Suurepärases hoos Armand Duplantis jahib taas maailmarekordit
Front bg
Updated 12 juuni 12:34

Suurepärases hoos Armand Duplantis jahib taas maailmarekordit

Suvi võtab aina enam võimust. See tähendab, et jalgpalli- ja korvpallihooajad hakkavad lõppema ning mõneks ajaks kandub fookus teistele teemadele. Soojadel kuudel on Euroopas üheks armastatumaks alaks kergejõustik. Tippsari Teemantliiga on hoogu kogumas ning praeguseks on peetud juba kolm osavõistlust. Põhja-Euroopa üks suuremaid kergejõustikusündmusi leiab aset 15. juunil, kui Oslos peetakse Bisletti Teemantliiga etapp.

Pärast sprindilegendi Usain Bolti spordist taandumist on kergejõustik otsinud uut superstaari, kes oleks ülemaailmselt tuntud. Kõige suurem potentsiaal peitub reeglina just sprinterites, kuid esialgu ei ole ühtegi nii säravat meest või naist esile kerkinud. Väljakualadel on oma täht aga juba olemas. Selleks meheks on 23-aastane rootslane Armand Duplantis.

Duplantis on hooaega hästi alustanud

USA-s rootslannast ema ning soomlasest/ameeriklasest isa perre sündinud Duplantis sirgus spordimeheks Põhja-Ameerikas, kuid võistlusareenidel on ta esindanud ema sünnimaad. Rootsile on 23-aastane Duplantis praeguseks toonud olümpiakulla, MM-tiitli ning kaks EM-kulda. Alates 2020. aastast on tema nimel ka maailmarekord. Kokku on ta rekordit uuendanud kuus korda ning viinud selle 6.16 pealt 6.22-ni. Välitingimustses on tippmargiks mullu Eugene’i MM-il hüpatud 6.21. Absoluutse rekordi 6.22 ületas ta tänavu veebruaris Prantsusmaal Clermont-Ferrandis.

Pärast suurte eesmärkida täitmist ei ole 23-aastane Duplantis jäänud loorberitele puhkama. Maailmarekordit sihib ta ka tänavu. Järgmine suurem võimalus selleks saabub juba Oslo Teemantliiga etapil.

Tänavust suve on ta igatahes hoogsalt alustanud. 3. juunil üllatas kergejõustikumaailma ameeriklane KC Lightfoot, kes viis Nashville’is USA rekordi 6.07-ni. Seejuures asus ta juhtima maailma hooaja edetabelit. Duplantis ei saanud lasta sellisel olukorral pikalt kesta. Päev hiljem Hollandis Hengelos ületas ta 6.11 ning võttis 2023. aasta välihooaja liidripositsiooni enda kätte.

Seejuures oli Duplantis Hengelos sisuliselt pidurdamatus hoos. Esmalt ületas ta avakatsel 5.61. Seejärel samuti avakatsel 5.81 ja 5.91. Ka 6.11 alistus talle esimesel proovimisel. Kui võit ja hooaja tippmark oli käes, siis läks latile maailmarekordit tähistavad 6.23. Sel korral tuli see veel kolmel korral maha.

„Lightfooti tulemus motiveeris mind. Loomulikult. Selline suurepärane hüpe on kogu spordiala jaoks hea. Ka mulle andis see motivatsiooni juurde, et veelgi kõrgemale hüpata. Võistleme omavahel ka olukorras, kus me ei ole samal staadionil,” teatas Duplantis 6.11 ületamise järel.

Tippude kannul mitu meest

Sel suvehooajal on Teemantliigas seni peetud kolm etappi (Dohas, Rabatis ja Firenzes). Reede (9. juuni) õhtul võisteldakse ka Pariisis. Meesteivashüppajad saavad oma esimese võimaluse 15. juunil Oslos. Teemantliigas ootab 2. juulil etapp ees ka Rootsi pealinnas Stockholmis. Loomulikult on ka seal meeste teivashüpe kavas.

Lisaks Oslole ja Stockholmile saavad Duplantis ja co oma oskusi näidata veel Chorzowis, Monacos, Shanghais, Zürichis, Brüsselis ja hooaja finaaletapil Eugene’is.

Sel suvehooajal on Duplantis ja Lightfoot seni ainsateks teivashüppajateks, kes suutnud kuus meetrit ületada. Paremuselt järgmiseid tulemusi on näidanud ameeriklased Christopher Nilsen (5.92) ja Sam Kendricks (5.91).

Aina jõulisemalt rühib aga tipu poole 24-aastane norralane Sondre Guttormsen. Talvel Istanbulis Euroopa sisemeistriks kroonitud norralane on tänavu välitingimustes hüpanud 5.90. Märtsis sai ta aga sisehallis jagu täpselt kuuest meetrist. Sellega oli ta sisehooajal maailmarekordi püstitanud Duplantise järel edetabeli teine mees. Tippkonkurentsis tahavad kaasa lüüa ka mullu MM-pronksi võitnud filipiinlane Ernest John Obiena ning kogenud poolakas Piotr Lisek.

Keda eestlased jälgivad?

Eesti kergejõustiklastest on Teemantliigas ilmselt kõige rohkem pildis 400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi. Enam kui kümne kuu pikkuseks veninud võistluspausi lõpetab ta 9. juunil Pariisis.

Hooaja teise etapina kavas olnud Rabati jõuproovil oli stardis kõrgushüppaja Karmen Bruus, kes aga algkõrgusest 1.81 üle ei saanud. Mulluse eduka aasta (juunioride MM-tiitel ja täiskasvanute MM-i seitsmes koht) järel saab Bruus Teemantliigas ilmselt veel võimalusi.

Taaskord on suurepärases hoos sloveenist kettaheitja Kristjan Čeh. Olümpiavõitja Gerd Kanteri juhendamisel Eestis harjutav ja elav Čeh võidutses nii Doha kui ka Rabati Teemantliiga etapil. Esimesel korral heitis ta 70.89 ning teisel juhul 70.32. Maailma hooaja edetabelis on ta selle näitajaga teisel kohal. Esimest positsiooni hoiab mullune Euroopa meister ja MM-il Čeh’i järel teise koha saanud leedulane Mykolas Alekna. 20-aastane Alekna heitis aprillis California tuulte käes täpselt 71.00 meetrit.

Kahe valitseja järel on 70 meetrit sel hooajal seni kätte saanud ka austerlane Lukas Weisshaidinger (70.68) ja Samoa kettaheitja Alex Rose (70.39). Kõrges mängus püsib ka rootslasest Tokyo olümpiavõitja Daniel Stahl.

Teemantliiga 2023. aasta kalender

Doha 5. mai

Rabat 28. mai

Firenze 2. juuni

Pariis 9. juuni

Oslo 15. juuni

Lausanne 30. juuni

Stockholm 2. juuli

Chorzow 16. juuli

Monaco 21. juuli

London 23. juuli

Shanghai 29. juuli

Shenzhen 3. august

Zürich 31. august

Brüssel 8. september

Eugene 16. – 17. september