Victor Wembanyama. Kas Tulnukas ongi läbi aegade kõige andekam korvpallur?
Front bg
08 dets. 14:00

Victor Wembanyama. Kas Tulnukas ongi läbi aegade kõige andekam korvpallur?

Ülimalt osavaid ja geniaalseid korvpallureid on maailm aastate jooksul näinud külluses. Siiski on eriliste mängijate seas ka neid, kes on teistest veelgi silmapaistvamad. Läbi aegade parimast korvpallurist rääkides tuuakse ikka välja Michael Jordani ja LeBron Jamesi nimed. Jordan oli oma 198 cm kasvu juures imeline lennumasin, kellel oli lisaks ka jumalik viskekäsi. Tegevmängijana jätkav 206 cm pikkune James on samal ajal ülimalt mitmekülgne ja võrreldes Jordaniga füüsiliselt tunduvalt võimsam. Mida arvata aga 224 cm pikkusest mängumehest, kes liigub sama osavalt nagu tagamängija? Teoorias peaks sellise korvpalluri takistamine olema võimatu. Nii leiabki suurem osa korvpallimaailmast, et 19-aastane prantslane Victor Wembanyama on talent, kelle sarnast ei ole maailm varem näinud.

Suvel San Antonio Spursi poolt NBA draft’i avavalikuna unelmate liigasse võetud Wembanyama on praegu ilmselgelt alles toorik, kuid tal on eeldused, mis peaksid konkurentidele hirmu nahka ajama. 224 cm pikkuse kasvu juures kaalub ta kõigest 95 kg ehk esmajärjekorras tuleb vaeva näha lihasmassi kasvatamisega. Oma eriliste parameetrite ja tehnilise osavuse tõttu on ta teeninud hüüdnime Tulnukas.

LeBron Jamesi kiidusõnad

Kõik talendikad mängijad on saanud ühel hetkel hüüdnime Ükssarvik, kuid tema (Wembanyama) on justkui Tulnukas. Mitte keegi ei ole varasemalt näinud sellise pikkusega mängijat nii sujuvalt liikumas. Vaadates tema põrgatust, kiiret viskele minekut, oskust visata tahapoole kaldudes kaheseid ja kolmeseid ning võimet blokeerida viskeid, siis võib kindlalt öelda, et tegemist on põlvkondadeülese talendiga,” sõnas LeBron James Wembanyama kohta pärast viimase debüüti USA pinnal 2022. aastal

„Olen näinud, kuidas ta saatis parema käega järjest korvi viis kaugviset. Seejärel vahetas ta kätt ning tabas vasakuga viis kolmest järjest. Ma ei ole midagi sellist varem ega hiljem näinud,” lisas omalt poolt Wembanyama kunagine klubikaaslane Maxime Raynaud Sports Illustratedile.

Seejuures on Wembanyama oma imelisest talendist ise täiesti teadlik ning liigses tagasihoidlikkuses teda süüdistada ei saa. „Mulle väga meeldis LeBroni poolt öeldu, kuna ma ei taha olla järjekordne Ükssarvik. Tahangi olla midagi maavälist. Mulle meeldib, et mind nimetatakse Tulnukaks. Ma teengi selle nimel tööd, et olla täiesti unikaalne ja originaalne mängija,” teatas noor prantslane Jamesi sõnavõtu kohta.

Wembanyama algus NBA-s on olnud igati korralik. Nii mõnegi eksperdi silmis on ta ootusi isegi ületanud.

Wembanyama statistika 19 kohtumise järel:

  • 18,9 punkti (liiga paremuselt 48. näitaja)
  • 9,7 lauapalli (liiga paremuselt 15. näitaja)
  • 2,5 resultatiivset söötu (liiga paremuselt 121. näitaja)

19-aastane Wembanyama on kiiresti kerkinud ka Spursi mänguliseks liidriks. Prantslase kõrval on tiimi juhtmängijateks 23-aastane ameeriklasest tagamängija Devin Vassell, 24-aastane ameeriklasest ääremängija Keldon Johnson, 26-aastane ameeriklasest ääremängija Zach Collins ning Poola passiga 20-aastane jõuline ääremängija Jeremy Sochan. Viimast on pärast Wembanyama saabumist väljakul ringi solgutatud.

