March madness’i finaal. Kas peale jääb kindlaid võite noppiv soosik või saame näha tuhkatriinulugu?
Front bg
03 apr. 10:35

March madness’i finaal. Kas peale jääb kindlaid võite noppiv soosik või saame näha tuhkatriinulugu?

USA ülikoolikorvpalli kevadine tippturniir March madness on jõudnud lõpusirgele. Jäänud on ainult finaal. Tänavu mängivad tiitlile Connecticuti ülikooli võistkond UConn Huskies ja San Diego State Aztecs. Suur lahing algab Eesti aja järgi teisipäeva varahommikul kell 4.20.

welcome-offer

USA üliõpilaskorvpalli NCAA neljakordne tšempion UConn (1999, 2004, 2011, 2014) on tänavu näidanud suurepärast hoogu. March madness’il on seni kõik viis kohtumist võidetud väga kindlalt. Kõige tasavägisem on olnud nende jaoks poolfinaal Miami Hurricanes’i vastu, mis võideti 72:59. Ülejäänud matšides on UConn’i ülekaal olnud veelgi suurem. Keskmiselt on konkurentidest üle rullitud 20,6-punktilise paremusega.

UConni’i mänguliseks liidriks on Malist pärit 21-aastane ja 206 cm pikkune jõuline ääremängija Adama Sanogo. Tema keskmised näitajad on 20,2 punkti ja 9,8 lauapalli. Praegu on ta suurimaks favoriidiks March madness’i kõige silmapaistvama mängija auhinnale.

San Diego State’i napid võidud

Moslemina on Sanogo praegu jälgimas ka Ramadani ehk kuu aja pikkust paastumist. Korvpalluri sõnul sööb ta enne kohtumise avavilet apelsine ja joob kookosvett. Sellest pidi suurepärasteks esitusteks piisama.

Eesti aja järgi teisipäeva esimestel tundidel peetavas finaalis on UConn USA spordiennustajate silmis kindel soosik. Keskmiselt ennustatakse neile finaalis 6,5-punktilist võitu.

Houstonis ligemale 74 000 inimest mahutaval NRG staadionil toimuvas finaalis on UConn’i vastaseks San Diego State Aztecs. Kui UConn’i senine võidumarss on olnud muljetavaldav, siis San Diego State on kaks viimast kohtumist võitnud ühe punktiga.

Lõuna regiooni finaalis ehk kaheksandikfinaalis oli San Diego State 57:56 üle Creightonist. Kohtumise saatus kallutati enda kasuks viimase sekundi tabava vabaviskega. 56:56 viigiseisul tegi Ryan Nembhard vea Darrion Trammellile. Kohtumise lõpuni jäi antud hetkel veel 1,2 sekundit. Trammell eksis esimesel vabaviskel, kuid tabas teise. Sellega jõudis San Diego State esmakordselt March madness’il nelja meeskonna finaalturniirile.

Poolfinaalis nende imeline edulugu jätkus. Pingelises lõpuheitluses mängis Aztecs üle Florida Atlanticu 72:71. Võitjate sangariks kerkis 20-aastane ja 188 cm pikkune tagamängija Lamont Butler.

Butleri võiduviskega jõudis avalikkuse ette ka tema perekonna traagiline lugu. Nimelt tapeti 14 kuud tagasi Butleri vanem õde Asasha Lache Hall. Mõrv leidis aset 30-aastase naise kodus.

Võidu järel tunnistas Butler, et tänasel päeval on surnud õe foto jätkuvalt tema telefonis avapildiks. Mängumehe sõnul tajus ta olulises kohtumises oma õe kohalolu. „Tunnen temast iga päev puudust,” sõnas Butler võidu järel riietusruumis intervjuusid jagades. „Soovin, et ta oleks siin. Teen seda kõike tema ja oma perekonna pärast. Teen kõike, et teda õnnelikuks teha,” lisas poolfinaalis üheksa punkti visanud tagamängija.

Seekordsed finalistid UConn ja San Diego State kohtusid NCAA-s omavahel viimati 2011. aastal. Toona kuulusid võistkondade ridadesse praegused NBA staarid Kemba Walker (UConn) ja Kawhi Leonard (San Diego State).

Millele finalistid rõhuvad?

Finaalile soosikuna vastu minev UConn on ilmselgelt rünnakule orienteeritud meeskond. March madness’il on nende kaugvisete tabavuse protsent olnud 40. Seni kõige kehvem päev oli neil poolfinaalis Miami vastu, kus 26-st kaugviskest saadeti korvi 9. Protsendiks teeb see 34,6.

Suurepäraste kaugviskajate kõrval hullavad UConnil korvi alla Adama Sanogo ja Donovan Clingan. Seni on vastased nende takistamisega ikka ja jälle hätta jäänud. Seega tundub, et konkurentidel ei ole nende vastu üldse lootust.

Samal ajal tasub aga tähele panna, et San Diego State’i kõige tugevamaks küljeks on kaitsemäng. Seejuures tegutsetakse suurepäraselt just kaugvisete takistamisel. Sel hooajal on nende vastu kaugviskeid tabatud kõigest 28 %. Kõikide USA ülikoolide peale on see paremuselt kolmas näitaja. March madness’il on suudetud protsent viia isegi 22 peale.

Kõige muljetavaldavamalt tegutses San Diego State kaheksandikfinaalis esimese asetusega Alabama vastu. Alabama suutis 27-st kaugviskest tabada kõigest kolm. San Diego State võitis mängu 71:64. Finaalis UConn’i alistamiseks vajab Aztecs ilmselt samal tasemel esitust.

Korvi all saab arvatavasti otsustavaks UConn’i skooriliidri Sanogo duell San Diego State’i 208 cm pikkuse kaitsespetsi Nathan Mensah’iga.

USA legendaarne spordiajakiri Sports Illustrated otsustas finaali eel ennustamisega tegeleda ning leidis, et rünnak ületab sel korral kaitse ja UConn võidab finaali 72:58. Tõde selgub Eesti aja järgi teisipäeva varahommikul.

MARCH MADNESS 2023

Finaal (Eesti aja järgi teisipäeval 4.20)

Mängupaik: NRG staadion, Houston, Texas

UConn Huskies (4. asetus) – San Diego State Aztecs (5. asetus)

San Diego State’i teekond finaali:

1/32-finaal: San Diego State – Charleston 63:57

1/16-finaal: San Diego State – Furman 75:52

Kaheksandikfinaal: San Diego State – Alabama 71:64

Veerandfinaal: San Diego State – Creighton 57:56

Poolfinaal: San Diego State – Florida Atlantic 72:71

UConn’i teekond finaali:

1/32-finaal: UConn – Iona 87:63

1/16-finaal: UConn – Saint Mary’s 70:55

Kaheksandikfinaal: UConn – Arkansas 88:65

Veerandfinaal: UConn – Gonzaga 82:54

Poolfinaal: UConn – Miami 72:59