Skandaalne ärimees viis Žalgirise Euroliiga tšempioniks. Kas tänapäeval on 1999. aasta ime kordamine võimalik?
Front bg
19 jaan. 15:00

Skandaalne ärimees viis Žalgirise Euroliiga tšempioniks. Kas tänapäeval on 1999. aasta ime kordamine võimalik?

Leedu au ja uhkus Kaunase Žalgiris jõudis klubi ajaloo suurima saavutuseni 1999. aasta 22. aprillil Münchenis Olympiahalles, kui korvpalli Euroliiga finaalis alistati Bologna Kinder 82:74. Žalgiris on nii varem kui ka hiljem kuulunud Euroopa klubikorvpalli tippu, kuid just toonane päev on seni ainus, kus nad on kroonitud Euroliiga võitjaks. Kuidas nad seda suutsid ja kas seda saavutust oleks võimalik tänapäeval korrata?

1998/99 hooaja Žalgiris oli koosseisult võimas. Meeskonna tagaliini vedas 178 cm pikkune ameeriklasest mängujuht Tyus Edney. Euroopasse saabus Edney NBA-st Boston Celticsist. Viskava tagamängija kohal tegi tegusid 198 cm pikkune ameeriklane Anthony Bowie, kes eelnevalt pallis teisel pool Atlandi ookeani New York Knicksis. Meeskonna kolmandaks leegionäriks oli 213 cm pikkune tšehhist keskmängija Jiří Zidek. Temagi saabus Leetu otse NBA-st. Koduklubiks oli tal varasemalt Seattle SupeSonics.

Lisaks kuulusid võistkonna põhitegijate sekka Leedu läbi aegade parimate viskajate sekka kuuluv Saulius Štrombergas, vennad Mindaugas ja Eurelijus Žukauskas, Dainius Adomaitis, Tomas Masiulis ning Darius Maskoliunas. Tuleb tõdeda, et tegemist oli äärmiselt tarkade mängumeestega ning hiljem said nii Štrombergasest, Adomaitises, Masiulisest kui ka Maskoliunasest tipptasemel treenerid. Toonast tiimi tüüris Leedu läbi aegade üheks edukamaks juhendajaks peetav Jonas Kazlauskas. Seega saadi kokku sisuliselt unelmate koosseis.

Shabtai Kalmanovich miljonid

Loomulikult oli selle kõige jaoks vaja finantsi. Toona oli Baltikum rahalises mõttes veel tõeline Metsik lääs. Žalgirise suursponsoriks/omanikuks oli Kaunases sündinud juudi päritolu Iisraeli-Venemaa-Leedu ärimees Shabtai Kalmanovich, kes istus omal ajal Iisraelis KGB kasuks luuramise tõttu viis aastat vangis. Miljonitega ka Venemaa naiste korvpalli toetanud Kalmanovichi elutee lõppes 2009. aasta 2. novembril Moskva kesklinnas, kus ta oma Mercedese S500 tagaistmel mõrvati. Väidetavalt oli ta teel Vladimir Putini juurde. Mercedesest leiti 1,5 miljonit USA dollarit sularaha. Kalmanovichi kehast aga kümme kuuli.

Leedu kodakondsuse saigi Kalmanovich alles 1999. aastal, kui president Valdas Adamkus talle selle Žalgirise euroedu tulemusena erandkorras andis. Triumfi järel taandus ta klubi juurest kiiresti, kuna kõik oli saavutatud. Kaunase klubi eestvedamise oli ta enda peale võtnud 1996. aastal. Seejuures istus Kalmanovich mängude ajal tihti ka Žalgirise pingil, kus ta tegutses tõlgina. Kazlauskas rääkis leedu ja saksa keelt, kuid meeskonnas oli ka ameeriklasi, kellele vahendas üheksat keelt osanud Kalmanovich peatreeneri juttu.

Kalmanovich on omal ajal meedias poetanud, et Žalgirise 1998/99 hooaja eelarve oli umbkaudu 4 miljonit eurot. Samas on räägitud ka kuni 6 miljonist eurost. Tegelikke summasid ei saa me ilmselt kunagi teada. Suurte rahade olemasolust annab aimu fakt, et Euroliiga triumfi järel palkas Kalmanovitch mängijatele esinema legendaarse Hispaania tenori Jose Carrerase.

Loomulikult oli Lääne-Euroopa klubidel ka toona rohkem raha, kuid võimsate kriminaalsete sidemetega Kalmanovichi abil olid need käärid väiksemad. Tuleb tunnistada, et ka tipus oli konkurents hõredam. Peaasjalikult domineerisid toona Itaalia, Hispaania ja Kreeka klubid. Türgi ja Venemaa tiimid tegutsesid veel väiksemate eelarvetega. Saksamaal ei võetud korvpalli eriti tõsiselt ning Balkani võistkondadel oli hiljutise sõja tõttu rahaliselt raske aeg. Seega langesid mitmed asjad leedulaste jaoks kokku. Seejuures oli Žalgiris võimas läbi hooaja. Euroliigas saavutati esikoht nii ala- kui ka vahegrupis ning seejärel võideti play-off’is kõik kohtumised.

Tasub meenutada, et toonasel ajaloolisel hooajal kohtus Leedu au ja uhkus kahel korral ka Tallinna Kaleviga. Mängud leidsid aset Põhja-Euroopa korvpalliliigas NEBL. Tallinnas võitis Žalgiris 104:71 ning Kaunases 105:73. Kalev kaotas toona NEBL-is kõik kümme matši. Žalgiris võitis aga ka selle liiga, finaalis alistati Riia Broceni-LMT 83:81.

