Euroliiga alustab! Hispaania hiiud on endiselt kõvad, tuhast tõuseb Kreeka au ja uhkus
Front bg
29 sept. 11:30

Euroliiga alustab! Hispaania hiiud on endiselt kõvad, tuhast tõuseb Kreeka au ja uhkus

Suur eurokorvpall tuleb taas. Jäänud on veel ainult loetud päevad ning algab Euroliiga 2023/24 hooaeg. Pall pannakse mängu 5. oktoobril. Eelmine hooaeg sai mõnevõrra üllatava lõpu. Meeletult raha põletanud FC Barcelona jäi taas tiitlist ilma. Samal ajal panid Madridi Reali vanameistrid jälle kõik mängu ja tõid klubile järjekordse Euroliiga trofee.

Nagu korvpallimaastikul juba tavaks, siis suvel võivad nii mõnedki meeskonnad teha koosseisude osas suuri ümberkorraldusi. See omakorda muudab oluliselt ka klubide jõuvahekordi. Nii on läinud ka sel suvel. Seega võib juba avavile eel tõdeda, et võrreldes mullusega võivad tipus olla hoopis teised tiimid.

1. Madridi Real (Hispaania)

Eelmisel hooajal: 1. koht

Parim tulemus Euroliigas: võitja, 11 korda (1963/64, 1964/65, 1966/67, 1967/68, 1973/74, 1977/78, 1979/80, 1994/95, 2014/15, 2017/18, 2022/23)

Koht korvpalliklubide rankingus: 1. koht

Soosik number üks on ikkagi tiitlikaitsja Real. Jätkuvalt on rivis vanameistrid Rudy Fernandez, Sergio Llull ja Sergio Rodriguez, kes võivad otsustaval hetkel juhtohjad enda kanda võtta. Paari aasta pikkuse pausi järel on meeskonnas tagasi argentiinlasest mängujuht Facundo Campazzo. Lisaks temale on jätkuvalt põhitegijateks Edy Tavarez, Gabriel Deck, Mario Hezonja ja Džanan Musa. Võistkonna peatreenerina jätkab Chus Mateo.

Reali puhul tuleb mainida, et nad on harjunud võitma. Euroliiga trofee on nad aastate jooksul võitnud rekordilised 11 korda.

2. FC Barcelona (Hispaania)

Eelmisel hooajal: 4. koht

Parim tulemus Euroliigas: võitja, 2 korda (2002/03, 2009/10)

Koht korvpalliklubide rankingus: 3. koht

Barcelona kossutiim tõmbas kahe hooaja vahel eelarvet paarikümne protsendi võrra koomale, kuid soosikute seas ollakse ikkagi. Tänu Barcelona jalgpalliklubi rahakotile saadakse alati kokku igati löögivõimeline finantsmuskel.

Barcelona loobus suvel peatreener Šarunas Jasikeviciuse teenetest ning lisaks saadi lahti Euroliiga suurima palgaga korvpallurist Nikola Miroticist. Pika ja keerulise hangeldamise tulemusena maandus Mirotic Milano Olimpia ridades.

Barcelona ei jäänud aga loorberitele puhkama ning NBA-st toodi kodumaale tagasi Willy Hernangomez. NBA-st palgati ka ameeriklane Jabari Parker. Põhitegijatest on võistkonnas jätkamas Tomaš Satoransky, Jan Vesely, Nicolas Laprovittola, Nikola Kalinic, Rokas Jokubaitis. Seda kooslust palgati juhendama Barcelona legend Roger Grimau.

3. Ateena Panathinaikos (Kreeka)

Eelmisel hooajal: 17. koht

Parim tulemus Euroliigas: võitja, 6 korda (1995/96, 1999/00, 2001/02, 2006/07, 2008/09, 2010/11)

Koht korvpalliklubide rankingus: 19. koht

Panathinaikos tegi sel suvel üleminekuturul suuri käike ning tõusis sellega eelmise hooaja kehvikute seast koheselt favoriitide ringi. Türklasest peatreener Ergin Ataman on 2021. ja 2022. aasta Euroliiga tšempion ning Ateenasse toodi ta sihiga võita järjekordne tiitel. Kreeka au ja uhkus tahab suurde mängu tagasi. Selleks on rahaliselt kõvasti panustatud.

Vinge treeneri käe alla toodi ka tõeline tähtede paraad. Meeskonda palgati suvega sellised ässad nagu Juancho Hernangomez, Kostas Sloukas, Mathias Lessort, Luca Vildoza, Kostas Antetokounmpo, Jerian Grant, Kyle Guy, Aleksander Balcerowski jne. Esialgu võib kokkumängu paika saamine aega võtta, kuid kui rong hakkab sõitma, siis on Panathinaikost ilmselt juba keeruline peatada.

