Eesti – Läti korvpalliliiga play-off! Eestlased ja lätlased üritavad takistada ukrainlaste võidumarssi
Front bg
23 märts 11:55

Eesti – Läti korvpalliliiga play-off! Eestlased ja lätlased üritavad takistada ukrainlaste võidumarssi

Eesti – Läti korvpalliliigas on põhihooaeg saanud lõpu ning lähinädalatel saabub ka sarja kulminatsioon. Meister on selge 8. aprilli õhtuks. Juba sel nädalal tehakse algust veerandfinaalidega.

Tiitlikaitsjana läheb play-off’ile vastu Läti tippklubi Riia VEF, kes alistas mulluses finaalis Viimsi/Sportlandi 95:64. Kaks aastat tagasi krooniti omakorda parimaks Eesti tippklubi BC Kalev/Cramo. Lahingus kuldmedalitele seljatati toona VEF 86:75.

Sel korral sai Kalev/Cramo põhihooajal teise ning VEF kolmanda koha. Kindlalt suutis neid edestada Ukraina tippklubi BC Prometey. Mida eelseisvatest veerandfinaalidest oodata ja kas Prometey ongi kõigi jaoks liiga kõva pähkel?

welcome-offer

Veerandfinaalid

BC Prometey (1. asetus) – Viimsi/Sportland (8.)

Ukraina tippklubi BC Prometey on Eesti – Läti liiga suurfavoriit. Klubi aastaseks eelarveks on seitse miljonit eurot ning sellega on nende käsutuses olevad rahalised vahendid kordades suuremad Eesti ja Läti parimate tiimide võimalustest.

Lisaks Eesti – Läti liigale mängib Prometey ka Euroopa tugevuselt teises eurosarjas EuroCupil, kus A-alagrupis hoitakse kümne võistkonna konkurentsis liidrikohta. Riias kodumänge pidavad ukrainlased on EuroCupil kahel korral kohtunud ka Eesti koondise liidrite sekka kuuluva Kristian Kullamäe koduklubi Panevezyse Lietkabelisega. Võõrsil võitis Prometey 80:72 ning Lätis jäädi peale 82:71.

Eesti – Läti liiga põhihooajal sai Prometey kirja 29 võitu ja ühe kaotuse. Ainsana suutis ukrainlased alistada Kalev/Cramo, kes jäi 19. novembril koduväljakul peetud matšis peale 94:80.

Viimsi jaoks on samal ajal play-off’i jõudmine kindlasti juba õnnestumine. Seejuures suudeti see ülesanne täita kindlalt ning põhihooajal üheksandaks jäänud TalTechi edestati kolme võiduga. Samas seitsmendaks tulnud BK Ogre jäi Viimsist kahe võidu kaugusele.

Põhihooaja omavahelised kohtumised:

BC Prometey – Viimsi/Sportland 107:72

Viimsi/Sportland – BC Prometey 67:98

Veerandfinaali ajakava (mängitakse kahe võiduni):

25. märts BC Prometey – Viimsi/Sportland

1. aprill Viimsi/Sportland – BC Prometey

3. aprill BC Prometey – Viimsi/Sportland

BC Kalev/Cramo (2.) – BK Ogre (7.)

Hooaja praeguses faasis on Kalev/Cramo fookus olnud eurosarjal. Kui BC Prometey on suures mängus tugevuselt teises eurosarjas, siis Kalev/Cramo on lõppfaasi jõudnud tugevuselt neljandas eurosarjas ehk FIBA Europe Cupil.

Kalevlaste fookus on praegu ilmselt 29. märtsil, kui FIBA Europe Cupi poolfinaali avamängus võõrustatakse Prantsusmaa tippklubi Cholet Basketit. Korduskohtumine peetakse Prantsusmaal 5. aprillil. Nende mängude vahel tuleb Kalev/Cramol heidelda ka lätlaste BK Ogrega, et seeläbi kindlustada endale pääse Eesti-Läti liiga finaalturniirile.

