Imemees Luka Dončic. Kas sloveen on tõusnud maailma parimaks korvpalluriks?
Front bg
28 veebr. 16:21

Imemees Luka Dončic. Kas sloveen on tõusnud maailma parimaks korvpalluriks?

28. veebruaril 25-aastaseks saanud sloveen Luka Dončic on tõeline fenomen. Noorele eale vaatamata on ta Euroopa korvpallis võitnud kõik suuremad auhinnad. Lisaks on ta praeguseks korvpalliliigas NBA üks edukamaid skoorimasinaid. Paljude silmis ongi ta parim. Millise mehega on siis ikkagi tegu?

Sloveenia pealinnas Ljubljanas sündinud Dončic alustas korvpalluriteed kodulinna kuulsaimas klubis Union Olimpiijas. Esialgu harrastas nooremees ka jalgpalli, kuid selle mängu jaoks kasvas ta enda ja treenerite hinnangul liiga kiiresti liiga pikaks. Nii langes liisk korvpallile. 8-aastaselt Olimpijaga liitudes alustas ta esmalt omavanuste treeninggrupis. Seal pidas ta vastu kõigest 16 minutit ja seejärel liigutati ta kiiresti 11-aastaste sekka. Järgmisel hooajal treenis ta juba koos 14-aastastega. Esialgu ta vanusepiirangu tõttu viimati mainitud vanuseklassis mängida ei tohtinud. Mängueelsetel soojendustel oli ta siiski kohal.

Sloveenist ema ning Kosovost pärit serblasest isa (Saša Dončic on endine profikorvpallur, kes praegu tegutseb treenerina) perre sündinud Dončic jäi kiiresti välisklubidele silma. Madridi Real allkirjastas 13-aastase Dončiciga viie hooaja pikkuse kontrahti. Seal tõusis ta koheselt U16 tiimi liidrite sekka.

Euroopas plats puhtaks

Dončici päritolust rääkides tuleb välja tuua, et Sloveenia elanikkonnast on serblasi kõigest paar protsenti, kuid nii jalgpallis kui ka korvpallis on Serbia juurtega mängijate hulk märkimisväärne. Enne Dončicit Sloveenia parima korvpalluri tiitlit kandnud Goran Dragici isa on samuti serblane. Sloveenia praeguse parima jalgpalluri Jan Oblakil on aga ema serblanna.

Euroopa tippkorvpallis lõi Dončic kiiresti laua puhtaks. 2017. aastal vedas ta koos Dragiciga Sloveenia esmakordselt Euroopa meistriks. 2018. aastal tüüris ta Madridi Reali Euroliiga tšempioniks. Sealjuures valiti 19-aastane noormees Euroliigas nii põhihooaja kui ka finaalturniiri kõige väärtuslikumaks mängijaks (MVP). Realiga krooniti ta Hispaania meistriks 2015., 2016. ja 2018. aastal. Seejärel oli aeg siirduda teisele poole Atlandi ookeani.

USA-s oldi Dončici oskuste osas esialgu kahtleval seisukohal. Ameeriklastest spetsialistide hinnangul oli 201 cm pikkune ja umbes 100 kg kaaluv sloveen Unelmate liiga jaoks liiga aeglane. Vaatamata sellele võttis Atlanta Hawks ta 2018. aasta suvel noormängijate draft’i kolmanda valikuna endale. Koheselt vahetati noormees Dallas Mavericksi, kus ta mängib siiani.

Kahtlejate suud keerati koheselt lukku. Dončic viskas avahooajal keskmiselt 21,2 punkti ning ameeriklased olid noorest eurooplasest lummatud. Seejärel on olnud perioode, kus Dončicil on olnud kehakaalu, füüsilise vormi ja motivatsiooniga probleeme, kuid tema statistilised näitajad on ajapikku läinud ikka paremaks.

Dončici keskmine punktisaak Dallas Mavericksis põhihooaegadel:

  • 2018/19 – 21,1 punkti
  • 2019/20 – 28,8 punkti
  • 2020/21 – 27,7 punkti
  • 2021/22 – 28,4 punkti
  • 2022/23 – 32,4 punkti

Dončici keskmine punktisaak Dallas Mavericksis play-off’ides:

  • 2020. aastal – 31,0 punkti
  • 2021. aastal – 35,7 punkti
  • 2022. aastal – 31,7 punkti

Lõpptulemuse mõttes on Dončici ja Dallase koostöö andnud seni kõige parema tulemuse hooajal 2021/22. Toona jõuti välja läänekonverentsi finaali, kus kaotati hilisemale tšempionile Golden State Warriorsile mängudega 1:4. Sloveenil aitasid mänguvankrit vedada nüüdseks klubist lahkunud Jalen Brunson ja Spencer Dinwiddie.

