Henri Drell vs Martin Müürsepp. Kas uus täht lööb eelmise põlvkonna mehe saavutused üle?
Front bg
Updated 08 mai 12:32

Henri Drell vs Martin Müürsepp. Kas uus täht lööb eelmise põlvkonna mehe saavutused üle?

Kaks erinevat teekonda, kuid üks sihtkoht. Tallinna Kalevi mängija Martin Müürsepp valiti 1996. aastal korvpalliliiga NBA noormängijate draft’is esimeses ringis 25. valikuna Utah Jazzi poolt unelmate liigasse. Kohese vahetustehinguga leidis ta end aga Miami Heatist.

Kolmandat hooaega Windy City Bullsis mänginud Henri Drell sõlmis 2023. aasta 16. detsembril kahesuunalise lepingu Chicago Bullsiga. See andis seni NBA tütarliigas G-liigas pallinud Drellile õiguse joosta väljakule ka suurte poiste konkurentsis. Nii jõudsid kaks eestlast korvpalliliigasse NBA. Esimene mängis kahe hooajaga seal 83 kohtumist, teine on seni saanud kirja 4 matši ja soovib neile lisa.

Tonybet vaatab Eesti senise kahe NBA-mehe saavutustele lähemalt otsa.

https://media.affiliatestonybet.com/redirect.aspx?pid=162633&bid=1989&lpid=829

Debüütmängude võrdlus

Müürsepp. 21. detsember 1996. Miami Heat – Houston Rockets 86:66. Müürsepp (Heat) mängis 1 minuti ja 22 sekundit, viskas 2 punkti, võttis 1 lauapalli ning andis 1 resultatiivse söödu.

Drell. 14. märts 2024. Chicago Bulls – Los Angeles Clippers 111:126. Drell (Bulls) mängis 2 minutit ja 53 sekundit, viskas 2 punkti, võttis 1 lauapalli ning andis 2 resultatiivset söötu.

Seni parima mängu võrdlus

Müürsepp. 5. märts 1998. Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 119:109. Müürsepp (Mavericks) mängis 28 minutit, viskas 24 punkti, võttis 8 lauapalli ja andis 3 resultatiivset söötu.

Drell. 12. aprill 2024. Chicago Bulls – Washington Wizards 129:127. Drell (Bulls) mängis 23 minutit, viskas 9 punkti, võttis 2 lauapalli, andis 1 resultatiivse söödu.

Üldised näitajad NBA-s

Müürsepp. 83 mängu (73 mängu Dallases, 10 Miamis), 7 mängu algkoosseisus. Keskmiselt 11,5 minutit; 4,7 punkti; 2,2 lauapalli; 0,6 resultatiivset söötu.

Drell. 4 mängu (kõik Chicagos), 0 mängu algkoosseisus. Keskmiselt 7,5 minutit; 2,8 punkti; 1 lauapall; 1 resultatiivne sööt.

Meeste füüsiliste parameetrite võrdlus

Müürsepp

  • Sünniaeg: 26. september 1974
  • Pikkus: 207 cm
  • Kaal: 107 kg
  • Positsioon: suur äär/keskmängija

Drell

  • Sünniaeg: 25. aprill 2000
  • Pikkus: 205 cm
  • Kaal: 99 kg
  • Positsioon: viskav tagamängija/väike äär

Miks lahkus Müürsepp NBA-st?

Kaks hooaega NBA-s mänginud Müürsepp oleks võinud taseme poolest teisel pool Atlandi ookeani veel pikalt jätkata. 1998. aasta suvel vahetati Müürsepp Pheoenix Sunsi. Mavericks sai antud tehinguga endale Steve Nashi. Sunsi ridades Müürsepp aga väljakule ei jooksnud. 1998/99 hooaja eel ei saadud kollektiivlepingus kokkuleppele ning nii oli NBA-s tööseisak. Mängudega alustati alles 5. veebruaril.

Müürsepp esindas vahepeal Eesti liigas kahes kohtumises Nybitit. Kohalik korvpalliliit sai selle eest trahvi, kuna nad ei saanud rahvusvaheliselt alaliidult FIBA vajalikku luba. Enne tööseisaku lõppu vahetati Müürsepp 23. jaanuaril omakorda Chicago Bullsi. Ka Bullsi ridades ei jooksnud Müürsepp väljakule, kuna 1999. aasta 1. veebruaril lõi ääremängija käed Kreeka tippklubi Saloniki Arisega. Edaspidi tiirutas Müürsepp peamiselt Kreeka ja Venemaa liigades. Tipuks oli 2004/05 Euroliiga absoluutses tippvõistkonnas Moskva CSKA-s mängimine.