Kerget jalutuskäiku kalevlased endale Läti kolmanda klubi vastu kindlasti lubada ei saa, kuna eelmise hooaja libastumine on veel valusalt meeles. Mullu lõpetas Kalev/Cramo Eesti – Läti liiga põhihooaja samuti teise kohaga. Toona kaotati veerandfinaalis aga kahel korral Pärnu Sadamale ning tiitlijaht oligi läbi.

Põhihooaja omavahelised kohtumised:

BK Ogre – BC Kalev/Cramo 78:100

BC Kalev/Cramo – BK Ogre 99:68

Veerandfinaali ajakava (mängitakse kahe võiduni):

24. märts BC Kalev/Cramo – BK Ogre

1. aprill BK Ogre – BC Kalev/Cramo

2. aprill BC Kalev/Cramo – BK Ogre

Riia VEF (3.) – Rapla Avis Utilitas (6.)

Eesti-Läti liigas on sel hooajal BC Prometey näol kindel soosik olemas. Ukrainlaste võidumarsi võimalikeks ohustajateks on Kalev/Cramo ja VEF. Teiste hammas ei tohiks ukrainlaste peale isegi teoorias hakata. Seega on VEF ka veerandfinaalis Rapla Avis Utilitase vastu favoriidi staatuses.

Rahvusvahelisel tasemel mängis VEF sel hooajal tugevuselt kolmandas eurosarjas ehk FIBA Meistrite liigas. Seal piirdusid lätlased F-alagrupis ühe võidu ja viie kaotusega ning sellega sai nende eurohooaeg läbi. Siiski on see tase, milleni nende vastased ei küündi.

VEF on ajalooliselt olnud Eesti-Läti liigas alati suures mängus. Seni on medalid välja jagatud kolmel juhul ning VEF on alati jõudnud finaali. Rapla parimaks tulemuseks on aga 2021. aasta neljas koht.

Põhihooaja omavahelised kohtumised:

Riia VEF – Rapla Avis Utilitas 81:62

Rapla Avis Utilitas – Riia VEF 71:74

 

Veerandfinaali ajakava (mängitakse kahe võiduni):

24. märts Riia VEF – Rapla Avis Utilitas

28. märts Rapla Avis Utilitas – Riia VEF

2. aprill Riia VEF – Rapla Avis Utilitas

Tartu Ülikool/Maks&Moorits (4.) – BK Ventspils (5.)

Eeldatavalt kõige põnevamas veerandfinaalis lähevad vastamisi põhihooajal eestlastest paremuselt teise tulemuse teinud tartlased ja lätlastest teise resultaadi kirja saanud Ventspils. Teoorias peaks selle paariga saama selgeks, kas finaalturniiril on kaks klubi Eestist või Lätist.

Ka põhihooaja omavahelised kohtumised andsid aimu, et nende meeskondade duellis on ennustusi keeruline teha. Mõlemad said kirja ühe võidu. Seejuures võitsid mõlemad võõrsil. Veerandfinaalis on koduväljaku eelis Tartul, kes oli põhihooajal neljas meeskond. Ventspils sai omakorda viienda asetuse. Põhihooajal teenis Tartu 20 ja Ventspils omakorda 19 võitu.

Tartu ja Ventspilsi duelli võitjat ootab poolfinaalis suure tõenäosusega ees põhihooaja võitja BC Prometey ehk juba finaalturniirile jõudmine oleks mõlema jaoks suur saavutus.

Põhihooaja omavahelised kohtumised:

BK Ventspils – Tartu Ülikool/Maks&Moorits 84:99

Tartu Ülikool/Maks&Moorits – BK Ventspils 65:78

 

Veerandfinaali ajakava (mängitakse kahe võiduni):

24. märts Tartu Ülikool/Maks&Moorits – BK Ventspils

29. märts BK Ventspils – Tartu Ülikool/Maks&Moorits

1. aprill Tartu Ülikool/Maks&Moorits – BK Ventspils

 

Kahe võiduni peetavate veerandfinaalide järel selgitatakse tänavuse Eesti – Läti korvpalliliiga tšempion nelja meeskonna osalusel peetaval finaalturniiril. Final Four toimub Tallinnas 7. – 8. aprillini. Avapäeval on kavas poolfinaalid ning teisel finaal ja pronksimäng.