March madness! USA panustajate suur lemmik
Front bg
10 märts 9:00

March madness! USA panustajate suur lemmik

USA spordisüsteem tundub Euroopast vaadatuna tihti hoopis teistsuguse maailmana. Reeglid ja süsteemid on meile kohati arusaamatud ning asju nimetatakse ka teiste nimedega. Kui uurida, kes tuli eelmisel aastal USA korvpallimeistriks, siis kõlab vastuseks Kansas Jayhawks. Samas teab Euroopast pärit korvpallisõber, et NBA tšempioniks krooniti ju Golden State Warriors…

Vastus küsimusele on iseenesest lihtne. USA-s kohtab suurushullustust igal sammul ning nii nimetatakse NBA meistrit teisel pool Atlandi ookeani maailmameistriks. Ülikoolikorvpalli ehk March madness’i võitjat kutsutakse aga austavalt USA meistriks.

Lisaks korvpallilahingutele on March madness’ist saanud ka panustamissõprade suur lemmik. Vähem kui kuu aja jooksul peetakse 67 üliolulist kohtumist, kus kõigil on omad lemmikud ja soosikud. Panused on suured kõigi jaoks. Nimetatud lühikese perioodi jooksul teenib kogu USA ülikoolikorvpall koguni 90 protsenti oma aasta tuludest.

Tänavu pannakse turniirile algus 14. märtsil. Tšempion selgub 3. aprillil Houstonis NRG staadionil, mis mahutab üle 72 000 pealtvaataja. Kokku osaleb koguni 68 meeskonda.

Miks on March madness niivõrd suur sündmus?

Hullus tuleb juba 84. korda

Ameeriklased armastavad statistikat, fakte, oma meeskondi, põnevust ja traditsioone. Seda kõike ülikoolikorvpalli tippturniir neile ka pakub. Esimest korda toimus March madness juba 1939. aastal. Toona oli osalejaid kõigest kaheksa. Nüüdseks on see kerkinud 68-ni. Kõige edukamaks on aastate jooksul osutunud UCLA, kellel on kirjas koguni 11 tiitlit. Viimati võideti 1995. aastal.

Üllatused on õhus

Väidetavalt on tegemist turniiriga, kus kõige rohkem räägitakse tuhkatriinulugudest. Spordis oodatakse ikka üllatusi ning paljud hoiavad pöialt väiksematele. March madness pakub alati üllatusi ning tihkatriinulood on osa sellest. Ülikoolisport on täis ettearvamatusi ning ameeriklased oskavad seda hinnata. Just see on ka põhjus, miks tegemist on panustajate ühe lemmikuga. Õhus on lihtsalt potentsiaalselt suuremad võidud.

Esile kerkivad uued sangarid

Põnevate punkt-punkti kohtumiste juures kerkivad esile ka uued tegijad. Alati on keegi aga teistest suurem ja kõige säravamast mängumehest saab märtsikuus USA spordi esindusnägu. Kuna iga mängu kaotaja langeb kohe turniirilt välja, siis on sangarid suuremad ning kaotusevalu ja pisarad tavapärasest veelgi kibedamad. Selline emotsionaalne karussell on ameeriklastele vägagi südamelähedane.

Lisaks on see ka vaade tulevikku. March madness’i staaridest võivad järgnevatel aastatel saada juba NBA tähed. Kõige kirkamalt on ajalukku läinud 1979. aasta finaal, kus Michigan State alistas Indiana State’i 75:64. Esimese ridades säras Magic Johnson ning teise koosseisus Larry Bird. Aasta hiljem mängis esimene Los Angeles Lakersis ja teine Boston Celticsis. Sündinud oli suur vastasseis.

Turniiritabel köidab inimesi

USA-s on March madness’i turniiritabeli ette täitmine ehk ennustamine omaette spordiala. Kõik loodavad paika saada oma ideaalse tabeli ehk ennustada täpselt kõigi 67 matši võitjat. Seda siis enne turniiri algust. USA statistikud on aastate jooksul suutnud välja arvutada kõikvõimalikud numbrid ning nii olevat enne turniiri kõikide tulemuste õigesti ennustamise tõenäosus üks 9,2 kvintiljonist. Täpsustuseks! Üks kvintiljon on miljard miljardit.

2014. aastal panid Berkshire Hathaway ning Quicken Loans ennustajatele välja ühe miljardi dollari suuruse auhinna. Seda inimesele, kes suudab õigesti ennustada kõigi 67 matši võitjad. Lõpuks sellist ennustajat ei leidunudki.

Selle helesinise unistuse püüdmine ongi osa Ameerika unelmast. Mullu täitis enne turniiri algust March madness’i tabeli 36,5 miljonit ameeriklast. See tähendab 11 protsenti kogu elanikkonnast. Mängudele panustas raha 45 miljonit ameeriklast. Seda kogusummas 3,1 miljardit dollarit.

Ameeriklased kindlasti mäletavad, kuidas USA presidendi toolil istudes täitis turniiritabelit ka suur spordifänn Barack Obama.

Tavaliselt valimiste tulemusi ennustav veebikülg FiveThirtyEight tegeleb samuti March madness’i potentsiaalsete võitjate ennustamisega. Nemad annavad soosikutele võiduvõimaluse tõenäosuse protsentides. Mullu tehti panused Gonzagale, kes kaotas lääne regiooni poolfinaalis aga Arkansasele. Ehk üleriigilises tabelis ei mahtunud favoriit isegi kaheksa parema sekka.

Kõik põrutavad Las Vegasesse

USA panustamispealinn on loomulikult Las Vegas. Iga eestlanegi teab, et mis juhtub Las Vegases, siis see sinna ka jääb. Ametlikke kanaleid pidi käib March madness’i peale panustamine peamiselt just seal. Nii põrutavadki paljud ameeriklased patupealinna, et korvpallile kaasa elada ning rahakotti tuulutada.

Mõned aastad tagasi avaldatud uurimusest selgus, et kui ameeriklased panustavad March madness’i peale üle kolme miljardi dollari, siis ametlikes kanalites liigub sellest rahast ainult 100 miljonit dollarit.

Kes on tänavused soosikud?

Tänavuse turniiri suurimaks soosikuks peetakse Houston Cougarsit. Nende lähimateks jälitajateks hinnatakse Purdue Boilermakers’it, Alabama Crimson Tide’i ja Kansas Jayhawksi. Seitsme-kaheksa favoriidi seas on ka Kerr Kriisa ning Henri Veesaare koduülikool Arizona Wildcatsi. Samas võistkonnas mängivad ka leedulased Azuolas ja Tautvilas Tubelis.

March madness’i kõige edukamad klubid:

  1. UCLA 11 tiitlit
  2. Kentucky 8 tiitlit
  3. North-Carolina 6 tiitlit
  4. Duke 5 tiitlit
  5. Indiana 5 tiitlit