Eesti korvpallikoondis alustab Tallinnas jahti Pariisi olümpiamängude pääsmele
Front bg
09 aug. 12:00

Eesti korvpallikoondis alustab Tallinnas jahti Pariisi olümpiamängude pääsmele

Eesti korvpallikoondis on tänu edukatele mängudele kindlustanud pääsme Pariisi olümpiamängude eelvalikturniirile. Seejuures said eestlased esimese alagrupi korraldamise õige endale. Jaht järgmise aasta OM-piletitele algab seega Tallinnas. Mängud peetakse 12. – 15. augustini Tondiraba jäähallis.

Tonybet teeb lugejatele ülevaate, mida oodata ja jälgida ning minevikust meenutada.

Kes on Eesti vastased?

Lisaks Eesti koondisele sõidavad Tallinnasse kohale veel Tšehhi, Iisrael ja Põhja-Makedoonia.

Mitu koondist pääsevad järgmisesse ringi?

Kaks paremat. Soosikuna alustab Tallinnas peetavat turniiri Iisrael. Sarnaselt Eestile on ka Iisraelil tippmehi puudu, kuid nende koosseis peaks olema kõige tummisem. Teisele edasipääsu kohale on suurimaks soosikuks just võõrustaja Eesti. Tšehhil on puudu kolm kõige tähtsamat mängijat. Põhja-Makedoonia koondise üldine tase on viimastel aastatel olnud lihtsalt kehva. Seega läheb Eesti koondis kodusel turniiril kindlalt jahtima pääset eelvalikturniiri teise faasi.

Mis saab Tallinna turniiri järel edasi?

Tallinna turniiri kaks edukamat koondist sõidavad seejärel Poola, kus mängitakse välja üks suure kvalifikatsiooniturniiri pääse. Lisaks Tallinna turniiri kahele edukamale tiimile on seal kohal ka Poola, Ungari, Bosnia ja Hertsegoviina ning Ungari neliku kaks edukamat koondist.

Neli Poola sõitvat rahvusesindust peavad 18. augustil omavahel poolfinaalid. Poolfinaalide edukamad osapooled kohtuvad 20. augustil toimuvas finaalis. Selle matši võitja jätkab OM-pileti jahti juba järgmisel aastal. Seega selgitatakse sel suvel eelnevalt nimetatud kaheksa koondise seast välja parim, kellel säilib ainsana lootus pääseda Pariisi.

Mitu koondist üldse Pariisi OM-ile pääseb?

Pariisi olümpiamängudele pääseb lõpuks ainult 12 koondist, kelle seas on Prantsusmaal võõrustajana koht juba olemas. Seega on mängus veel 11 piletit. Tänavu 25. augustist – 10. septembrini peetavatel maailmameistrivõistlustel teenivad OM-pileti kaks edukamat Euroopa ja Ameerika koondist. Lisaks saavad koha parim Aafrika, Aasia ja Okeaania tiim. Järgmisel aastal peetakse veel neli kvalifikatsiooniturniiri, mille võitjad pääsevad samuti olümpiale. Just nimetatud kvalifikatsiooniturniirile Eesti praegu kohta püüdma hakkabki.

Kes on eelseisval turniiril Eesti koondise liidrid?

Eesti koondis lootis koduseks suurturniiriks kokku saada oma parima koosseisu, kuid lõpuks jäävad paljud põhimehed kõrvale. Teiste seas ei aita võistkonda Eesti praegune parim korvpallur Maik-Kalev Kotsar, kes pidas 7. augustil Iirimaal Wicklow maakonnas pulmi.

Erinevatel põhjustel jäävad sel korral koondisest eemale veel ka Siim-Sander Vene, Kerr Kriisa, Kristjan Kitsing, Janari Jõesaar, Martin Dorbek, Sten Sokk, Märt Rosenthal, Carlos Jürgens ja Henri Veesaar. Lisaks on vigastustega kimpus olnud Matthias Tass ja Rauno Nurger, kelle potentsiaalne panus on seetõttu küsimärgi all. Nimetatutest on eriti suureks löögiks Kotsari, Vene ja Kriisa puudumine.

