Pilk ajalukku! Markko Märtin jahtis 20 aastat tagasi MM-tiitlit. Võitude vahele mahtus ka ülikarm avarii, mille tagajärel nägi eestlane kahekordselt
Front bg
15 apr. 13:29

Pilk ajalukku! Markko Märtin jahtis 20 aastat tagasi MM-tiitlit. Võitude vahele mahtus ka ülikarm avarii, mille tagajärel nägi eestlane kahekordselt

Autoralli on praegu tänu Ott Tänakule ilmselt kõige populaarsem spordiala Eestis. Rally Estonia toob teede äärde kümneid tuhandeid eestlasi ning MM-etapi nädalavahetusel jälgib ekraanide vahendusel rallimehe edenemist kuuekohaline fänniarmee. Samas ei ole see midagi enneolematut. Nullindatel elas Eesti samuti autoralli rütmis. Toona jälgiti kogu hingest Markko Märtini tegemisi.

Märtini tippu tõusmine jääb aega, kus internet oli Eesti inimestele aina kättesaadavam. Suurte rallihuvilistena liikusid infonäljas eestlased kõik wrc.com lehele, et seal reaalajas kiiruskatsete vaheaegu jälgida. Nii mõnelgi korral tuli ette, et just Eestist saabunud külastajate rohkuse tõttu jooksis süsteem kokku ja kõik jäid infonälga. Rallibuum oli toona Eestis täielik. Märtini tippaastaks kujunes 2004.

Märtin sõitis tehasetiimides kokku viis hooaega. Neist esimese Subaruga, kolm järgmist Fordiga ning viimase Peugeot’iga. Parimaks jäi tema viimane aasta Fordis.

Märtini hooaegade lõppkohad tehasetiimides:

  • 2001. aastal Subaruga 19. koht
  • 2002. aastal Fordiga 9. koht
  • 2003. aastal Fordiga 5. koht
  • 2004. aastal Fordiga 3. koht
  • 2005. aastal Peugeot’iga 5. koht

Suure läbimurde tegi Märtin 2002. aasta viimasel MM-etapil, kui ta tõusis Suurbritannias poodiumi teisele astmele. See oli tema esimeseks korraks esikolmikusse jõuda. 2003. aastal Kreekas saavutas Märtin juba esimese võidu. Samal hooajal oli ta parim ka Soomes ning teenis Itaalias ja Hispaanias kolmanda koha. Soomes elas kiirusekummardajale raja ääres kaasa umbes 10 000 eestlast.

2003. aastal mängiti autoralli MM-sarjas ümber ka varasemad jõujooned. Seni olid tipus olnud juba kogenud tegijad eesotsas Marcus Grönholmi, Carlos, Sainzi, Richard Burnsi ja Colin McRae’ga. Nüüd kerkisid korraga suurde mängu Petter Solberg, Sebastien Loeb ja Märtin. 2004. aastal oodatigi juba noorte staaride tiitliheitlust. Lõpuks hõivatigi poodiumil kolm kõige kõrgemat positsiooni.

Hooaeg algas Märtinile hästi, eestlane teenis Monte Carlos teise koha. Nobedamat minekut suutis näidata ainult Loeb. Solberg leppis seitsmenda kohaga. Järgnevalt toimunud Rootsi rallil oli Märtin taas kiire ning kolmandast kuni kümnenda kiiruskatseni hoidis ta esikohta. 11. kiiruskatsel tabas tema Ford aga lumevallis olnud kivi. Ajakaotus oli niivõrd suur, et eestlane teenis ralli kokkuvõttes seitsmenda koha. Loeb võidutses taas, Solberg kerkis poodiumi kolmandale astmele.

Hooaja kolmas etapp Mehhikos oli Märtini pidu. Eestlane võttis kindla võidu, teisena lõpetanud tiimikaaslane Francois Duval kaotas talle 42,5 sekundiga.

Põhikonkurentidest lõpetas Solberg neljandana ning Loeb katkestas sootuks. MM-sarja üldarvestuses oli Loeb 20 punktiga liidriks, kuid Märtinil oli teisena samuti 20 silma.

Mehhikost siirduti maailma kuklapoolele ehk Uus-Meremaale. Võidu võttis Solberg. Märtin oli tihedas heitluses kolmas, kaotust võitjale kogunes 25,6 sekundit. Loeb leppis neljanda kohaga. Sellega jõudis kätte ajalooline hetk. Esmakordselt WRC-sarja ajaloos juhtis eestlane MM-i punktitabelit.

MM-sarja üldseis (4/16):

  1. Markko Märtin (Ford) 26 punkti*
  2. Sebastien Loeb (Citroen) 25
  3. Marcus Grönholm (Peugeot) 24
  4. Petter Solberg (Subaru) 23
  5. Francois Duval (Ford) 14

* 2004. aastal jagati punkte vastavalt: 1. koht – 10 punkti, 2. koht – 8 punkti, 3. koht – 6 punkti, 4. koht – 5 punkti, 5. koht – 4. punkti, 6. koht – 3 punkti, 7. koht – 2 punkti, 8. koht – 1 punkt.

Märtini hea hoog jätkus ka aasta viiendal rallil Küprosel. Esmalt ületas eestlane finišijoone kolmandana. Esikoha saavutanud Grönholmi tulemus aga tühistati, kuna Peugeot oli kasutanud keelatud veepumpasid. Esikohale tõusis seega Loeb ning Märtinile läks kirja teine koht.

MM-sarja üldarvestuses tähendas aga see, et Loeb kerkis 35 punktiga liidriks ning Märtin langes 34-ga teiseks. Kolmandaks tõusis Solberg 28-ga.

