Max Verstappen murdis Lewis Hamiltoni vaimu ja nüüd võtab ette ka briti rekordid
Front bg
Updated 15 nov. 15:09

Max Verstappen murdis Lewis Hamiltoni vaimu ja nüüd võtab ette ka briti rekordid

Vormel-1 sarjas on käimas hollandlase Max Verstappeni ajastu. 2021. aastal esimese MM-tiitli võitnud Verstappen on nüüdseks kolmekordne maailmameister. 2021. aasta 12. detsembril toimunud Abu Dhabi GP-l oli Lewis Hamiltonil võimalus teha vormel-1 sarja ajalugu. Briti äss oli teel rekordilise kaheksanda MM-tiitli poole. Võistluse viimasel ringil anti turvaauto tagant kordusstart ning Verstappen pressis end Hamiltonist mööda. Hollandlane kerkis selle manöövriga maailmameistriks, Hamilton pidi leppima teise kohaga. Nüüd ajalukku vaadates võib öelda, et sel päeval murdis Verstappen Hamiltoni vaimu ning Red Bull Mercedese.

Hamiltoni jaoks ei olnud see karjääri jooksul esimeseks korraks viimase etapiga tiitel kaotada. Sama juhtus ka 2007. aastal. Toona läks Hamilton viimasele võidukihutamisele samuti liidrina vastu. Teisena startinud briti McLarenit tabasid aga probleemid käigukastiga ning Hamilton lõpetas võistluse seitsmendana. Kuna samal ajal suutis Kimi Räikkönen tõusta esimeseks, siis krooniti soomlane ka maailmameistriks. Räikköneni arvele kogunes lõpuks 110 punkti, Hamilton jäi teiseks 109 silmaga.

„Mõlemal korral tundsin end kohutavalt. Esimene juhtum andis mulle kõvasti indu juurde, et jätkaksin MM-tiitli püüdmist,” tõdes Hamilton, et 2007. aasta tagasilöögist õnnestus tal toibuda. Samas 2021. aasta valust ei ole ta tegelikult siiani üle saanud. „See tiitel võeti minult manipulatsiooni abiga,” on Hamilton kindel, et võistlusdirektor Michael Masi andis värskete rehvidega Verstappenile eelise. Turvaauto lahkus rajalt viimasel ringil. Enne seda käis Verstappen rehvivahetuses, kuid Hamilton mitte. Enne turvaauto rajalt lahkumist otsustasid kohtunikud, et ringiga maha jäänud pilootidel ei lubata ringi tagasi võtta, kuid viimasel hetkel tehti otsus ringi ja nii sai värskete rehvidega Verstappen Hamiltoni kannule. Viiendas kurvis kihutaski hollandlane britist mööda. Masi jäi oma ametist ilma, kuid MM-tiitel jäi ikkagi Verstappenile.

2021. aasta MM-sarja lõppseis:

  1. Max Verstappen (Red Bull) 395,5 punkti
  2. Lewis Hamilton (Mercedes) 387,5
  3. Valtteri Bottas (Mercedes) 226

Järgneval hooajal ei olnud tiitliheitluses enam mingit pinget. Verstappen võitis kindlalt oma teise meistritiitli. Tema lähimaks jälitajaks kerkis hoopis Ferrari piloot Charles Leclerc. Hamilton taandus koguni kuuendaks.

2022. aasta MM-sarja lõppseis:

  1. Max Verstappen (Red Bull) 454 punkti
  2. Charles Leclerc (Ferrari) 308
  3. Sergio Perez (Red Bull) 305

….

6. Lewis Hamilton (Mercedes) 240

Veelgi vingem jõudemonstratsioon on toimumas tänavu.