Rahaliselt keeruline aeg

Kalmanovichi taandumine läks Žalgirisele kalliks maksma. Järgneval kümnendil oldi pidevas rahahädas. Euroliiga triumfi eest lubas riik klubile 1,25 miljonit eurot rahalist tuge, kuid seda summat jäädigi ootama. Sealt tekkis järgnevateks aastateks eelarvesse auk. Kõige keerulisemasse seisu jõuti hooajaks 2008/09. Toona oli lähedal ka pankrott. Klubi päästis Leedu üks rikkamaid inimesi, oligarh Vladimir Romanov. Tema ärid kukkusid kokku 2013. aastal. Edasi on klubi asjaajamised muutunud läbipaistavamaks.

1999. aasta edu kordamisele jõudis Žalgiris kõige lähemale 2017/18. Peatreener Šarunas Jasikevičiuse juhtimisel lõpetati põhihooaeg kuuendana. Veerandfinaaliks saadi vastaseks leedulastele sobilik Piraeuse Olympiacos. Žalgiris suutsidki mängudega 3:1 seeria enda kasuks kallutada.

Kaunase klubi hoog rauges poolfinaalis, kus kaotati Istanbuli Fenerbahcele 67:76. Pronksimängus seljatati aga põhimõttelises vastasseisus Moskva CSKA 79:77.

Lisaks tipptreenerile õnnestus Žalgirisel tol hooajal ka värbamine. Välismaalastest õnnestus tiimi meelitada Kevin Pangos, Vasilije Micic, Brandon Davies ja Aaron White. Leedu tipptegijatest olid võistkonnas Arturas Milaknis, Edgaras Ulanovas ja Paulius Jankunas. Kui 1999. aastal olid Žalgirise ridades leegionärid, kes olid tulnud otse NBA-st, siis nüüdseks on ajad muutunud. Juba 2017/18 hooajaks palkas Žalgiris nö tõusvaid staare, kes saavad ennast Leedus absoluutsete tippklubide jaoks pildile mängida. Nii said ka Micici, Pangose ja Daviese karjäärid ning palganumbrid hoo sisse Leedust lahkumise järel.

 

Kõigi jaoks on selge, et praegu ei suuda Žalgiris majanduslikult Euroliiga tippudega konkureerida. Käimasoleval hooajal on meeskonna eelarveks 13 miljonit eurot, millest 8,6 miljonit kulub mängijate ja treenerite palkadeks. Euroliiga absoluutsed tippklubid opereerivad aga kolm korda suuremate rahanumbritega. Mõne tipu puhul on räägitud ka umbes 50 miljoni euro suurusest eelarvest. Edukal 2017/18 hooajal sai Žalgiris hakkama 8,5 miljoni euroga.

Kuidas Žalgirise tänavune eelarve kokku tuleb?

  • 2 miljonit eurot annab Kaunase omavalitsus
  • 4,1 miljonit eurot tuleb sponsoritelt ja reklaamist
  • 1,9 miljonit eurot TV-õiguste müügist
  • 5 miljonit eurot mängupiletite müügist

Eelmisel hooajal teenis Žalgiris seejuures kasumit. Kasumi reale kirjutati 1 miljon eurot. Hooaja- ja üksikpiletit müügist teeniti kokku 6,6 miljonit eurot ning sellega ületati prognoose 60 protsendi võrra. Seega tegutseb Žalgiris tänapäeval eduka ettevõttena.

Kuid kuidas oleks tänapäeval võimalik 1999. aasta edu kordamine? Selleks oleks vaja jõuda eelarveliselt absoluutsetele tippudele lähemale. Ilmselt tuleks rahalisi vahendeid vähemalt duubeldada. Seda eeldusel, et teised ei saa rikkamaks. Vaja oleks väga head mängijate skautimist ja analüüsimist ning loomulikult absoluutset tipptreenerit. Euroliiga viimaste kümnendite tulemused aga näitavad, et kõige olulisem on siiski raha. Euroliigas triumfeerivad ikka kõige rikkamate tiimide sekka kuuluvad klubid.

Siinkohal toetab väidet ka statistika. Alates 2002. aastast on Euroliigas väiksema eelarvega klubidest Final Fouri jõudnud ainult Malaga Unicaja 2007., Belgradi Partizan 2010. ja Žalgiris 2018. aastal. Reeglina on tipus Euroliiga 6-7 rikkamat klubi, kes jagavad omavahel ka tiitli.

Kaunase Žalgiris

  • Asutatud: 1944. aastal
  • Koduareen: Žalgiris Arena (mahutab 15 415 pealtvaatajat)

 

Saavutused

  • Euroliiga võitja: 1999
  • Euroliiga hõbe: 1986
  • Euroliiga pronks: 2018
  • FIBA Saporta Cupi võitja: 1998
  • Põhja-Euroopa liiga NEBL-i võitja: 1999
  • Balti liiga võitja: 2005, 2008, 2010 – 2012 (5 korda)
  • NSVL-i meister: 1947, 1951, 1985 – 1987 (5 korda)
  • Leedu meister: 1992 – 1999, 2001, 2003 – 2005, 2007, 2008, 2011 – 2021, 2023 (27 korda)
  • Leedu karikavõitja: 1990, 2007, 2008, 2011, 2012, 2015, 2017, 2018, 2020 – 2023 (12 korda)