Tsirkus või päris korvpall? Bronny ja LeBron James teevad Los Angeles Lakersis ajalugu
Front bg
Published 12 aug. 16:05

Tsirkus või päris korvpall? Bronny ja LeBron James teevad Los Angeles Lakersis ajalugu

Algaval hooajal saab korvpalliliigas NBA näha suurt ajalugu. Ühtegi garantiid praegu muidugi ei ole, kuid suure tõenäosusega astuvad korraga väljakule isa ja poeg. Seejuures tehakse seda sama meeskonna ridades. Suure saavutuse lävel on liiga läbi aegade üks paremaid mängijaid LeBron James ja tema poeg Bronny. Selle võimaluse on neile andnud Los Angeles Lakers.

NBA-s ei ole kunagi isa ja poeg samaaegselt liigas mänginud. Loomulikult ei ole isa ja poeg kunagi ühes tiimis väljakule astunud. Elav legend LeBron James sammus Unistuste liigas esmakordselt platsile juba 2003. aasta sügisel. 2004. aasta 6. oktoobril ilmavalgust näinud Bronny James valiti tänavu suvel noormängijate draft’is teises ringis üldjärjekorras 55. mängijana. Esialgu see veel ei garanteerinud, et isa ja poeg Los Angelesse jäävad. Nimelt sai nädal hiljem LeBronist vabaagent. Peagi ilmus aga uudis, et ta pikendas kahe aasta võrra kontrahti ning teenib selle aja eest veidike üle 100 miljoni dollari. Sisuliselt võttis LeBron olukorrast maksimumi.

https://tonybet.com/promotions/summer-carnival?btag=668379_52498785000743808094290cd1f96861

LeBroni kindel soov

Paljude silmis on isa ja poja samaaegne NBA klubisse kuulumine vägagi suur sündmus. Siiski nähakse seda kõike Lakersi vastutulekuna kossulegendile. 39-aastane LeBron on neljakordne NBA meister ja liiga läbi aegade suurim korvikütt. Viimase saavutuseni jõudmise järel tõdeti mitmelt poolt, et järgmisena motiveeribki teda koos pojaga mängimine.

„Ma tahan koos pojaga korvpalli mängida. Ma pean Bronnyga koos väljakul olema,” teatas LeBron enne juunikuus toimunud draft’i meediale.

Veel mõned aastad tagasi oldi arvamusel, et Bronnyst saab NBA-s tõeline staar. Nüüdseks 19-aastase mängumehe puhul on aga selgunud, et uut superstaari temast väga suure tõenäosusega ei tule. Õnnestumise korral võib temast saada edukas rollimängija. Täpsemalt kaitsespets.

LeBron on 206 cm pikkuse ja äärmiselt füüsilise mängijana meheks, keda on sisuliselt võimatu takistada. Seda ka 39-eluaasta juures. Bronny pikkuseks on kõigest 188 cm ja tema osavus ei ole isale isegi ligilähedane. Tema trumbiks on pigem kaitsemäng ning rünnakul on ta visketabavusega olnud tõsises hädas. Lõppenud hooajal mängis ta USA üliõpilasliigas USC ridades. Seal jäi tema saldoks keskmiselt 4,8 punkti, 2,8 lauapalli ja 2,1 resultatiivset söötu. Sellise statistika pealt valitakse NBA-sse ilmselgelt ainult LeBroni poeg. Lakers oligi tegelikult sundseisus. Kui nad ei oleks Bronny’t valinud, siis oleks ka LeBron ilmselt kaabut kergitanud ja otsinud endale uue klubi, kelle ridades oleks saanud ajalugu teha.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Los Angeles Lakers (@lakers)

Lakers oli sundseisus

„Tavaliselt on korvpallurite agentidel vähe sõnaõigust, kui nende mängijaid draft’is valitakse. Eriti teise ringi puhul. Bronny puhul maksis aga ainult LeBroni sõna. Selles olukorras ei olnud midagi tavapärast,” kirjutas draft’i järel The New York Times. „NBA draft’i 55. valikud ei jõua tippu. On ainult mõned üksikud erandid. Bronny jaoks tehakse praegu kõik ära, kuid need asjad ei tee teda eriliseks mängijaks.”