Aastate jooksul on Panathinaikos võitnud kuus Euroliiga tiitlit. Enamat on suutnud ainult Real ja Moskva CSKA, kellest viimane on praegu sõja tõttu eurosarjadest eemaldatud.

4. Istanbuli Fenerbahce (Türgi)

Eelmisel hooajal: 8. koht

Parim tulemus Euroliigas: võitja, 1 kord (2016/17)

Koht korvpalliklubide rankingus: 8. koht

Türgi klubid on alati natuke ettearvamatud. Koosseisud on neil võimsad, kuid kunagi ei tea, kas mängumootor saadakse ka korralikult tööle. Samamoodi võiks tabelis neljandaks paigutada ka Istanbuli Anadolu Efesi. Sel korral tegime panuse aga Fenerbahcele.

Eelmisel hooajal saigi näiteks Fenerbahce oma mängumootori käima alles põhihooaja lõpus, kus võideti viimasest kümnest matšist üheksa. Lõpuks tõi see aga põhihooajal alles kaheksanda koha. Sügis oli nende jaoks lihtsalt niivõrd rappa läinud. Kui nüüd õnnestuks sama hooga jätkata, millega eelmisel hooajal lõpetati, siis võidakse Scottie Wilbekini, Marko Gurici, Nigel Hayes-Davise ja Johnathan Motley eestvedamisel teha suuri tegusid. Fenerbahce palkas suvel ka Läti koondise imemehe Arturs Zagarsi, kuid saatis noormehe veel aastaks Leedu tippklubise BC Wolves kogemusi omandama.

5. AS Monaco (Prantsusmaa)

Eelmisel hooajal: 3. koht

Parim tulemus Euroliigas: 3. koht (2022/23)

Koht korvpalliklubide rankingus: 4. koht

Euroliiga eelmise hooaja suurimaks üllatajaks oli Prantsusmaa tippklubi AS Monaco. Põhihooaja neljandale kohale järgnes kolmas koht finaalturniirilt. Meeskonna peatreeneriks on endiselt legendaarne serblane Saša Obradovic ning mänguvankrit veab Euroopa korvpalli parim skoorija Mike James. Jamesi kõrvale toodi 33-aastane ameeriklane Kemba Walker, kes pidas aastate jooksul NBA-s 750 põhihooaja kohtumist ning viskas selle aja jooksul keskmiselt 19,3 punkti.

Monaco põhitegijate sekka kuuluvad veel Jordan Loyd, Alpha Diallo, John Brown ja Donta Hall. Praeguseks on Monaco tõusnud selgelt Prantsusmaa esiklubiks ja Euroliiga tippmeeskonnaks.

Kuidas hinnatakse aga „eestlaste” klubide võimalusi? Siinkohal on muidugi juttu Baltikumi aust ja uhkusest Kaunase Žalgirisest ning Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste tööandjast Saski Baskoniast. Ennustused midagi head kahjuks ei luba. Kümne parema hulka ehk play-off’i ja play-in’i jõudvate tiimide sekka neid ei pakuta. Üldise arvamuse kohaselt saavad nende esitused põhihooajaga läbi.

EUROLIIGA 2023/24

Põhihooaeg: 5. oktoober – 12. aprill

Play-in: 16. – 19. aprill

Play-off (veerandfinaalid): 23. aprill – 8. mai

Final Four (Berliinis): 24. – 26. mai

Osalevaid meeskondi: 18

Otse play-off’i pääsevad: 6 paremat

Play-in’i pääsevad: 7. – 10. koht

Osalevad meeskonnad: Berliini Alba (Saksamaa), Istanbuli anadolu efes (Türgi), FC Barcelona (Hispaania), Saski Baskonia (Hispaania), Müncheni Bayern (Saksamaa), Belgradi Crvena Zvezda (Serbia), Milano Emporio Armani (Itaalia), Istanbuli Fenerbahce (Türgi), Villeurbanne’i Asvel (Prantsusmaa), Tel Avivi Maccabi (Iisrael), AS Monaco (Prantsusmaa), Piraeuse Olympiacos (Kreeka), Ateena Panathinaikos (Kreeka), Belgradi Partizan (Serbia), Madridi Real (Hispaania), Valencia Basket (Hispaania), Bologna Virtus (Itaalia), Kaunase Žalgiris (Leedu).

Hooaja peale mängitakse minimaalselt 326 kohtumist