Nikola Jokic vs Jimmy Butler. Kes jääb NBA finaalseerias lõpuks peale?
Front bg
12 juuni 13:00

Nikola Jokic vs Jimmy Butler. Kes jääb NBA finaalseerias lõpuks peale?

Korvpalliliiga NBA finaalseeria Denver Nuggetsi ja Miami Heati vahel on jõudmas kulminatsioonini. Nelja kohtumise järel juhib Denver mängudega 3:1. Seeria viies ja võib olla viimane matš peetakse Eesti aja järgi teisipäeval (13. juunil) Denveris. Kas kodumeeskond paneb juba peo püsti? See sõltub väga palju nende liidrist Nikola Jokicist. Kas Miami suudab seeriat pikendada? Selle juhtumiseks peab oma parima andma nende tähtmängija Jimmy Butler.

Korvpalliliigas NBA on tavapärane, et võistkonna mäng keerleb ümber tiimi suurima staari või staaride. Denveri ridadest leiab tänapäeva korvpalli ühe mitmekülgsema ja andekama mängija. 28-aastane serblane Nikola Jokic on praeguseks valitud kahel korral NBA kõige väärtuslikumaks mängijaks. Nüüd on ta oma koduklubi tüürimas esimese meistritiitlini.

Jokic meenutab paljudele tippaegade Sabonist

Kogu NBA-karjääri Denveris veetnud Jokic on 211 cm pikkuse juures tõeline sööduvirtuoos. Tema platsinägemine teeb sisuliselt kõigile silmad ette. Paljude ekspertide hinnangul ei olegi sealmail varasemalt sellist mängumeest nähtud. Ainsana võiks teda võrrelda tippaegade Arvydas Sabonisega. Ka leedulane oli väga nõtke liikumisega ning tal olid samuti silmad kuklas. Niivõrd liikuvat ja nõtket Sabonist ameeriklased aga ei näinud. NBA-sse jõudis leedulane alles 31-aastaselt. Selleks ajaks oli ta juba aastaid võidelnud krooniliste traumadega. Muret tegid talle põlved, hüppeliigesed ja kubemelihas. Portland Trail Blazersiga liitudes tõdesid sealsed arstid, et Sabonis võiks ainuüksi röntgenpiltide põhjal saada õiguse parkida oma auto invaliididele mõeldud kohale. Vaatamata sellele mängis Sabonis NBA-s seitse edukat hooaega. Tema parimad aastaid jäid aga Kaunase Žalgirise ja NSVL-i koondise aegadesse.

Nüüd on korvpallimaailmas sirgunud Sabonise tippaegadega võrreldav talent. Jokici oskusi saab nautida NBA ja kogu korvpallimaailm. Tänavu on serblane visanud play-off’is keskmiselt 30,1 punkti, võtnud 13,3 lauapalli ning jaganud kaaslastele 9,8 resultatiivset söötu. Suures plaanis tõdetakse Jokici kohta, et nii heade mängujuhi oskustega keskmängijat ei ole maailm varasemalt näinud. Kõige lähemale küündibki Sabonis.

Finaalseeria kolmandas kohtumises kirjutas Jokic end ajalukku. Temast sai esimene mängija, kes finaalseeria ühes kohtumises saanud kokku vähemalt 30 punkti, võtnud 20 lauapalli ning jaganud kahekohalise arvu jagu sööte. Jokici nime taha kirjutati lõpuks 32 punkti, 21 lauapalli ning 10 resultatiivset söötu. NBA tõelist superstaari Jokicist ilmselt aga kunagi ei saa. Selleks on ta liiga tagasihoidlik ja pigem kõva töömees. Selles mõttes võrreldakse teda aina enam Tim Duncaniga, kes aitas omal ajal San Antonio Spursi viiel korral NBA meistriks.