Liidrirolli peavad eelseisvates mängudes seega enda peale võtma Kristian Kullamäe, Kaspar Treier, Artur Konontšuk, Henri Drell ja Sander Raieste. Taset nimetatud viisikul kindlasti on. Nii Kullamäe, Konontšuk kui ka Raieste on algaval hooajal mängimas Hispaania kõrgligas. Treier pallib Itaalia kõrgliigas ning NBA suveliigas kätt proovinud Drell jahib jätkuval NBA-unistust.

Eesti mängis hiljuti samuti olümpiamängude eelvalikturniiriks valmistuva Ungariga. Eesti võitis võõrsil peetud matšid 90:73 ning 85:71.

Kes on Eesti vastaste liidrid?

Iisraeli koondis. Liidriteks on eeldatavasti Yam Madar (Istanbuli Fenerbahce) ja Roman Sorkin (Tel Avivi Maccabi). Puudu on riigi suurim staar Deni Avdija (Washington Wizards). Koondist ei ole sel suvel esindamas ka Tamir Blatt (Tel Avivi Maccabi), John DiBartolomeo (Tel Avivi Maccabi) ja Yovel Zoosman (Jerusalem Hapoel).

Tšehhi koondis. Liidriteks on eeldatavasti Vit Krejči (Atlanta Hawks) ja Vojtech Hruban (London Lions). Puudu on aga riigi kolm suurimat tähte: Jan Vesely (FC Barcelona), Tomaš Satoransky (FC Barcelona) ja Ondrej Balvin (BC Prometey).

Põhja-Makedoonia koondis. Koondise liidriteks on Nenad Dimitrijevic (Kaasani Unics), Vojdan Stojanovski (Skopje MZT) ning kodustatud ameeriklane T.J. Shorts (Paris Basketball). Nimetatud kolmik moodustabki Põhja-Makedoonia koondise selgroo ehk olulisi puudujaid neil tegelikult ei olegi. Põhja-Makedoonia on ikka toonud võistkonda ühe leegionäri ning sama teed on mindud ka tänavu. Samas on elu näidanud, et ülemäära suure entusiasmiga ameeriklased seal tegusid ei tee.

Millal Eesti viimati OM-pääset jahtis?

Olümpiamängude eelvalikturniiril osalemine on Eesti koondise jaoks märgiline sündmus. Viimati oldi sellises rollis 1992. aasta Barcelona olümpiamängude eel. 1992. aasta 22. juunist kuni 5. juulini peeti Hispaanias viies linnas eelvalikturniir. Eesti kuulus D-alagruppi, kes mängis Badajozi linnas.

Toona kuulus gruppi kuus koondist. Eesti sai Leedu ja NSVL-i järglase SRÜ järel kolmanda koha. Eesti alistas Hollandi 106:74 ja Ungari 91:84, kuid kaotas Suurbritannaile 68:85, SRÜ-le 71:92 ning Leedule 70:100.

Leedu ja SRÜ pääsesid edasi otsustavale valikturniirile, kus jagati välja ka OM-pääsmed. Nii Leedu kui ka SRÜ pääsesid lõpuks olümpiale. Läbi valikturniiri suutsid seda veel ka Horvaatia ja Saksamaa. Barcelona olümpial võidutses lõpuks ameeriklaste Dream Team. Horvaatia teenis hõbeda, Leedu pronksi ja SRÜ jäi neljandaks.

TALLINNA TURNIIRI AJAKAVA

Eesti – Tšehhi (12. august kell 16.00)

Põhja-Makedoonia – Iisrael (12. august kell 19.00)

Iisrael – Tšehhi (13. august kell 16.00)

Eesti – Põhja-Makedoonia (13. august kell 19.00)

Tšehhi – Põhja-Makedoonia (15. august kell 16.00)

Eesti – Iisrael (15. august kell 19.00)