Rekordeid purustanud Boston Bruins alustab jahti Stanley Cupile
Front bg
12 apr. 11:00

Rekordeid purustanud Boston Bruins alustab jahti Stanley Cupile

Jäähokiliigas NHL mängitakse viimane põhihooaja kohtumine sel nädalal ning juba esmaspäeval (17. aprillil) pannakse litter mängu play-off’is. Kui tihtipeale on favoriitide ring lai, siis tänavu räägitakse hokimaailmas ainult ühest tiimist. Selleks võistkonnaks on Boston Bruins.

welcome-offer

Kuuel korral Stanley karika võitnud ning viimati seda hooajal 2010/11 suutnud Bostoni klubi alistas pühapäeval Philadelphia Flyersi ning teenis sellega juba 63. võidu. Varasemalt hoidsid NHL-i põhihooaja võitude rekordit enda käes Detroit Red Wings ja Tampa Bay Lightning. Nemad suutsid parimal juhul alistada 62 vastast. Esimene sai sellega hakkama 1995/96 ning teine 2018/19.

Tippmarke muudkui tuleb

Boston on 80 mänguga kogunud 131 punkti. NHL-i rekordiks on 132. Selleni jõudis 1976/77 Montreal Canadiens. Toona mängiti 80 kohtumist. Tänapäeval aga 82. Nimetatud 76/77 hooajal kogus Canadiens 60 võitu. Seejuures kohtub Bruins neljapäeval põhihooaja viimases kohtumises võõrsil just Canadiensiga.

„Usun, et mängijad naudivad seda hetke. Räägime siinkohal ikkagi ajaloo tegemisest. NHL on väga pika ajalooga liiga ja sellise saavutuseni jõudmine on suurepärane,” rõõmustas Bostoni peatreener Jim Montgomery võitude rekordi püstitamise järel. „Usun, et mängijad naudivad seda samamoodi nagu omal ajal Wayne Gretzky (Gretzky on NHL-i kõigi aegade suurim väravakütt 894 väravaga), kui ta ületas Gordie Howe (viskas 801 väravat) rekordi. Meie meeskond on selle hetke olulisusest teadlik. Teeme kõike ühise meeskonnana.”

NHL-i tänavust põhihooaega algusest peale domineerinud Boston on sellega taganud endale play-off’iks koduväljaku eelise kuni finaalini välja. ESPN-i statistikute arvutuste kohaselt on Bruins moodsa aja jäähokis alles neljandaks tiimiks, kes suutnud oma divisjonis esikohta hoida läbi terve hooaja. Varasemalt on sellega hakkama saanud San Jose Sharks 2008/09, Edmonton Oilers 1984/85 ning Montreal Canadiens 1977/78.

Boston on sel hooajal püstitanud veelgi rekordeid. Nimelt jõudsid nad kõige kiiremini 50 võiduni. Seda suudeti 64 kohtumisega. Lisaks said nad ajaloolise kiirusega kokku 100 punkti. Seda kõigest 61 matšiga. Suurte saavutusteni küünditi paljuski tänu 26-aastasele tšehhist ründajale David Pastrnakile, kes on sel hooajal jõudnud maagilise 60 värava piirini.

Seni on ajalugu näidanud, et põhihooajal erinevate tippmarkide püstitamine ei taga automaatselt edu play-off’is. Nii Red Wings kui ka Lightning ei suutnud rekordilise põhihooaja (62 võitu) järel Stanley Cupi võita. Lisaks tasub tähele panna, et viimati suutis põhihooaja parim lõpuks ka karika teenida 2012/13, kui sellega sai hakkama Chicago Blackhawks. Bruinsi peatreeneri Montgomery sõnul on aga just selline põhihooaeg kõige parem ettevalmistus play-off’iks.

„Rekordite püüdmine on aidanud meil läbi hooaja fookust hoida. Niimoodi mängimine on kõige parem ettevalmistus üldse,” teatas juhendaja.

Vähemalt põhihooajal on olnud Bostoni ülekaal ülivõimas. Lähimad konkurendid on teeninud neist üle kümne võidu vähem. Idakonverentsis järgneb Bruinsile väga ühtlane nelik. Põhihooajal näitasid üsna sarnaseid tulemusi Carolina Hurricanes, New Jersey Devils, Toronto Maple Leafs ja New York Rangers.

Peamised soosikud tulevad idast

Läänekonveretsi tipus on samuti väga tihe heitlus. Punkt-punktis on liikunud Las Vegas Golden Knights, Edmonton Oilers, Colorado Avalanche ja Dallas Stars. Tiitlikaitsjana läheb play-off’ile vastu Colorado. Mulluses finaalseerias alistati mängudega 4:2 Tampa Bay.

Play-off’i eel soosikuid ritta pannes asetavad eksperdid üksmeelselt esikohale Bostoni. Nende peamisteks ohustajateks peetakse idakonverentsi tippe Carolinat, New Jerseyt ja Torontot. Läänes hinnatakse kõige kõrgemalt Las Vegase võimalusi. 2017. aastal loodud klubi jõudis kohe 2018. aasta kevadel ka Stanley Cupi finaali. Seal jäädi aga üsna kindlalt alla Washington Capitalsile.

Tiitlikaitsja Colorado paigutatakse soosikute üldises pingeareas alles kaheksandale-üheksandale kohale.

Lõppev NHL-i põhihooaeg läheb ajalukku veel mitme statistilise näitaja poolest. Märkimist väärib San Jose Sharksi rootslasest ründaja Erik Karlsson, kellest sai enam kui 30 aasta jooksul esimene kaitsja, kes saanud kokku 100 resultatiivsuspunkti. Viimati jõudis sellise näitajani Brian Leetch 1991/92.

Edmontoni tähtründajast Connor McDavidist sai aga alles kuues hokimängija, kes suutnud põhihooajal koguda üle 150 resultatiivsuspunkti. Enne 26-aastast kanadalasti sai sellega viimati hakkama Mario Lemieux 1995/96. Lemieux ületas unelmate piiri kokku neljal korral. Wayne Gretzky tegi seda koguni üheksal juhul. Lisaks on säärase saavutuseni jõudnud veel Steve Yzerman, Bernie Nicholls ja Phil Esposito.

NHL-i AJALUGU

Kõige edukamad klubid:

  1. Montreal Canadiens 24 Stanley Cupi võitu
  2. Toronto Maple Leafs 13
  3. Detroit Red Wings 11
  4. Boston Bruins 6
  5. Chicago Blackhawks 6
  6. Edmonton Oilers 5
  7. Pittsburgh Penguins 5

Tänavune play-off algab 17. aprillil

Stanley Cupi finaalseeriaga tehakse algust 8. juunil

Kui finaalseerias läheb vaja otsustavat seitsmenat mängu, siis see peetakse 18. juunil

Tiitlikaitsjana läheb play-off’ile vastu Colorado Avalanche