Michael Jordan vs LeBron James. Kes on läbi aegade parim?
Front bg
27 juuli 15:00

Michael Jordan vs LeBron James. Kes on läbi aegade parim?

Korvpallifännide seas on vaidlused läinud aina tulisemaks. Kes ikkagi on läbi aegade parim (GOAT – Greatest of All Time)? Kas endiselt Michael Jordan või on LeBron James nüüdseks troonile kerkinud?

Sellistes vaidlustes lüüakse reeglina letti statistika. Siinkohal oleks eelis justkui Jordanil. Chicago Bullsi legend võitis kuus NBA meistritiitlit, viis kõige väärtuslikuma mängija (MVP) auhinda ning lisaks krooniti ta koguni kümnel hooajal NBA skoorikuningaks. Jamesi arvel on aga neli meistritiitlit, neli MVP auhinda ja üks skoorikuninga trofee.

Statistiline võrdlus

Jamesi toetajad toovad välja, et 206 cm pikkune ääremängija on väljakule jooksnud koguni kümnes NBA finaalseerias. Kriitikud aga rõhutavad, et nendest kümnest on ta võitnud ainult neli. Jordan mängis kuues finaalseerias ning Bulls võitis need kõik (1991 – 1993, 1996 – 1998). Kui Bulls oli liigas kõige domineerivam jõud, siis oli meistrisõrmus tõsiasi. James ei ole suutnud sarnaselt Jordanile ühte ülivõimast dünastiat kokku panna. James võitis kaks meistritiitlit Miami Heatiga (2012, 2013) ning korra on ta parimaks kroonitud Cleveland Cavaliersiga (2016) ning ühel juhul Los Angeles Lakersiga (2020).

James suutis enda ümber koondada liiga kõige domineerivama võistkonna Miamis mängides. Paljude silmis oli toonane Heat aga eelkõige Dwyane Wade’i võistkond. Wade kuulus klubisse koguni 13 aastat ning aitas võistkonna ka nende ajaloo esimese triumfini 2006. aastal. James mängis Florida lõunaosas kõigest neli hooaega ja seega klubi tõeliseks legendiks justkui ei saanudki.

Heatis veedetud nelja hooaja jooksul võitis James kaks meistritiitlit. Kahel korral tuli aga finaalis vastu võtta kaotus. 2011. aastal kaotati mõneti ootamatult Dallas Mavericksile mängudega 2:4 ning 2014. aastal jäädi San Antonio Spursile alla 1:4.

Seejärel naasis James oma esimesse tiimi Cleveland Cavaliersi ning vedas nad neljal hooajal järjest finaali. Alati mängiti Golden State Warriorsi vastu ning nendest seeriatest võideti ainult üks. 2016. aasta meistritiitli puhul tuleb rõhutada Kyrie Irvingu suurt rolli. Seejuures tuldi välja 1:3 kaotusseisust ning triumfeeriti mängudega 4:3. Viimases kohtumises otsustas kogu finaalseeria saatuse Irvingu tabav kaugvise 53 sekundit enne matši lõppu.

Jordani legendaarne vise

Jordani puhul meenutatakse samas, kuidas kuuenda tiitli võitmisel (1998. aastal) sai otsustavaks just tema vise. Võõrsil Utah Jazzi vastu mänginud Bulls oli 85:86 kaotusseisus ja pall oli Jazzi käes. Jordanil õnnestus vastaste liidri Karl Malone’i käest mänguvahend endale näpata ning põrgatades üle väljaku tulla. Jordanit oli katma jäänud Jazzi üks paremaid kaitsjaid Bryon Russell. Jordan mängis end aga vabaks ning saatis 5,2 sekundit enne kohtumise lõppu palli korvi. Bulls võitis mängu 87:86. Jordan sai sellega kätte oma kuuenda tiitli ning siirdus teistkordselt pensionile.

Jordani ja Jamesi võrdluses rõhutatakse tihti ka esimese lojaalsust. Nimelt võitis Jordan kõik meistritiitlid Bullsiga ning vedas nad mudast liiga parimaks meeskonnaks. James on meistrisõrmuste otsingul aga mitmel korral klubi vahetanud. Heatiga liitudes oli selge, et ta lõi käed liiga kõige potentsiaalikama tiimiga. Kooslus James, Wade ja Chris Bosh oli toona lihtsalt liiga parim trio. Lõppkokkuvõttes oli kaks tiitlit nelja hooajaga isegi kerge pettumus.

Jordani kasuks räägib fakt, et tema oli paljuski meheks, kes tegi NBA rahvusvaheliselt niivõrd kuulsaks ja majanduslikult tulusaks. Kui Jordan 1984. aastal uustulnukana liigaga liitus oli NBA pehmelt öeldes madalseisus ning ka USA-s ei näidatud kõiki olulisi kohtumisi otsepildis. Tänu Jordanile õnnestus liigast teha rahvusvaheline tõmbenumber. 198 cm pikkune tagamängija oli lihtsalt naturaalne skoorija ja lennumasin, kelle täpsed visked keskpositsioonilt ning pealtpanekud hullutasid maailma.

Punktikuningas James

James on samal ajal niivõrd edukas paljuski tänu võimsale füüsisele. Seejuures oskab ta oma keha suurepäraselt valitseda ning meeskonnamängijana on ta võrreldes Jordaniga isegi parem, kuid Jordani liidriomadused paistsid lihtsalt eredamalt silma. Läbi aegade parima arutelus saab James alates tänavusest aastast lauda lüüa ühe suure trumbi. Nimelt on ta nüüdseks NBA kõigi aegade skoorikuningas. Talvel Kareem Abdul-Jabbarist möödunud Jamesi arvel on praegu 38 652 punkti. Ilmselt võiks tema järgmiseks sihiks olla 40 000 punktini jõudmine. Jordan on samas edetabelis 32 292 punktiga viies. Samas tuleb tõdeda, et James on võrreldes Jordaniga mänginud liigas viis hooaega rohkem. Kohtumisi on Jamesi arvel 349 võrra enam.

Üldiselt on eksperdid pigem ühel meelel ning tõdevad, et läbi aegade parim on ikkagi Jordan ning Jamesil ei õnnestu oma eeskuju kinni püüda. Naljahambad on välja toonud, et James ei saagi ju olla läbi aegade parim, kuna ta on väljakul kandnud Jordani mängunumbrit (23) ning Air Jordani logoga mängudressi.

Michael Jordan vs LeBron James

NBA meistritiitleid: Jordan 6, James 4

NBA finaalseeria MVP: Jordan 6, James 4

NBA põhihooaja MVP: Jordan 5, James 4

NBA All-Star: Jordan 14, James 19

NBA parim skoorija: Jordan 10 korda, James 1 kord

NBA kõigi aegade punktitabel: Jordan 32 292 punkti (5. koht), James 38 652 punkti (1. koht)

Keskmiselt punkte: Jordan 30,1, James 27,2

Hooaegu NBA-s: Jordan 15, James 20

Olümpiamängude kuldmedaleid: Jordan 2, James 2