Võimuvahetus NBA-s! Hääbuva LeBron Jamesi varjust on esile kerkinud hoopis Euroopa ässad
Front bg
28 nov. 12:00

Võimuvahetus NBA-s! Hääbuva LeBron Jamesi varjust on esile kerkinud hoopis Euroopa ässad

Korvpallimaailmas ollakse justkui harjunud, et maailma kõige kõvemad tähed tulevad USA-st. Läbi aegade suurimatest staaridest rääkides tuuakse välja ikka Michael Jordan, LeBron James, Magic Johnson, Larry Bird, Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Kareem Abdul-Jabbar, Bill Russell, Wilt Chamberlain jne. Kõik nimetatud mehed on ameeriklased. Nüüdseks on aga jõutud olukorrani, kus NBA viis järjestikust MVP trofeed on läinud USA-st välja. Viimase ameeriklasena küündis kõige väärtuslikuma mängija auhinnani James Harden hooajal 2017/18.

Seega on USA jäänud superstaaride tootmisel justkui jänni. Jätkuvalt on kõige kuulsamad ameeriklastest tegevkorvpallurid 30. detsembril 39-aastaseks saav LeBron James (Los Angeles Lakers), 35-aastane Kevin Durant (Phoenix Suns) ja 35-aastane Stephen Curry (Golden State Warriors). Nimetatud meeste parimad päevad on ilmselt jäänud juba minevikku. Uut LeBroni aga ei paista. Suuri lootusi on pandud Boston Celtcsi 25-aastasele liidrile Jayson Tatumile, kuid seni ei ole Tatum suutnud vanemate kolleegide tasemeni küündida.

Serblane, kreeklane ja kamerunlane

Nii on NBA-d hakanud üle võtma eurooplased ja ka aafriklased. Viimasest viiest MVP tiitlist kaks on läinud Kreeka passiga nigeerlasele Giannis Antetokounmpole (Milwaukee Bucks; 28-aastane), kaks serblasele Nikola Jokicile (Denver Nuggets; 28) ning üks kamerunlasele Joel Embiidile (Philadelphia 76ers; 29). Viimasel on nüüd taskus ka Prantsusmaa ja USA passid. Trend on siiski ilmne. Alanud hooajal on MVP auhinnale ilmselt tõsine kandidaat sloveen Luka Dončic (Dallas Mavericks; 24). Seda eeldusel, et ta jätkab senise hooga. Kõige andekamaks nooreks talendiks on aga prantslane Victor Wembanyama (San Antonio Spurs; 19).

Eesti lähinaabritest on NBA-s praegu edulainel sõitmas ka soomlane Lauri Markkanen (Utah Jazz; 26), lätlane Kristaps Porzingis (Boston Celtics; 28) ning leedulane Domantas Sabonis (Sacramento Kings; 27). Ilmselgelt on NBA muutunud rahvusvahelisemaks ning eurooplased on seal aina enam kanda kinnitamas. Ameeriklaste jaoks on aga murekohaks, et ka kõige suuremateks staarideks on saamas mehed, kelle sünnimaa ei ole USA.

Viimased MVP auhindade võitjad:

  • 2012/13 LeBron James (USA, Miami Heat)
  • 2013/14 Kevin Durant (USA, Oklahoma City Thunder)
  • 2014/15 Stephen Curry (USA, Golden State Warriors)
  • 2015/16 Stephen Curry (USA, Golden State Warriors)
  • 2016/17 Russell Westbrook (USA, Oklahoma City Thunder)
  • 2017/18 James Harden (USA, Houston Rockets)
  • 2018/19 Giannis Antetokounmpo (Kreeka, Milwaukee Bucks)
  • 2019/20 Giannis Antetokounmpo (Kreeka, Milwaukee Bucks)
  • 2020/21 Nikola Jokic (Serbia, Denver Nuggets)
  • 2021/22 Nikola Jokic (Serbia, Denver Nuggets)
  • 2022/23 Joel Embiid (Kamerun, Philadelphia 76ers)

Ameeriklased on muidugi õnnelikud, et parimad eurooplased ja aafriklased mängivad ikkagi nende koduõuel ja NBA on jätkuvalt maailma kõige vingem kossuliiga. Samas on välismaalastega siiski mõned mured. Reaalsuses hinnatakse praegu maailma parimaks korvpalluriks Jokicit. Tegelikult oleks ta pidanud MVP auhinna saama ka eelmisel hooajal, kuid toona läks trofee Embiidile. Seda paljuski põhjusel, et Jokicil puudus selleks hetkeks NBA meistritiitel. Kriitikute hinnangul ei saanud kolmandat MVP auhinda anda mehele, kellel puudus meistrisõrmus. Nüüd on tal see olemas ja tee järgmiste trofeedeni vaba.

Murekohaks on aga see, et Jokic on ilmselt läbi aegade üks ebaglamuursemaid NBA superstaare. Serblane on mõnus ja muhe sell, kuid temas ei ole sellist staariainest nagu LeBron Jamesis või Stephen Curry’s. NBA jaoks on see probleem. LeBroni nimi pakub ameeriklastele endiselt kõige rohkem huvi ja paljude silmis on ta Jordani ees ka läbi aegade parim. Levinum on siiski vastupidine arvamus, et Jordan on ikkagi parim. NBA vajab aga nüüd ja praegu uut tähte, kes on oma parimas mängijaeas. LeBroni parimad aastad on ilmselgelt juba möödas.

Lähituleviku valitsejateks kipuvadki tõusma Jokic, Antetokounmpo ja Dončic. Mõne aasta pärast lisandub kõige säravamate meeste nimekirja ka Wembanyama. Nagu juba eelnevalt öeldud, siis ameeriklased loodavad Tatumi peale. Vahepeal käis suur haip ka Devin Bookeri (Phoenix Suns; 27) ümber, kuid päris oodatud kõrgustesse ei ole ta suutnud siiski kerkida. Staaripotentsiaali võiks olla ka Anthony Edwardsis (Minnesota Timberwolves; 22).

Tänapäeva Allen Iverson

Staare võib olla aga väga erinevaid. Vanem põlvkond ilmselt mäletab, et sajandivahetuse paiku oli liiga üheks säravamaks meheks Allen Iverson. Koloriitne Iverson sattus väljaspool palliplatsi pidevalt pahandustesse, kuid tema silmapaistev mängustiil tõi talle tohutult fänne.

24-aastane ja 188 cm pikkune Ja Morant (Memphis Grizzlies) võiks olla tänapäeva Allen Iverson ja oma plahvatusliku mängustiiliga olla liigas tõeline staar. Kahjuks on Morant ka väljaspool palliplatsi nagu Iverson. Relvaga vehkimine, alkoholi tarvitamine mängueelsetel õhtutel ja pidevad striptiisiklubide külastamised on jätnud oma jälje. Praegu kannabki Morant platsiväliste sigaduste tõttu 25 mängu pikkust võistluskeeldu ning väljakule saab ta naasta alles pärast jõule. Kui Morant suudaks keskenduda korvpallile, siis võiks ta lähiaastatel pakkuda MVP valimistel Jokicile, Antetokounmpole, Dončicile ja Wembanyamale tõsist konkurentsi. Ameeriklaste kõige suurem potentsiaal paistab peituvat just Morantis, kuid küsimus jääb, kuidas hoiduda platsivälistest probleemidest.