NBA poolt visati Müürsepale silma veel 2003. aasta suvel. Boston Celtics kutsus eestlase suveliigasse. Müürsepp viskas Celticsi eest avamängus seitse punkti, kuid edasisele tõmbas kriipsu hüppeliigese trauma. Sügisel tõmbas Müürsepp selga juba Kaasani Unicsi särgi.

Mida vajab Drell NBA-sse jäämiseks?

Drell sai debüüthooajal kirja neli kohtumist. Kolmes esimeses jäi tema mänguaeg episoodiliseks, kuid hooaja eelviimases matšis usaldati ta väljakule 23 minutiks. See oligi ainus kord, kus eestlasele anti tõsisem võimalus. Drell kasutas selle peaaegu ideaalselt ära. Ta suutis olla edukam mitmest Bullsi ääremängijast, kes kõiguvad sarnaselt eestlasele nö koosseisu piiril.

Drelli järgmine siht peaks olema standardlepingu teenimine. See tähendaks kindlat kohta põhikoosseisus ehk ta ei peaks pendeldama Windy City Bullsi ja Chicago Bullsi vahet. Ääremängija karjääri seisukohast üliolulised hetked seisavad ees juba lähiajal. Ära tuleb kasutada kahest võimalusest vähemalt üks. Esiteks ootab ees suveliiga ja seejärel juba hooajaeelsed kontrollkohtumised. Kui Drell suudab seal end heast küljest näidata, siis võib ta enda tulevikku julgemalt NBA-ga siduda. Samas on oluline säilitada vähemalt kahesuunalise lepingu staatus ja mitte sealt järeleandmisi teha.

Ekspertide sõnul võiks Drell huvi pakkuda ka teistele NBA klubidele. Eelkõige paistab Drell silma agressiivse kaitsemänguga. NBA klubide jaoks suuremasse hinda tõusmiseks oleks vaja parandada kaugvisete tabavusprotsenti. Just need kaks oskust on olulised nüansid, mida Drelli pikkusega rollimängijalt oodatakse. Bullsi jäämise kasuks räägib klubi tippjuhtkonda kuuluv leedulane Arturas Karnišovas. Üks Baltikumi mees soovivat teisele võimalust anda.

Millised olid Müürsepa trumbid?

Müürsepp oli võrreldes Drelliga mitmekülgsem. Tema suureks trumbiks oli kaitsemäng, kuid karjääri suurtes kohtumistes oli Müürsepp ka rünnakul väga tulemuslik. Ta oli ohtlik nii korvi alt kui ka kaugvisetel. Samas kaugvisked olid tema puhul pigem ebastabiilsed. Kõrge lennuga ja kiire mängumehe hoogu pidurdas autoavarii tagajärjel saadud jalavigastus, kuid seejärel tuli väga eredalt välja Müürsepa mängijatarkus.

Millised on Drell trumbid?

Pikkade kätega ja liikuva Drelli suurimaks trumbiks on kaitse. Nagu kõik asjatundjad teavad, siis Chicago Bullsi kaitse on pehmelt öeldes halb. Drell on Eesti koondise ridades tõestanud, et ta suudab vastaste kõige ohtlikumad mehed rajalt maha võtta. Võttes arvesse tema kaitsemängu agressiivsust ja soovi end tõestada, siis suudaks Drell ilmselt mängutuju ära võtta ka NBA tipptegijatelt.

Ajapikku on paremaks läinud ka Drelli kaugvisked ning see on NBA-s püsivaks rollimängijaks tõusmiseks hädavajalik. Hea põrkega ja liikuvusega Drell võib rünnakul ohtlik olla väga mitmel moel. Samas on selge, et NBA-s mängitakse rünnakutel peaasjalikult superstaaride peale ning teiste võimalused on üsna limiteeritud. Samas näitas Drell 12. aprillil Washington Wizardsi vastu, et kui ta saab võimaluse, siis on ta valmis selle ka ära kasutama.

Kas Drell lööb Müürsepa saavutused üle?

Võimalused selleks on tegelikult head. Müürsepa NBA karjäär ei olnud midagi müstilist. Nagu eelnevalt kirjutatud, siis oleks ta võinud USA-sse ka pikemalt jääda, kuid tööseisaku ajal otsustas ta naasta Euroopasse ja kirja jäi lõpuks 83 kohtumist.

Drelli puhul on selge, et tema esimene eelistus on NBA. Ta on seal mängimise nimel valmis kõik ohverdama ja endast maksimumi välja pigistama. Kui nüüd leiduks ka klubi, kes on valmis andma Drellile korraliku võimaluse, siis on selge, et aasta või kahe pärast võime rääkida Drellist kui läbi aegade kõige edukamast eestlasest NBA-s.

https://media.affiliatestonybet.com/redirect.aspx?pid=162633&bid=1989&lpid=829