Aastate jooksul on Dončici kõrvale üritatud sobitada erinevaid tähtmängijaid, kuid seni ei ole lotovõitu veel välja tõmmatud. Ka koostöö Läti ässa Kristaps Porzingisega ei osutunud kõige õnnestunumaks. Nii kurtis Porzingis, et Dončic domineerib liialt ja kaaslastele ei jagu piisavalt palli. Samas teeb sloveen väljakul kõike. Lisaks punktide viskamisele on ta aastate jooksul võtnud keskmiselt 8,6 lauapalli ja andnud kaaslastele 8,0 resultatiivset söötu.

Karjääri parim füüsiline vorm

Eelmisel hooajal tabas Mavericksi aga tõsisem tagasilöök. Klubi jäi põhihooajal läänekonverentsis 11. kohale ehk välja jäädi isegi play-in mängudest. Suvel tegi Dončic seejärel tõsiselt tööd. Sloveenia koondise füüsilise ettevalmistuse treeneri Anze Maceki sõnul jõudis Dončic suvel senise karjääri parimasse füüsilisse vormi.

„Dallasest saabumise järel oli meil Lukaga aus vestlus. Saime aru, et meil on piisaval aega muudatuste tegemiseks. Ütlesin, et tal on võimalus kriitikute suu lõplikult sulgeda,” sõnas Macek Sportklubi vahendusel.

„Dončic keskendus suvel tõsiselt trenni tegemisele ning see rõõmustas ka Dallase klubi juhtfiguure. Nad käisid isegi olukorda oma silmaga hindamas. Ta tahab teha oma arengus järgmise sammu,” lisas Macek eelmisel suvel.

Seejärel ongi Dončic olnud uuel tasemel. Käimasoleval hooajal on sloveen visanud NBA-s keskmiselt 34,3 punkti, võtnud 8,8 lauapalli ning jaganud kaaslastele 9,5 resultatiivset söötu. Punktide osas on Dončic liiga paremuselt teine mees (esikohta hoiab Joel Embiid 35,3 punktiga) ning söötude arvestuses kolmas. Lisaks tabab Dončic senise karjääri parima protsendiga (38 %) kaugviskeid. Spetsialistide hinnangul näitas viimati NBA-s sellist taset tippaegade LeBron James. Muuhulgas on Dončic esimene mängija pärast Jamesi, kes jõudnud enne 25-aastaseks saamist 10 000 punkti, 3000 lauapalli ja 3000 resultatiivse sööduni. Kõige selle peale teatas James, et just Dončic on tegevmängijate seas tema lemmik.

Tänavuse põhihooaja MVP?

Loomulikult tähendab see kõik seda, et Dončicile riputatakse juba kaela tänavuse põhihooaja MVP auhinda. Selleks on vaja Mavericksil oma tabeliseisu veidike parandada. Praegu hoitakse 33 võidu ja 24 kaotusega läänekonverentsis kaheksandat positsiooni. Samas konverentsi esikoht on ainult seitsme võidu kaugusel. Lisaks on oldud viimasel ajal suurepärases hoos. Dončici kõrval veavad mänguvankrit peamiselt Kyrie Irving ja Tim Hardaway jr. Värskete täiendustena on tiimi toodud Daniel Gafford ja P.J. Washington.

„Meie koosseis on tõeliselt imeline. Oleme teeninud järjepanu võite. Olen oma tiimikaaslastega väga rahul,” teatas Dončic Sports Illustratedi vahendusel.

Ekspertide sõnul peab Dallas põhihooajal teenima vähemalt 50 võitu ja seejärel on Dončici MVP tiitel kindel. Ülemaailmselt on üheselt selge, et NBA põhihooaja MVP on parasjagu ka maailma parim korvpallur.

„Hooaja esimeses pooles ei olnud ma kindel, kas Dončic võib MVP tiitli võita. Nüüdseks on Dallas koosseisu täiendanud ja tiitel on võimalik. Vaja oleks koguda 50 kuni 53 võitu. See annaks neile play-off’iks kolmanda või neljanda asetuse,” teatas Sports Illustratedi ekspert Tim Legler ja tõi seejärel välja statistika, mis tõstab Dončici teistest veelgi kõrgemale. „Ta ei jaga niisama sööte. Ta annab kaaslastele sööte, millest tulevad ka korvid. Tänu tema otsesele tegevusele teenib Mavericks igas kohtumises keskmiselt 57,4 punkti. Tegemist on liiga läbi aegade parima näitajaga. Dončic on kaasaegse korvpalli esindusnägu.”