Kes on NBA favoriidid? Kas Läti võib saada NBA tšempioni?
Front bg
20 okt. 11:30

Kes on NBA favoriidid? Kas Läti võib saada NBA tšempioni?

Korvpallisõprade suur ootus saab läbi. 24. oktoobril pannakse pall mängu Põhja-Ameerika kossuliigas NBA. Eelmise hooaja finaalseeria sai punkti 12. juunil, kui Denver Nuggets alistas Miami Heati 94:89 ning võitis seeria mängudega 4:1. Sellega teenis Denver oma ajaloo esimese meistritiitli.

Viimati suutis NBA-s tiitlit kaitsja Golden State Warriors, kes oli parim 2017. ja 2018. aastal. Nii ei ole ka Denver algaval hooajal soosik number üks. Mitmed rivaalid said suvega tugevamaks ning nüüd on nad valmis Denverile ning nende liidrile Nikola Jokicile lahingu andma.

Milwaukee Bucks

  • NBA meister: 1971, 2021 (2 korda)
  • Eelmise hooaja tulemus: play-off’i esimene ring, kaotus Miami Heatile 1:4
  • Tähtmängija eelmine hooaeg: Giannis Antetokounmpo 31,1 p, 11,8 lp, 5,7 rs
  • HoopsHype ranking: 3. koht

2021. aasta tšempion Milwaukee on Giannis Antetokounmpo eestvedamisel olnud tiitlisoosik mitmel hooajal. Ka mullu saavutati põhihooajal idakonverentsis esimene koht, kuid play-off’is sai nende teekond koheselt otsa.

Antetokounmpo flirtis vahepeal isegi mõttega klubist lahkuda. Tema sooviks oli, et tiim teeks tiitlijahti silmas pidades täiendusi. Khris Middletoniga tehtavast koostööst kippus väheks jääma. Suvel tehtigi tõsine avaldus ning Portland Trail Blazersist hangiti mängujuht Damian Lillard. Seitsmekordne NBA All Star viskas eelmisel hooajal keskmiselt 32,2 punkti. Antetokounmpo, Middletoni ja Lillardi kooslus kergitas Milwaukee koheselt suurfavoriidiks.

Boston Celtics

  • NBA meister: 1957, 1959, 1960 – 1966, 1968, 1969, 1974, 1976, 1981, 1984, 1986, 2008 (17 korda)
  • Eelmise hooaja tulemus: poolfinaal, kaotus Miami Heatile 3:4
  • Tähtmängija eelmine hooaeg: Jayson Tatum 30,1 p, 8,8 lp, 4,6 rs
  • HoopsHype ranking: 2. koht

Boston on 17 tiitliga NBA ajaloo kõige edukamaks klubiks. Tõeliseks valitsejaks oldi 1960-ndatel. Kuldne ajastu oli neil ka 1980-ndatel, kui meeskonda vedas Larry Bird. Tiitlini jõuti viimati aga 2008. aastal. Toona olid juhtmängijateks Kevin Garnett, Paul Pierce ja Ray Allen.

Praeguseks on Celtics jõudnud taas tipu lähedale, kuid alati on midagi puudu jäänud. Eelmisel hooajal kaotati poolfinaalis Miami Heatile. 2022. aastal mängiti finaalis, kus jäädi Golden State Warriorsile alla 2:4.

Nüüd ollakse taas ühed suurimad soosikud. Meeskonna liidriks on 25-aastane Jayson Tatum, kes peaks peagi enda kanda võtma parima ameeriklasest tegevkorvpalluri tiitli. Teda toetab Jaylen Brown. Suvega pandi koosseisu osas kõvasti juurde. Milwaukeest saadi kaitsespetsialist Jrue Holiday, kes viskab keskmiselt ka ligemale 20 punkti mängus. Korvi alla toodi aga Läti äss Kristaps Porzingis. 28-aastase Porzingise eelmine hooaeg oli karjääri parim. Washington Wizardsis mängides jäi tema arvele keskmiselt 23,2 punkti ning 8,4 lauapalli.

Kui neli nimetatud staari suudavad omavahel edukalt palli jagada, siis võibki lätlane NBA meistrisõrmuse võita. Võimalused on selleks igatahes head. Rahaga Porzingise pealt igatahes kokku ei hoita. Lätlane pikendas Celticsiga lepingut 2026. aasta suveni. Kui esimene aasta toob talle sisse 36 miljonit eurot, siis kae järgmise eest saab ta kokku 60 miljonit eurot.

Denver Nuggets

  • NBA meister: 2023 (1 kord)
  • Eelmise hooaja tulemus: NBA meister
  • Tähtmängija eelmine hooaeg: Nikola Jokic 24,5 p, 13,8 lp, 7,9 rs
  • HoopsHype ranking: 1. koht

NBA-s on tiitli kaitsmine ülimalt keeruline, kuna tipus on alati rohkelt tiime. Denver kuulus soosikute sekka aastaid, kuid alati jäi play-off’is midagi puudu. Eelmisel hooajal saadi asjad klappima. Liiga parimaks mängijaks peetav Nikola Jokic teenis sellega kahe põhihooaja MVP tiitli kõrvale esimese meistrisõrmuse ning ka finaalseeria MVP trofee.