Vaatamata Wembanyama liitumisele on Spurs sarnaselt eelmisele hooajale NBA kehvikute seas. Läänekonverentsis on hooaja alguses oldud selgelt kõige kehvem võistkond. Esimesest 20-st kohtumisest võideti kõigest kolm. Ilmselgelt antakse praegu noortele meestele aega enese arendamiseks ja mänguoskuste lihvimiseks. Lisaks saab Wembanyama õppida vastutuse võtmist. Nii antakse talle andeks rumalad pallikaotused ning mõtlematult tehtud pealevisked. Seda saab ta teha ilmselt veel paar hooaega, kuid ühel hetkel hakatakse nõudma ka võite.

Samas on kõigile selge, et Wembanyama on heades kätes. Alates 1996. aastast juhendab Spursi legendaarne Gregg Popovich. Selle aja jooksul on Popovich viinud San Antonio klubi NBA tšempioniks viiel korral (1999., 2003., 2005., 2007. ja 2014. aastal). Tema käe all kerkisid NBA-s superstaarideks Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili ja Kawhi Leonard. Sajandivahetuse paiku moodustasid Duncan ja David Robinson NBA-s ilmselt ühe võimsama korvialuse duo.

Seejuures oli Popovich omal ajal üks esimesi, kes soovitas NBA klubidel rahvusvahelisi mängijaid skautima hakata. USA õhujõududes teeninud Popovich tuuritas sõjaväelaste korvpallisatsiga 1970-ndatel Ida-Euroopas ja NSVL-is ning sealt tal vastav huvi tekkiski. Chicagos serblasest isa ja horvaadist ema perre sündinud Popovichi käe all ongi eelkõige tegusid teinud piiritagused mängijad. Nii on Duncan pärit Neitsisaartelt, Parker Prantsusmaalt ning Ginobili Argentinast. Nüüd on tema käe all prantslane Wembanyama.

Popovich lihvib Wembanyamat

Nägin juba 1970-ndatel, et ameeriklased ei austa ülejäänud maailma korvpalli piisavalt. Samas olid juba toona mujal väga talendikad mängijad. 1980-ndatel NBA-s abitreeneriks tõustes hakkasin ma aina enam rahvusvahelisi mängijaid jälgima. Toona paistis eelkõige silma Jugoslaavia,” meenutas Popovich ESPN-i veergudel. „Nüüd käib juba ülemaailmne skautimine. See on muutnud NBA veelgi paremaks ja põnevamaks. See protsess on kestnud nüüdseks neli kümnendit. Rahvusvaheliste mängijate arv NBA-s ainult kasvab ja nende osatähtsus tõuseb,” lisas Popovich ning rõhutas, et lähiajal on arengut oodata eelkõige Aafrika mängijate osas. Nii tõi legendaarne juhendaja välja, et ka Wembanyama isa on pärit Kongost.

Praeguseks on 74-aastane Popovich võtnud Wembanyama oma kaitsva tiiva alla. Nii annab legendaarne juhendaja prantslasele eratrenne, et tema korvialust mängu veelgi paremaks muuta. Loomulikult Wembanyama pealt kokku ei hoita ning teamaga töötab regulaarselt mitu treenerit.

Tahan, et Wembanyama suudaks täita nii keskmängija kui ka jõulise ääremängija positsiooni. Ta ei tohi olla mängija, kes viskab ainult kaugelt peale. Ta peab olema ohtlik nii korvi all kui ka korvist kaugemal. Praegu saab ta mänguaega kõikide oskuste lihvimiseks,” teatas Popovich Sports Illustratedile.

Wembanyama alustaski hooaega jõulise ääremängija positsioonil, kuid Popovich soovib teda rohkem kasutada ka korvi all. Seni on Spursi rünnak liikunud peaasjalikult läbi Wembanyama ning ta on saanud endale ise viskekohti luua. Lisaks suudab ta leida kaaslastele häid sööte. Eesmärgiks on arendada prantslane aga veelgi mitmekülgsemaks. Teoorias peaks see muutma lõpuks tema takistamise sisuliselt võimatuks. Seega võivad meie silmad praegu näha läbi aegade kõige parema korvpalluri sirgumist mängumeheks.