Ülipõnevad Euroliiga veerandfinaalid. Baltikumi kütab kuumaks Barcelona ja Žalgirise vastasseis
Front bg
Updated 19 apr. 19:38

Ülipõnevad Euroliiga veerandfinaalid. Baltikumi kütab kuumaks Barcelona ja Žalgirise vastasseis

Korvpalli Euroliigas on eestlased harjunud kaasa elama ikka Leedu suurklubile Kaunase Žalgirisele. 1999. aastal oma seni ainsa Euroliiga tiitli võitnud Žalgiris sekkus päris suurde mängu ka 2018. aastal, kui lõpuks läks kirja kolmas koht. Vahepealse madalseisu järel on Žalgiris tänavu näidanud taas häid etteasteid ning leedulastel õnnestus murda veerandfinaali.

welcome-offer

Leedulaste seekordne play-off’i jõudmine toimus Hispaania suurklubi Vitoria-Gasteiz Saski Baskonia arvelt. Põhihooaja viimases voorus käis just nimetatud kahe klubi vahel heitlus viimasele pääsmele kaheksa sekka. Baskonia kaotas võõrsil põhihooaja võitjale Piraeuse Olympiacosele 78:86. Žalgiris alistas aga võõrsil Müncheni Bayerni 83:80. Nii jäi Eesti korvpallikoondislaste Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste koduklubi Baskonia esimesena veerandfinaalidest välja. Kotsar tegi seejuures Euroliigas igati soliidse debüüthooaja. Punkte kogunes keskmiselt 9,3, millele lisandus 4,3 lauapalli. 1. ja 31. mängupäeval kerkis Kotsar Euroliiga vooru parimaks.

Põhihooaeg on nüüdsest aga minevik. Juba 25. aprillil tehakse play-off’iga algust. Veerandfinaale mängitakse kolme võiduni. Žalgiris jahib seejuures klubi ajaloos neljandat korda pääsu nelja parema sekka. Seni on neil kirjas kuldmedal 1999., hõbemedal 1986. ja pronksmedal 2018. aastast.

Tänavused veerandfinaalid

Piraeuse Olympiacos (1. asetus) vs Istanbuli Fenerbahce (8. asetus)

Kolmekordne Euroliiga võitja Piraeuse Olympiacos on vahepealsed keerukamad ajad üle elanud ning nüüd ollakse kindlalt tipus tagasi. Mullu lõpetati põhihooaeg teisena ning Final Fouril tuli leppida neljanda kohaga. Tänavu kerkiti aga põhihooaja parimaks.

Olympiacose edu esindusnäoks on kerkinud 27-aastane Sasha Vezenkov. Küprosel bulgaarlastest vanemate lapsena sündinud Vezenkov sirgus korvpalluriks Kreekas. Koondiste tasemel esindab ta Bulgaariat. Aastaid FC Barcelonas mänginud Vezenkov on tõeliselt särama löönud aga viimasel kolmel hooajal Olympiacoses. Tänavu oli ta keskmiselt 17,6 punktiga põhihooaja kõige resultatiivsem mängija. Vezenkovi kasulikkuse teguriks märgiti aga 22,2. Euroliigas on ta ainus mängija, kelle vastav näitaja on üle 20.  Tuleval hooajal nähakse teda ilmselt juba NBA-s. Tema mängijaõigused kuuluvad Sacramento Kingsile.

Veerandfinaalis Fenerbahce vastu on Olympiacos igatahes selgeks soosikuks. Põhihooaja omavahelistes mängudes jäi Olympiacos peale 27 ja 20 punktiga.

Põhihooaja omavahelised kohtumised:

Olympiacos – Fenerbahce 94:67

Fenerbahce – Olympiacos 73:93

Veerandfinaalide ajakava (mängitakse kolme võiduni):

26. aprill Olympiacos – Fenerbahce

28. aprill Olympiacos – Fenerbahce

3. mai Fenerbahce – Olympiacos

5. mai Fenerbahce – Olympiacos

9. mai Olympiacos – Fenerbahce

FC Barcelona (2. asetus) vs Kaunase Žalgiris (7. asetus)

Ilmselgelt püüab Baltikumis kõige rohkem tähelepanu Barcelona ja Žalgirise veerandfinaal. Duelli muudab veelgi erilisemaks asjaolu, et Barcelona peatreeneriks on leedulane Šarunas Jasikevičius, kes oli aastatel 2016. – 2020. Žalgirise juhendajaks. 2013. – 2014. kuulus ta Leedu suurklubisse mängijana ja 2014. – 2016. abitreenerina. Barcelona hingekirjas on ka leedulasest tagamängija Rokas Jokubaitis. 22-aastane mängumees pallis Žalgirise süsteemis 2017. – 2021.

