Euroliiga Final Four: El Clasico, soosik ja üllataja
Front bg
15 mai 10:00

Euroliiga Final Four: El Clasico, soosik ja üllataja

Korvpalli Euroliiga ülipõnevad veerandfinaalseeriad on nüüdseks ajalugu. Neljast duellist koguni kolmes läks võitja selgitamiseks vaja otsustavat viiendat kohtumist. Ainsana suutis kindlalt vastasest üle olla FC Barcelona, kes seljatas Leedu au ja uhkuse Kaunase Žalgirise mängudega 3:0. Otsustavate matšidega murdsid end finaalturniirile Piraeuse Olympiacos, Madridi Real ja AS Monaco. See nelik kogunebki nüüd 19. – 21. mail Kaunasesse, et pidada tänavune Euroliiga Final Four.

welcome-offer

Lõpuks jõudsid finaalturniirile põhihooaja neli parimat klubi ehk pingelistes seeriates võitsid tiimid, kes pidasid otsustava matši koduväljakul. Kõige keerulisemast seisust tuli välja Real, kes kaotas Belgradi Partizanile esmalt koduväljakul kaks kohtumist ning oli viimases mängus poolajal 16-punktilises kaotusseisus.

Mis meid Final Fouril ees ootab?

Piraeuse Olympiacos (1. asetus) – AS Monaco (4. asetus)

Esimeses poolfinaalis on selgeks soosikuks põhihooaja võitja Olympiacos. Kreeklaste veerandfinaalseeria türklaste Istanbuli Fenerbahcega kujunes ootamatult pingeliseks. Kaheksanda asetusega Fenerbahce suutis teha Olympiacose elu raskeks ning näitas, et Kreeka tippklubi on haavatav. Otsustavas mängus võttis Olympiacos tulemusega 84:72 ikkagi oma.

Kui Piraeuse klubi on kolmekordne Euroliiga võitja, siis poolfinaalis nende vastaseks olev AS Monaco jõudis nelja parema meeskonna finaalturniirile esmakordselt. Ukraina ja seejärel Vene ärimehe poolt rahastatud Monaco kuulub finantsiliste võimaluste poolest Euroliiga keskmike sekka. Mängijatest suudeti tänavu välja pigistada aga sisuliselt maksimum.

Monaco jõudmine finaalturniirile on suur asi kogu Prantsusmaa korvpalli jaoks. Nimelt mängis viimati prantslaste tiim turniiri sellises faasis 1997. aastal, kui sellega sai hakkama Villeurbanne’i Asvel.

Siinkohal tuleb märkida, et Olympiacos on küll soosikuks, kuid põhihooajal jäi mõlemas omavahelises kohtumises peale hoopis Monaco. Kui Monaco liider Mike James saab püssi paukuma, siis on sisuliselt kõik võimalik. Prantsusmaa klubi selgeks miinuseks on aga vähesed kogemused. Eelnevalt mainitud James on ainsaks mängumeheks, kes varasemalt Euroliiga finaalturniiril väljakule astunud. Olympiacosel on kogemusi aga lademetes.

Tänavuse hooaja kohtumised Euroliigas

Piraeuse Olympiacos – AS Monaco 76:81

AS Monaco – Piraeuse Olympiacos 64:60

FC Barcelona (2. asetus) – Madridi Real (3. asetus)

Barcelona ja Real on aastaid kuulunud Euroliiga kõige rikkamate klubide sekka. Nii ei ole nende pääs finaalturniirile kokkuvõttes üllatuseks. Mõlemad nimetatud võistkonnad saavad Euroopa korvpallimaastikul rahaga laiata, kuna eelarve tuleb suuresti samanimeliste jalgpalliklubide tuludest. FC Barcelona vutitiimil on küll üle miljardi euro suurune võlg, kuid korvpalluritele leitakse ikka suurusjärgus 40 miljonit, mille eest heal tasemel koosseisu üleval pidada. Seejuures mängib Barcelonas ka Euroopa kõige suurema palgaga korvpallur. Katalaanid maksavad Hispaania passiga montenegrolasele Nikola Miroticile umbes 5 miljonit eurot aastas.

Hispaania hiidude vastasseis ehk El Clasico on Euroopa klubikorvpallis juba tõeliseks klassikaks. Nende kahe meeskonna duellis on võitja ennustamine reeglina üsna tänamatu tegevus. Sama hästi võiks lihtsalt kulli ja kirja visata. Ka Euroliiga tänavuse põhihooaja omavahelised kohtumised olid tasavägised. Real võitis koduväljakul viie ja Barcelona oma koduväljakul kahe punktiga.

Hispaania suurklubide omavahelise poolfinaali eel räägitakse mitmel pool meeste värskusest. Barcelona sai ju kolme kohtumisega veerandfinaalis asjad selgeks. Real pidi rassima kõik viis matši täiega, et Partizanist jagu saada. Samas on puhkepaus finaalturniiri eel piisavalt pikk, et reaalsuses ei tohiks nimetatud asjaolu mõju avaldada.

Real suutis Partizani vastu murrangu tuua alles pärast teist mängu, mis lõppes kakluse tõttu enneaegselt. Rusikavõitluses üle piiri läinud Reali ääremängija Guerschon Yabusele jaoks on mängukeelu tõttu hooaeg lõppenud. Põhihooajal kuulus Yabusele Reali liidrite sekka ning ta panustas võistkonna edusse keskmiselt 9,7 punkti. Nüüd tuleb temata hakkama saada.

Poolfinaali eel on närvilisust ilmselt rohkem Barcelona leeris. Nende jaoks on panused lihtsalt suuremad. Reali viimane tiitel pärineb 2018. aastast, Barcelonal aga 2010. aastast. Praegusesse tiimi on kõvasti ressursse pandud. Miroticile on Euroliiga suurimat palka makstud juba alates 2019. aastast.

Peatreener Šarunas Jasikevičius juhendab Barcelonat kolmandat hooaega ning karmi käega treener toodi Katalooniasse ainult ühe eesmärgi pärast ja selleks on Euroliiga trofee võitmine. Seni on tal kirjas teine ja kolmas koht. Barcelonas tähendab see aga läbikukkumist. Mängijana neljal korral Euroliiga võitnud Jasikevičiuse tuleva hooaja töökoht on Kaunases peetaval finaalturniiril igatahes kaalul.

Tänavuse hooaja kohtumised Euroliigas:

Madridi Real – FC Barcelona 91:86

FC Barcelona – Madridi Real 75:73

Euroliiga Final Four 2023

Asukoht: Kaunas, Leedu

Toimumisaeg: 19. – 21. mai

Osalevad klubid: Piraeuse Olympiacos (Kreeka), FC Barcelona (Hispaania), Madridi Real (Hispaania), AS Monaco (Prantsusmaa)

 

Ajakava

Poolfinaalid

19 . mai kell 18.00: Piraeuse Olympiacos – AS Monaco

19. mai kell 21.00: FC Barcelona – Madridi Real

Kolmanda koha kohtumine

21. mai kell 17.00

Finaal

21. mai kell 20.00

Euroliiga läbi aegade kõige edukamad klubid

  1. Madridi Real 10 tiitlit
  2. Moskva CSKA 8 tiitlit
  3. Tel Avivi Maccabi 6 tiitlit
  4. Ateena Panatahinaikos 6 tiitlit
  5. Varese 5 tiitlit

welcome-offer