Edasi ootas Märtinit aga korralik hädaorg. Järgmise kolme ralliga punktilisa ei tulnud. Kreekas katkestas eestlane kolmanda kiiruskatse avarii tõttu (Solberg võitis, Loeb oli teine). Türgis alustas Märtin kiiruskatse võitmisega, kuid sattus lõpuks probleemide küüsi ning finišeeris 24. positsioonil (Loeb võitis, Solberg kolmas).

Järgmisel rallil Argentinas tegi Märtin karjääri ühe karmima avarii. Nelja kiiruskatse järel teist kohta hoidnud Märtin kihutas viiendal kiiruskatsel parasjagu kiirusega 200 km/h, kuid järsku viskas sirgel asunud trampliin tema Fordi õhku. Järgnes hulk saltosid ning autost jäi sisuliselt järgi rusuhunnik.

Tänu turvapuurile pääsesid Märtin ja kaardiulugeja Michael Park füüsiliste vigastusteta. Märtin kurtis aga uimasuse ja peapöörituse üle. Lisaks nägi ta esialgu kahekordselt. Kaks nädalat hiljem oli ta Soome rallil siiski stardis. Loeb teenis Argentinas Sainzi järel teise koha. Solberg katkestas.  Märtini kolm ebaõnnestunud rallit muutsid MM-sarja üldseisu tunduvalt.

MM-sarja üldseis (8/16):

  1. Sebastien Loeb (Citroen) 61 punkti
  2. Petter Solberg (Subaru) 44
  3. Markko Märtin (Ford) 34
  4. Carlos Sainz (Citroen) 34
  5. Marcus Grönholm (Peugeot) 32

Soomes sai Märtin tagasi reele. Grönholmi järel teenitud teine koht oli sisuliselt maksimum. Loeb lõpetas neljandana, Solberg katkestas. „Ma taastun praegu alles õnnetusest ning ei tunne end autos veel kindlalt. Keeruline on sõita olukorras, kus pea tahab ühte, kuid keha ei jõua lihtsalt järele. Olin šokeeritud, kui mõistsin oma situatsiooni,” rääkis Märtin oma seisundist Fordi pressiteenistuse vahendusel.

Märtin jätkas seejärel stabiilseid esitusi. Saksamaal oli eestlane neljas, Jaapanis kolmas ja Suurbritannias samuti kolmas. Tema õnnetuseks olid põhirivaalid aga veelgi kiiremad. Saksamaal võitis Loeb, Solberg katkestas. Jaapanis triumfeeris Solberg, Loeb lõpetas teisena. Suurbritannias oli taas kõige kiirem Solberg, Loeb teenis teise koha. Neli etappi enne hooaja lõppu tundus Loebi esimene tiitlivõit juba vormistamise küsimus.

MM-sarja üldseis (12/16):

  1. Sebastien Loeb (Citroen) 92 punkti
  2. Petter Solberg (Subaru) 64
  3. Markko Märtin (Ford) 59
  4. Carlos Sainz (Citroen) 55
  5. Marcus Grönholm (Peugeot) 47

Järgnevalt kavas olnud Sardiinia rallil pidi Märtin Fordi turboprobleemide tõttu 17. kiiruskatsel katkestama. Sellega kadusid ka eestlase matemaatilised tiitlilootused. Rallit algusest lõpuni juhtinud Solberg oli ülivõimas. Loeb lõpetas teisena. MM-sarja üldarvestuses langes Märtin neljandaks, temast möödus kahe silmaga Sainz.

Edasi järgnes Märtini rallikarjääri kõige edukam periood, ta võitis järjest kaks MM-rallit. Esmalt oli ta parim Korsikal ning seejärel ka Hispaanias. Mõlema puhul oli tegemist asfaldiralliga. Varasemalt oli Märtin triumfeerinud ainult kruusal.

Esimene võit asfaldil on minu karjääris suurepärane saavutus. Korsika on klassikaline asfaldiralli, kus on väga keeruline võita. Kogu nädalavahetus oli suurepärane ning sõitsime muljetavaldavalt,” sõnas Märtin Korsika ralli võitmise järel Fordi pressiteenistusele. Teisena lõpetanud Loeb kaotas eestlasele üle kahe minuti. Solberg teenis viienda koha. Loeb kindlustas samal ajal oma esimese MM-tiitli.

Hispaanias oli Märtini võit napim, kuid siiski kindel. Solberg oli taas viies, Loeb katkestas. Hooaeg lõpetati Austraalias. Maailmameister Loeb teenis ülekaaluka võidu. Märtini sõit sai mootoriprobleemide tõttu läbi juba teise kiiruskatsega. Solberg tegi aga avarii.

MM-sarja lõppseis 2004. aastal (16/16):

  1. Sebastien Loeb (Citroen) 118 punkti
  2. Petter Solberg (Subaru) 82
  3. Markko Märtin (Ford) 79
  4. Carlos Sainz (Citroen) 73
  5. Marcus Grönholm (Peugeot) 62

Hooaja lõppedes läksid Märtini ja Fordi teed lahku. Eestlane lõi käed Peugeot’iga. Väidetavalt maksid prantslased talle ühe aasta eest kaks miljonit eurot. Toona oli see suurim palk, mida Eesti sportlane oli teeninud. Usk Märtinisse oli niivõrd suur, et kokku pandi ka filmitiim, kes pidi publikuni tooma Märtini hooaja MM-sarjas. Soov oli näidata eestlase kerkimist maailmameistriks. Tegemist oli sarnase projektiga nagu Ott Tänaku puhul 2018. aastal. Märtinist kogutud materjal aga ilmavalgust ei näinud. Tema profikarjääri lõpetas traagiline avarii Suurbritannia rallil, mille tagajärjel hukkus tema kaardilugeja Michael Park.