Karm reaalsus! M-Spordi taandumine vinduvast WRC-sarjast ei muudaks midagi
Front bg
Updated 25 dets. 03:42

Karm reaalsus! M-Spordi taandumine vinduvast WRC-sarjast ei muudaks midagi

2024. aasta autoralli MM-sarja algus ei ole enam mägede taga. Taas pannakse mootorid tööle 25. jaanuaril. Jälle hakkavad suurt mängu mängima Toyota ja Hyundai. Nende sabas sörgib M-Sport, kes on tuleval hooajal võrreldes varasemaga ilmselt veelgi suuremas statisti staatuses.

Autoralli MM-sarjas oli viimati neli tiimi 2019. aastal. Seejärel vahetas Sebastien Ogier aga Citroeni Toyota vastu ning prantslaste autotootja otsustas pettunult üldse pillid kotti panna. Sealt alates on M-Sport olnud selgelt kõige nõrgemaks tiimiks MM-sarjas.

Pikalt teenis M-Sport autosid välja rentides lisaraha. Hübriidajastul on kõige vingema masinaklassi ehk Rally 1 sõiduvahendid niivõrd kallid, et erasõitjad ei ole saanud neid enam endale lubada. See on vähendanud M-Spordi tulu (Tuleval hooajal ei pea enam hübriidi kasutama. Ilmselgelt võeti see otsus vastu M-Spordi rahalist seisu silmas pidades.). Kuna nii Toyota kui ka Hyundai saavad vastavalt Jaapani ja Lõuna-Korea peakorteritest igal aastal ralli MM-sarjas osalemiseks umbes 60 miljonit eurot, siis on nende edumaa M-Spordi ees aina kasvanud. Raha jõud on lihtsalt niivõrd suur.

Lõppenud hooajal pingutas M-Sport kõvasti ning ajas Ott Tänaku jaoks kokku vajaliku palgaraha. Auto arendamiseks vahendeid siiski piisavalt ei jagunud ning tehniliste probleemide kõrval oli Ford Puma kiirus samuti küsitava väärtusega.

Lappi kriitiline ja tabav avaldus

Peagi algavat aastat silmas pidades on M-Sport jõudnud olukorda, kus nad ei suuda tippsõitjat palgata. Lisaks on nad tehniliselt Toyotast ja Hyundaist maha jäänud. Kuna rallitiimi omanikul Malcolm Wilsonil püsib alati usk helgemasse homsesse, siis ilmselgelt jätkatakse. MM-sarja jaoks on see üldplaanis eluliselt oluline, kuna kahe tiimiga võistlussari muutuks veelgi marginaalsemaks. Reaalsuses ei suuda M-Sport aga kahele esimesele vastupanu osutada ja nende taandumine ei muudaks tiitliheitluse seisukohast midagi.

Paberil oleks see teoreetiliselt tagasilöök, kuid praktiliselt ei oleks sellel MM-sarjale mingit mõju,” kõlas soomlasest rallipiloodi Esapekka Lappi karm hinnang, kui tema käest küsiti, kas M-Spordi lahkumine muudaks midagi.

M-Spordi viimaste hooaegade parimad tulemused

2023. aastal

1. koht Rootsi rallilt (Ott Tänak)

1. koht Tšiili rallilt (Ott Tänak)

2. koht Horvaatia rallilt (Ott Tänak)

3. koht Kesk-Euroopa rallilt (Ott Tänak)

2022. aastal

1. koht Monte Carlo rallilt (Sebastien Loeb)

2. koht Sardiinia rallil (Craig Breen)

3. koht Monte Carlo rallilt (Craig Breen)

2021. aastal

0 poodiumikohta

2020. aastal

3. koht Mehhiko rallilt (Teemu Suninen)

2019. aastal

2. koht Sardiinia rallilt (Teemu Suninen)

3. koht Mehhiko rallilt (Elfyn Evans)

3. koht Korsika rallilt (Elfyn Evans)

M-Sport oli viimati suures mängus hooaegadel 2017. ja 2018. Toona kuulus võistkonna koosseisu kaheksakordne maailmameister Sebastien Ogier. Prantslane võitis Briti tiimiga oma viienda ja kuuenda MM-tiitli. 2019. aastaks lõi Citroen rahapaki lauale ning meelitas Ogier’i enda ridadesse. M-Spordil jäi seejärel sponsoreid vähemaks ning Elfyn Evansi ja Teemu Sunineni eestvedamisel saavutati kokku ainult kolm poodiumikohta.