„Žalgirise meeskonnal on Euroliiga klubidest kõige rohkem iseloomu. Sel hooajal ei uskunud keegi, et nad jõuavad play-off’i. Nad mängisid hooaja algusest peale suurepärast korvpalli. Seejuures suutsid nad edukalt toime tulla ka valusate tagasilöökidega,” kiitis Jasikevičius.

Žalgiris on play-off’i jõudmisega hooaja peamise eesmärgi juba täitnud. Barcelonalt ja Jasikevičiuselt oodatakse aga Kataloonia klubi ajaloo kolmandat Euroliiga tiitlit (eelmised võidud pärinevad 2003. ja 2010. aastast). Mullu lepiti kolmanda kohaga, 2021. aastal kaotati aga finaalis. Kolmandat eksimust ei pruugita Jasikevičiusele enam andeks anda.

Põhihooajal suutis Žalgiris koduväljakul napilt Barcelona alistada. Seega võib kolme võiduni mängitavas seerias oodata korralikku tulevärki.

Põhihooaja omavahelised kohtumised:

Žalgiris – Barcelona 73:72

Barcelona – Žalgiris 93:74

Veerandfinaalide ajakava (mängitakse kolme võiduni):

26. aprill Barcelona – Žalgiris

28. aprill Barcelona – Žalgiris

3. mai Žalgiris – Barcelona

5. mai Žalgiris – Barcelona

9. mai Barcelona – Žalgiris

Madridi Real (3. asetus) vs Belgradi Partizan (6. asetus)

Barcelona ja Žalgirise duellis võib leedulaste ideaalse õnnestumise korral üllatus õhus olla. Madridi Reali heitluses Belgradi Partizaniga ei oleks Hispaania suurklubi langemine aga ülemäära suur ootamatus.

Sarnaselt Barcelonale oodatakse ka Realilt alati võitu. Kõige edukama klubina on Reali kontol kümme Euroliiga trofeed. Viimati võidutseti 2017/18. Nende vastane on aga suurepärases hoos. Põhihooaja viimasest kuuest kohtumisest võitis Partizan viis. Seejuures alistati koduväljakul Real 104:90. Omavahelises hooaja avamängus jäid peale hispaanlased.

Selles duellis saavad võtmetähtsusega olema kaks esimest mängu Madridis. Kui Partizan peaks sealt ühe võidu kätte saama, siis läheks Realil Belgradis juba raskeks. Štark Arenal on Euroopa kõige kuumem korvpallipublik ja hooaja lõppfaasis on areenil olnud üle 20 000 kirgliku serblase. Lisaks on Partizanil olemas vajalik kogemus. Pingil istub 63-aastane Željko Obradović, kes on treenerina kroonitud üheksakordseks Euroliiga tšempioniks.

Põhihooaja omavahelised kohtumised:

Real – Partizan 105:97

Partizan – Real 104:90

Veerandfinaalide ajakava (mängitakse kolme võiduni):

25. aprill Real – Partizan

27. aprill Real – Partizan

2. mai Partizan – Real

4. mai Partizan – Real

9. mai Real – Partizan

AS Monaco (4. asetus) vs Tel Avivi Maccabi (5. asetus)

Kui mõni play-off’i jõudnud meeskond on langustrendil, siis see on neljanda asetusega AS Monaco. Põhihooaja viimasest neljast matšist kaotati koguni kolm. Meeskonna sisekliimale ei mõjunud hästi tiimi parima mängumehe Mike Jamesi pidutsemine, mille tõttu klubi ta kolmeks nädalaks väljakult eemaldas.

Maccabis on asjad aga hoopis teisiti. Viimasest kaheksast põhihooaja kohtumisest võideti koguni seitse. Omavahelistes mängudes teenisid põhihooajal mõlemad koduväljakul võidu. Kindlasti on praegu paremas hoos Maccabi, kuid Monacol on siiski koduväljaku eelis.

Põhihooaja omavahelised kohtumised:

Maccabi – Monaco 78:70

Monaco – Maccabi 86:67

Veerandfinaalide ajakava (mängitakse kolme võiduni):

25. aprill Monaco – Maccabi

27. aprill Monaco – Maccabi

2. mai Maccabi – Monaco

4. mai Maccabi – Monaco

9. mai Monaco – Maccabi

Seeriate võitjad tagavad pääsme Euroliiga finaalturniirile. Tänavune Final Four peetakse 19. – 21. maini Leedus Kaunases Žalgirio Arenal (mahutab 15 415 pealtvaatajat).