2023. aasta MM-sari (seis kaks etappi enne hooaja lõppu):

  1. Max Verstappen (Red Bull) 524 punkti
  2. Sergio Perez (Red Bull) 258
  3. Lewis Hamilton (Mercedes) 226

MM-sarjas on ennegi domineeritud. Michael Schumacher võitis aastatel 2000. kuni 2004. järjest viis MM-tiitlit. Juan Manuel Fangio, Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton võitsid neli trofeed järjest. Verstappen on nüüdseks triumfeerinud järgemööda kolmel korral. Hollandlase võimutsemine on siiski täiesti teisest klassist. 26-aastane Verstappen on juba praeguseks võtnud enda nimele mõned olulised vormel-1 sarja rekordid. Lähiaastatel võivad langeda ka mitmed suured tippmargid, mille ületamine tundus alles hiljuti ebareaalne.

Verstappenile kuuluvad vormel-1 sarja rekordid:

  • 10 võitu järjest, 2023. aastal
  • 17 võitu ühel hooajal, 2023. aastal (seeria võib pikeneda)
  • 77,25 % – ühe hooaja võiduprotsent, 2023. aastal (võib veel suureneda)
  • 18 aastat ja 228 päeva – läbi aega noorim etapivõitja, 2016. aastal
  • 17 aastat ja 166 päeva – noorim osaleja MM-sarjas, 2015. aastal
  • 524 punkti ühe hooajaga, 2023. aastal (summa võib suureneda)

Reaalsuses on Verstappeni sihikul ka MM-sarja läbi aegade kõige olulisemad rekordid. Ilmselt on aja küsimus, millal Verstappen võtab Hamiltonilt üle etapivõitude tippmargi, raudmehe rekordi jne.

Raudmees ehk kõige rohkem järjest tehtud starte MM-sarjas:

  1. Lewis Hamilton 265 starti

….

5. Max Verstappen 183

Kõige rohkem starte ühe tiimi eest:

  1. Lewis Hamilton 220 starti Mercedesega
  2. Michael Schumacher 181 starti Ferrariga
  3. Max Verstappen 160 starti Red Bulliga

Kõige rohkem võite:

  1. Lewis Hamilton 103 võitu
  2. Michael Schumacher 91 võitu
  3. Sebastian Vettel 53 võitu
  4. Max Verstappen 52 võitu

Samas on Hamiltoni nimel ka tippmarke, kus Verstappenil on veel päris pikk tee minna. Ilmekaimaks näiteks on tõenäoliselt parimate stardikohtade rekord.

Kõige rohkem parimaid stardikohti:

  1. Lewis Hamilton 104 parimat stardikohta
  2. Michael Schumacher 68
  3. Ayrton Senna 65

….

8. Max Verstappen 31

Tegelikult on Verstappeni puhul peamiseks küsimuseks see, kui pikalt ta viitsib vormel-1 sarjas kaasa lüüa. Praeguse seisuga seob 26-aastast hollandlast Red Bulliga leping 2028. aasta lõpuni ehk vähemalt viis hooaega peaks ta veel tippspordis kaasa lööma. Kui ta seda teeks ja suudaks ka alati maailmameistriks kerkida, siis saaks temast esimene kaheksakordne maailmameister.

„Arvan, et ühel päeval võin jõuda oma karjääriga punkti, kus tahan teha midagi muud. Mul on leping 2028. aastani. Seejärel vaatame olukorra uuesti üle. Kui tunnen, et seda kõike on minu jaoks liiast, siis on ilmselt aeg muutusteks,” tõdes Verstappen tänavu, et talle valmistab tuska MM-sarja pidev laienemine. Tuleval hooajal sõidetakse rekordilised 24 etappi.

Kõige rohkem MM-tiitleid:

  1. Michael Schumacher 7 MM-tiitlit
  2. Lewis Hamilton 7
  3. Juan Manuel Fangio 5
  4. Alain Prost 4
  5. Sebastian Vettel 4
  6. Jack Brabham 3
  7. Jackie Stewart 3
  8. Niki Lauda 3
  9. Nelson Piquet 3
  10. Ayrton Senna 3
  11. Max Verstappen 3