Seejärel ongi M-Sport olnud suurest mängust väljas. 2019., 2020. ja 2021. aastal tuli suu esikohtadest üldse puhtaks pühkida. Hübriidajastu alguses (2022. aasta jaanuaris) tõi Sebastien Loeb Monte Carlost M-Spordile üle kolme aasta pikkuse pausi järel esikoha. See jäi aga üürikeseks päikesekiireks.

Tänavuseks aastaks tegi M-Sport tõsise katse sekkuda individuaalse MM-tiitli heitlusesse. Tänaku palkamisega saadi endale absoluutne tippsõitja. M-Spordi viimaste aastate taset arvesse võttes oligi hooaeg igati korralik. Tänak võitis kaks rallit. Võitude poolest oli tiim viimati nii edukas 2018. aastal, kui võistkonda kuulus Ogier. Aasta kokkuvõttes teenis eestlane neljanda koha. M-Spordi meestest suutis viimati enamat taas Ogier 2018. aastal. Siiski oli tehnilisi probleeme liialt palju ning M-Spordi masinaga ei olnud võimalik tiitliheitlusesse sekkuda. Võistkondlikus arvestuses on M-Sport alates 2019. aastast olnud alati viimane.

Meeskondlik arvestuses

2023. aastal: 1. Toyota 548 punkti, 2. Hyundai 432, 3. M-Sport 287

2022. aastal: 1. Toyota 525 punkti, 2. Hyundai 455, 3. M-Sport 257

2021. aastal: 1. Toyota 520 punkti, 2. Hyundai 462, 3. M-Sport 199

2020. aastal: 1. Hyundai 241 punkti, 2. Toyota 236, 3. M-Sport 129

2019. aastal: 1. Hyundai 380 punkti, 2. Toyota 362, 3. Citroen 284, 4. M-Sport 218

Mida toob M-Spordile tulevik?

Esialgsetel andmetel on 2024. aastal M-Spordi ridades põhiraskust kandmas Gregoire Munster ja Adrien Formaux (Hooaja käigus võivad võimalusi saada ka teised.). Mõlemad nimetatud mehed maksavad sõitmisele peale. Belgia ja Luksembrugi passiga Munsteri toetajaks on Belgia juurtega Kreeka miljonär Jourdan Serderidis. 59-aastane Serderidis osales tänavu M-Spordiga kolmel MM-rallil ja otsustas seejärel ise võistlemisest loobuda. Munster sai juba lõppeval aastal oma esimesed ristsed kätte, kui ta kihutas Ford Puma Rally1 autoga Tšiili ja Kesk-Euroopa etappidel. Esimesel juhul läks talle lõpp-protokolli kirja 13. ja teisel 7. koht.

28-aastase Fourmaux’i puhul maksab M-Spordile raha Prantsusmaa alaliit. Prantslased on ikka ja jälle oma rallimehi toetanud ning leidnud neile sõiduvõimalusi. Sarnase kokkuleppe raames oli tänavu M-Spordis Pierre-Louis Loubet, kelle hooaeg pehmelt öeldes ebaõnnestus.

Fourmaux sõitis 2023. aastal Rally 2 sarjas. Hooaja viimasel etapil Jaapanis sai ta istuda ka kõige võimsamasse masinasse, kuid juba teisel kiiruskatsel sai tema sõit avarii tagajärjel läbi. MM-sarjas on tema parimaks tulemuseks seni viies koht 2021. aasta Horvaatia ja Keenia rallidelt.

Seega on M-Sport teinud 2024. aasta valikud majanduslikust vaatenurgast lähtuvalt ning suurt mängu nad mängimas ei ole.