28-aastase serblase kõrval veab Denveri mänguvankrit endiselt kanadalane Jamal Murray. Kahte liidrit toetavad Michael Porter jr ja Aaron Gordon.

Nuggetsi puhul tuleb aga meeles pidada, et järgmisel suvel on nii Jokicil kui ka Murrayl suured sihid koondistega. Nimelt on nad lubanud olla kohal Pariisi olümpiamängudel. Samas on Jokic juba vihjanud, et järgmisel suvel tahaks ta rohkem puhata. Mine nüüd võta kinni, kas Jokicil on algaval klubihooajal üldse piisavalt motivatsiooni. NBA meistritiitel on tal ju käes, kuid olümpiakulda veel mitte…

Phoenix Suns

  • NBA meister: – (kolm kaotatud finaali 1976, 1993, 2021)
  • Eelmise hooaja tulemus: veerandfinaal, kaotus Denver Nuggetsile 2:4
  • Tähtmängija eelmine hooaeg: Devin Booker 27,8 p, 4,5 lp, 5,5 rs
  • HoopsHype ranking: 6. koht

Pheoenix on üks nendest klubidest, kes on tiitlile küll lähedale jõudnud, kuid see on alati siiski käeulatusest välja jäänud. Viimati mängiti finaalis 2021. aastal. Toona kaotati Milwaukeele 2:4. Noore ässa Devin Bookeri kõrval oli aastaid kandvas rollis kogenud mängujuht Chris Paul. Nende kõrval oli kolmandaks staariks 2018. aasta draft’i avavalik Deandre Ayton. Eelmise põhihooaja lõpus toodi võistkonda ka üks paremaid tegevkorvpallureid Kevin Durant. Selle koosluse teekond sai otsa aga veerandfinaalis.

Kuna Phoenix põletab suurte staaride palgal hoidmiseks kõvasti raha, siis eelmise hooaja lõpuga sai neile selgeks, et päris nii edasi ei saa. Panus tehti Durantile ja Bookerile. Paul pallib nüüdsest Golden State Warriorsis ning Ayton Portland Trail Blazrsis.

Siiski ei looda Pheonix ainult kahele ässale. Washington Wizardsist toodi tiimi tagamängija Bradley Beal (eelmisel hooajal keskmiselt 23,2 punkti) ning Portlandist keskmängija Jusuf Nurkic (13,3 punkti, 9,1 lauapalli). Ilmselgelt põletatakse raha ainult ühe sihiga ja selleks on tiitli võitmine. Läänekonverentsis on nad Denveri peamiseks rivaaliks.

Miami Heat

  • NBA meister: 2006, 2012, 2013 (3 korda)
  • Eelmise hooaja tulemus: finaal, kaotus Denver Nuggetsile 1:4
  • Tähtmängija eelmine hooaeg: Jimmy Butler 22,9 p, 5,9 lp, 5,3 rs
  • HoopsHype ranking: 10. koht

Tiimidele otsa vaadates on selge, et suuri soosikuid on neli. Nendeks on eelnevalt mainitud Milwaukee, Boston, Denver ja Phoenix. Teiste võimalused on juba väiksemad. Samas ei saa alahinnata ka eelmise hooaja finalisti Miamit. Võrreldes konkurentidega on neil staare vähem, kuid tegemist on justkui kunagisele Rakvere Tarvasele sarnaneva remonditöökojaga. Mujal maha kantud mehed pannakse seal taas mängima. Eelmisel hooajal jõuti idakonverentsis viimasena play-off’i, kuid lõpuks purjetati finaali, kus kaotati Denverile 1:4.

Kui 34-aastane Jimmy Butler suudab taaskord kaaslased käima tõmmata, siis võib ka Miami olla suures mängus. Tema kõrval on toetavas rollis jätkuvalt Bam Adebayo. Peatreenerina oskab tiimist maksimumi välja pigistada alates 2008. aastast sel ametipostil olev Erik Spoelstra.

Kellel veel silma peal hoida? Ilmselgelt jälgitakse huviga läänekonverentsi tippe Golden State Warriorsi ja Los Angeles Lakersit ning idas aastaid suures mängus olnud Philadelphia 76ersit.

Lakers ja Golden State toetuvad endiselt vanale kaardiväele. Lakersis veavad vankrit ikka LeBron James ning Anthony Davis. Noorema staarina on nende kõrval eelmise hooaja keskel tiimi toodud tagamängija D’Angelo Russell.

Golden State’is tõmbavad niite Stephen Curry, Klay Thompson ja Draymond Green. Lisaks on võtmerollis 28-aastane Andrew Wiggins. Suvel täiendati meeskonda NBA ühe legendaarsema mängujuhi Chris Pauliga, kellel on passis vanust aga juba 38-eluaastat.

76ersil on aga eelmise põhihooaja MVP Joel Embiid, kelle kõrval on tujukas James Harden. Harden on viimaste teadete kohaselt siiski tiimist lahkumas. Vahetustehing annaks Philadelphiale ilmselt väärt asendaja.