Klassikaline duell! Hispaania korvpallimeistri selgitavad Barcelona ja Madridi Real
Front bg
14 juuni 13:30

Klassikaline duell! Hispaania korvpallimeistri selgitavad Barcelona ja Madridi Real

Tippspordis on mitmeid suuri ja ajaloolisi vastasseise. Üks klassikalisemaid on FC Barcelona ja Madridi Reali duell. Lähipäevadel saab seda nautida mitmel korral. Nimelt jõudsid kaks suurklubi Hispaania korvpallimeistrivõistluste finaali.

Barcelona läheb seekordsele finaalseeriale vastu põhihooaja võitjana. Real teenis neist ainult ühe võidu vähem, kuid sai play-off’iks kolmanda asetuse. Nende vahele mahtus Eesti koondislaste Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste tööandja Baskonia. Mõneti ootamatult kaotas Baskonia aga veerandfinaalis mängudega 0:2 Badalona Joventudile. Poolfinaalis alistas Real omakorda Joventudi 3:1. Barcelona oli samal ajal Malaga Unicajast üle samuti 3:1. Nii jõudsid taaskord finaalseeriasse Hispaania kaks kõige nimekamat tiimi.

Barcelona ja Real mängivad omavahel Hispaania liiga finaalis kolmandat aastat järjest. Mullu jäi peale Real, tunamullu aga Barcelona. Aastate jooksul on Real kokku kuhjanud 36 riigi meistritiitlit, Barcelona kontol on samu trofeesid 19.

Real jäi Euroliigas peale

Tänavuse põhihooaja ja koosseisu mõttes peaks soosikuks olema Barcelona, kuid Reali vanameistrid on jälle tõestanud, et neid ei saa maha kanda. Sel hooajal on omavahel seni mängitud viiel korral. Hispaania kõrgliigas jäi mõlemas matšis peale Barcelona. Euroliiga põhihooajal võitsid mõlemad koduväljakul peetud kohtumise. Aasta kõige tähtsamas duellis jäi peale aga Real. Siinkohal on jutt Euroliiga poolfinaalist, kus Madridi klubi võttis 78:66 võidu. Hiljem alistas Real finaalis ka Piraeuse Olympiacose 79:78 ning krooniti tänavuseks Euroopa parimaks klubiks.

Reali hooaeg on tänu Euroliiga tiitlile liigitunud juba õnnestunute kilda. Barcelonal on tõestamist aga küllaga. Leedulasest peatreener Šarunas Jasikevicius juhendab klubi kolmandat hooaega, kuid selle aja jooksul on Euroliiga tiitel veel võitmata. Esimesel juhul kaotati finaalis, teisel saadi kirjas kolmas koht ning tänavu jäädi vastasele alla ka pronksimatšis. Suurimaks saavutuseks on 2021. aastal võidetud Hispaania meistritiitel.

Barcelona on viimaste aastate jooksul meeskonda kõvasti raha matnud. Staarpeatreeneri käe all mängib ka Euroopa kõige suurema palgaga korvpallur Nikola Mirotic. Hispaania passiga montenegrolane on tähtsates mängudes aga tihti jalga väristanud ning see on ka katalaanidele kätte maksnud.

Mirotici kõrval peavad tänavu mänguvankrit vedama eelkõige tšehhid Tomas Satoransky ja Jan Vesely, argentiinlane Nicolas Laprovittola ning serblane Nikola Kalinic. Kõigil nimetatud mängijatel on vanust juba üle 30-eluaasta ehk kogemusi peaks olema piisavalt. Samas hooaja kõige tähtsamas kohtumises ei vedanud ässad välja.

Kogemustele rõhub ka Real. Neid on Madridis isegi rohkem. Endiselt on olulises rollis 38-aastane Rudy Fernandez, 37-aastane Sergio Rodriguez ja 35-aastane Sergio Llull. Just viimati nimetatud Llull oli meheks, kelle täpne vise 3,1 sekundit enne lõpuvilet tõi Realile tänavuse Euroliiga tiitli.

Hispaanlastest vanameistrite panus on küll endiselt oluline, kuid ajapikku on see jäänud siiski väiksemaks. Põhiraskust kannavad eelkõige 24-aastane bosnialane Džanan Musa, 28-aastane argentiinlane Gabriel Deck, 28-aastane horvaat Mario Hezonja ning Roheneemesaartelt pärit 221 cm pikkune keskmängija Walter Tavares. Just Tavares on meheks, kes on Reali tähtsates mängudes tassinud ning aidanud klubi mitmete suurte võitudeni. Keskmängijat loetakse praegu Euroopas kõige domineerivamaks korvialuseks jõuks. Kõik see on viinud olukorrani, kus Tavares ei ole rahul talle Reali poolt makstava palgaga.

Tavares domineerib mänge

Tavarese aastaseks töötasuks on 3,5 miljonit eurot, millest jõuab pärast maksude maha arvamist tema taskusse 1,8 miljonit eurot. Arvestades keskmängija praegust vanust, siis on järgmised kolm-neli aastat tema jaoks kõige magusam raha teenimise aeg. Praegu soovibki ta väidetavalt kuni poole suuremat töötasu. Kontraht Realiga kestab 2024. aastani, kuid juba praegu on soovitud seda pikendada. Seni on arusaamad palganumbrist aga vägagi erinevad.

Esialgu tugeva kaitsemängijana tuntud olnud Tavares on praeguseks Reali ridades oluline jõud ka rünnakul. Seega käib tõsine töö, et teda edaspidigi tiimis hoida. Samas vaadatakse üleminekuturul ka alternatiividele otsa. Hiljuti sõlmiti 2024. aastani kehtivad lepingud tiimi liidrite sekka kuuluvate Musa ja Deckiga.

Kuna Hispaania kõrgliiga finaal peetaksegi juuni teises pooles, siis lisaks mängimisele ongi samal ajal ka väga palju tulevikku vaatamist. Kui Real on ennast vaikselt edasiseks kindlustamas, siis Barcelonas ootavad ees suured kärped. Sõltumata finaalseeria tulemusest vähendatakse klubi palgafondi järgmiseks hooajaks umbes 30 protsenti. Kuuldavasti on tiimist lahkumas ka Mirotic, keda viivad kuulujutud Milanosse.

Hispaania kõrgliiga finaalseeriaga tehakse algust 16. juunil Barcelonas. Seeria teine matš toimub 18. juunil samuti Kataloonia klubi koduväljakul. Kolmandaks kohtumiseks sõidetakse 20. juuniks Madridi. Seeria peetakse kolme võiduni. Mängulises mõttes ja koosseisu poolest peaks favoriidiks olema Barcelona. Hooaja lõppfaas on parem olnud aga Realil. Lisaks on nad saanud edukamalt hakkama suurte mängude pingetega.

Tänavuse hooaja omavahelised mängud:

Euroliiga põhihooajal

Madridi Real – FC Barcelona 91:86

FC Barcelona – Madridi Real 75:73

Euroliiga poolfinaalis

Madridi Real – FC Barcelona 78:66

Hispaania kõrgliiga põhihooajal

FC Barcelona – Madridi Real 97:82

Madridi Real – FC Barcelona 78:87