sõita. Kui sellised olukorrad langevad kokku, siis võib Katsuta jõuda poodiumile. Heaks näiteks on tänavune Soome ralli. Tee äärde jäid kolm suurfavoriiti Kalle Rovanperä, Ott Tänak ja Esapekka Lappi. Ogier Soomes sõita ei viitsinud ning M-Spordi teine number Pierre-Louis Loubet on lihtsalt kehva. Pingelises heitluses suutis Katsuta Hyundai kolmanda numbri Teemu Sunineni napilt alistada ning poodiumikoht oligi jaapanlase jaoks tõsiasi. Tema ette jäänud Elfyn Evans ja Thierry Neuville olid teisest klassist.

Kuid ikkagi miks on Katsuta olemasolu MM-sarja jaoks oluline? Loomulikult autotootja seisukohast. Toyota põletab MM-sarjas osalemise nimel aastaga 60 miljonit eurot. Autofirma jaoks on WRC-sarjas osalemine lihtsalt turunduse üks vorm. Jaapanlased aga soovivad, et lisaks turundusele oleks ka teisi väljundeid. Raha põletades soovitakse, et mingi kasu jääks ka kodumaale. Eelkõige tahetakse arendada kodumaist sporti. Nii on jaapanlased ajalooliselt andnud võimalusi ka enda sõitjatele. Seda isegi olukorras, kus nad on konkurentidest silmnähtavalt kehvemad.

Toyota leiaks rallimaailmast hõlpsasti Katsutast parema piloodi, keda tiimi kolmandasse-neljandasse autosse istuma panna. See ei ole aga nende eesmärk. Seega on enam-vähem rahuldava tasemega jaapanlasest piloodi olemasolu MM-sarja jaoks eluliselt oluline. See annab Jaapani autotootjale ühe vägagi käega katsutava põhjuse, miks MM-sarjas üldse osaleda. Kui Katsutat ei oleks, siis oleks Toyotal tunduvalt lihtsam taanduda. Toyota kadumisega kaoks ilmselt ka WRC-sari. Praegu nähakse, et nende mees on heal päeval võimeline kerkima poodiumile ja see on Jaapani otsustajate jaoks piisavalt kaalukas argument.

Jaapanlased on ääretult lojaalsed ning MM-sarjas kihutades tahavad nad oma auto roolis näha ka kohalikku sõitjat. Seejuures ei olegi oluline, et antud piloot suudaks võidu nimel kihutada. Tähtis on olla enam-vähem konkurentsis. Seda Katsuta suudab. Seejuures ei ole ta esimeseks tõusva päikese maa meheks, kes niimoodi autoralli MM-sarja jõudnud.

Ajalooliselt on kõige edukamaks jaapanlasest piloodiks Kenjiro Shinozuka. Nüüdseks 74-aastane mees on ainus jaapanlane, kes MM-sarjas võiduni jõudnud. See juhtis 1991. ja 1992. aasta Elevandiluuranniku rallidel. Mõlemad esikohad saavutas Shinozuka loomulikult Jaapani automargiga. Tema istumise all oli Mitsubishi Galant. Hiljem sõitis ta ka Mitsubishi Lanceriga.

Shinozuka parimad tulemused MM-sarjas:

  • Elevandiluuranniku ralli 1991 – 1. koht
  • Elevandiluuranniku ralli 1992 – 1. koht
  • Safari ralli 1994 – 2. koht

Enne Katsutat sai WRC-sarjas läbilööki proovida Toshi Arai. Tema parimateks tulemusteks jäid 2000. aasta Kreeka ning 2001. aasta Küprose rallide neljandad kohad. Mõlemad tulemused sõitis ta välja loomulikult Jaapani autofirma toodanguga. Arai istumise all oli Subaru Impreza.

Shinozuka, Arai ja Katsuta parimate tulemuste puhul joonistub välja selge muster. Jaapanlastest sõitjad on oma parimate saavutusteni jõudnud ränkrasketel rallidel, kus tuleb ette keskmisest rohkem katkestamisi.

Arai parimad tulemused MM-sarjas:

  • Kreeka ralli 2000 – 4. koht
  • Küprose ralli 2000 – 4. koht
  • Safari ralli 2000 – 6. koht
  • Jaapani ralli 2006 – 6. koht

Praeguseks on jaapanlased autorallis enda jaoks kokku pannud maksimaalse paketi. Nende suurim autotootja Toyota on MM-sarja juhtiv jõud. Kodumaiste programmide kaudu selgitati välja riigi parim rallisõitja ning nii anti Katsutale koht Toyota tiimis. Lisaks on alates 2022. aastast taas kavas ka Jaapani MM-etapp. Seejuures sõidetakse seal aasta viimane osavõistlus. Nii on ka tänavu ning 2024. aastal. Järgmisel hooajal üritab olukorrast ilmselgelt maksimumi võtta Lõuna-Korea autotootaja Hyundai. Mis oleks veel magusam, kui suure rivaali kodumaal võita MM-tiitel? Praegu põletatakse igatahes Hyundais kõvasti raha, et Toyota järgmisel aastal nende kodus hooaja kokkuvõttes paika panna.

Jaapani MM-ralli varasemad võitjad:

  • Petter Solberg (Subaru) – 2004. aastal
  • Marcus Grönholm (Peugeot) – 2005. aastal
  • Sebastien Loeb (Citroen) – 2006. aastal
  • Mikko Hirvonen (Ford) – 2007. aastal
  • Mikko Hirvonen (Ford) – 2008. aastal
  • Sebastien Ogier (Citroen) – 2010. aastal
  • Thierry Neuville (Hyundai) – 2022. aastal