Butler tõmbab kaaslased käima

Peale vaadates on Jokic ning Miami Heati liider Jimmy Butler täiesti erinevad mängijad. 201 cm pikkune ning 33-aastane ameeriklane tegutseb väikese ääre positsioonil. Käimasolevas play-off’is on ta keskmiselt visanud 27,2 punkti, võtnud 6,6 lauapalli ning andnud kaaslastele 5,9 resultatiivset söötu.

Kui Jokic on justkui looduse ime, siis Butler on eelkõige kõva tööloom. Tema üheks trumbiks on tipptasemel kaitsemäng ja oskus end tähtsatel hetkedel kokku võtta. Samas on kriitikana Miami liidri kohta öeldud, et ta kipub palli liialt enda käes hoidma ehk tema tegutsemine võib võistkonna rünnaku mitmekülgsusele halvasti mõjuda.

ESPN-i eksperdi JJ Redicki sõnul on Jokicil ja Butleril vaatama füüsilistele ja mängulistele erinevustele ka väga palju sarnasusi. Praegu üritavad mõlemad mehed tüürida oma koduklubi NBA meistriks, kuid olulisi ühenduspunkte on veel. Redicki sõnul on mõlemal mehel suur soov olla võistkonnakaaslastega samal lainel ja teha kõike eelkõige tiimi heaolu silmas pidades. NBA standardite järgi loetakse mõlemat võistkonna liidri kohta pigem isetuks mängijaks, kelle peamiseks eesmärgiks on võistkondlik edu. Lisaks suudavad nad samaväärselt enda õnnestumistele rõõmustada ka tiimikaaslaste heade soorituste üle.

„Jokic mängib alati võistkonna heaks. Tal on tiimikaaslastega väga hea keemia. Butler on täpselt samasugune. Butler on mängija, kes otsib kaaslastele häid viskekohti ning ergutab neid. Vajadusel võtab ta neljandal veerandajal aga ohjad enda kätte,” rääkis Redick.

Jokic oleks neljanda eurooplasena finaali MVP

Senises finaalseerias on selgelt peale jäänud Jokic. Miami suutis mõneti üllatuslikult Denveris võita seeria teise kohtumise, kuid sama ootamatult kaotati seejärel koduväljakul mõlemad matšid. Butler on end varasemalt tõestanud mehena, kes suudab rasketes olukordades iseendast ning kaaslastest maksimumi välja pigistada. Idakonverentsi tiitli võitmise järel hoidus ta isegi karika puudutamisest ning lubas, et haarab pihku alles NBA meistritiitli. Nüüd on tema jaoks kätte jõudnud viimane hetk, kus nendele sõnadele teod taha panna. Jokic on samal ajal viinud oma koduklubi olukorrani, kus Eesti aja järgi teisipäeval on võimalik kodupubliku ees seeria ära lõpetada ning tuua Denverisse esimene NBA meistritiitel.

Denveri triumfi korral saaks Jokicist ilmselt neljas eurooplane, kes teeninud NBA finaalseeria MVP tiitli. Esimesena sai sellega 2007. aastal hakkama prantslane Tony Parker. 2011. aastal küündis sama saavutuseni sakslane Dirk Nowitzki. 2021. aastal oli finaalseeria kõige väärtuslikum mängija Kreeka passiga Giannis Antetokounmpo.

Kui seeria peaks minema kuuenda kohtumiseni, siis see peetakse reedel (16. juuni) Miamis. Otsustav seitsmes matš toimuks 19. juunil Denveris.

NBA finaalseeria senised kohtumised

Denver Nuggets – Miami Heat 104:93

Denver Nuggets – Miami Heat 108:111

Miami Heat – Denver Nuggets 94:109

Miami Heat – Denver Nuggets 95:108

Denver juhib nelja võiduni mängitavat seeriat 3:1

Nikola Jokici statistika tänavuses play-off’is: 19 mängu; 39,3 minutit; 30,1 punkti; 13,3 lauapalli; 9,8 resultatiivset söötu

Jimmy Butleri statistika tänavuses play-off’is: 21 mängu; 39,7 minutit; 27,2 punkti, 6,6 lauapalli; 5,9 resultatiivset söötu