Lõpuks oli lihtsalt nii, et ükski teine klubi ei tahtnud Bronny’t valida ning teiseks kuuldavasti ka ei julgenud. Esiteks ei ole Bronny tase NBA jaoks piisav ning teiseks ei tahtnud keegi ka LeBroni viha alla sattuda.

Draft’ile järgnenud NBA suveliigas viskas Bronny keskmiselt 8,8 punkti ja võttis 3,5 lauapalli. Praeguseks on juba ringi liikumas jutud, et noormees peab esialgu leppima ikkagi G-liigas South Bay Lakersis mängimisega ja otse NBA-sse ei aita teda isegi mitte isa kaalukas sõna. „Ootused seoses Bronny’ga on olnud madalad. Suveliigas suutis ta neid siiski ületada. Samas plaanib Lakers kasutada teda ikkagi peamiselt G-liigas, kuna tema mängutase ei vasta esindusmeeskonna vajadustele,” kirjutas The Athleticu ajakirjanik Jovan Buha.

Vähemalt esialgu tundub, et Bronny on olukorraga leppinud. „Ma tahan lihtsalt korvpalli mängida. Ei ole oluline, millisel tasemel,” sõnas ta suveliigas peetud kohtumiste järel ajakirjanikele.

Loomulikult võib olukord lähiajal muutuda. LeBron sai 10. augusti õhtul Pariisis kaela karjääri kolmanda olümpiakulla ning peagi on tal rohkem aega, et Lakersis asju taas oma käe järgi sättida. Siis võivad sealt tulla juba hoopis teistsuguse tooniga sõnavõtud.

Eelmise suve suur ehmatus

Bronny puhul ei saa üle ega ümber eelmisel suvel juhtunust. 2023. aasta 24. juulil jäi USC ülikooli treeningul ajal tema süda seisma. Noormees kukkus kokku ning esialgu kardeti kõige halvemat. Õnneks anti talle kiiresti esmaabi ja toimetati haigla intensiivraviosakonda. Hiljem selgitati, et südame seiskumise põhjustas kaasa sündinud rike, mida oli aga võimalik kõrvaldada. Toonase intsidendi järel tõdeti kiiresti, et noormees saab juba lähitulevikus väljakule naasta. Seda ta tegigi ning praeguseks on ta saanud ka NBA arstlikult komisjonilt loa Unelmate liigas väljakule tulla.

Nüüdseks on ajaloo tegemiseks kaks võimalust. Sportlikult on asi lihtne. Kui Bronny suudab oma taset piisavalt tõsta, siis nad saavad kindlasti isaga koos väljakule ja kõik ongi nagu päris korvpall. Kui seda ei peaks aga juhtuma, siis tuleb LeBronil ilmselt oma kaalukas sõna lauda lüüa ja ajalugu saab ikkagi tehtud. Sellisel juhul meenutab kõik juba rohkem tsirkust.

Läbi aastate on NBA-s mänginud mitmed isad ja pojad, kuid seda erinevatel aegadel. NBA läbi aegade kõige vingemaks isa-poja duoks peetakse Dell ja Stephen Curry’t. Praeguse ajastu üks suuremaid staare Stephen Curry astus NBA väljakule seitse aastat pärast isa pensionile minekut. Lisaks mängib liigas ka Dell Curry teine poeg Seth Curry.

Kuulsamatest isa-poja duodest väärivad mainimist veel Joe ja Kobe Bryant, Mychal ja Klay Thompson, Tim ja Tim Hardaway juunior, Gary ja Gary Payton II ning leedulased Arvydas ja Domantas Sabonis.

https://tonybet.com/promotions/summer-carnival?btag=668379_52498785000743808094290cd1f96861