Algab korvpalli MM! Kes on favoriit USA suurimad ohustajad?
Front bg
21 aug. 16:00

Algab korvpalli MM! Kes on favoriit USA suurimad ohustajad?

Juba 25. augustil saab alguse koondisekorvpalli aasta tippsündmus. Filipiinidel, Indoneesias ja Jaapanis selgitatakse tänavune maailmameister. Finaal peetakse 10. septembril Filipiinidel Pasay linnas Mall of Asia Arenal.

Nagu korvpalli suurturniiridel tavaks, siis soosikuna läheb sellele vastu USA. Neli aastat tagasi Hiinas peetud MM-il leppisid ameeriklased alles seitsmenda kohaga. Nüüd on korrektiivid tehtud ning seekordse finaalturniiri eel ollakse favoriit number üks. Tonybet pani eelseisva MM-i kuus suurimat soosikut pingeritta.

USA

Nagu eelnevalt mainitud, siis USA on favoriit. 2019. aasta ebaõnnestunud MM-i järel tegid ameeriklased muudatused ning 2021. aastal Tokyos toimunud olümpiamängudel saavutati esikoht. Finaalis ladus Kevin Durant Prantsusmaa korvi 29 punkti ning vedas USA 87:82 võidule.

Duranti masti staare tänavuses USA koondises ei ole ning panus on tehtud noorematele meestele. Kõige vanemateks mängijateks on 28-aastased Josh Hart (New York Knicks) ning Bobby Portis (Milwaukee Bucks). Ekspertide hinnangul on seekordne USA tiim hästi tasakaalus ning tegijaid leiab igast liinist. Mängulisteks liidriteks peaksid kerkima 22-aastane Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves) ja 25-aastane Brandon Ingram (New Orleans Pelicans). Peatreenerina tüürib seda kooslust Golden State Warriorsi loots Steve Kerr.

Prantsusmaa

Prantsusmaalt tuleb praeguse aja suurim korvpallitalent. Kahjuks otsustas NBA drafti tänavuseks avavalikuks olnud 19-aastane ja 226 cm pikkune Victor Wembanyama (San Antonio Spurs) MM-i vahele jätta. Vaatamata sellele prantslastel staaridest puudust ei tule. Koondist on taas esindamas vana kaardivägi eesotsas Rudy Gobert’i, Evan Fournieri, Nicolas Batumi ja Nando de Colo’ga.

Lisaks 2021. aastal võidetud olümpiahõbedale teenis Prantsusmaa koondis hõbemedali ka mullusel EM-il. Viimastel aastatel on tõestatud, et koosseisu ja staaride taseme poolest peaksid just prantslased olema ameeriklaste suurimad ohustajad. Seda ilmselt ka edaspidi. Lõppenud hooajal NBA kõige väärtuslikumaks mängijaks (MVP) valitud Joel Embiid sai mullu Prantsusmaa kodanikuks. Kamerunist pärit mängumees sel MM-il ei osale, kuid järgmise aasta Pariisi olümpial peaks ta kohal olema.

Hispaania

Hispaania oli pikalt USA peamine rivaal suurturniiridel. 2008. ja 2012. aasta olümpiafinaalid on paljudele meelde jäänud. Pärast Pau Gasoli tippspordist taandumist on Hispaania koondis jätkuvalt suures mängus. Selle kinnituseks krooniti nad mullu Euroopa meistriteks. Lisaks tulevad hispaanlased seekordsele turniirile vastu tiitlikaitsjatena. Neli aastat tagasi Hiinas toimunud MM-il võitsid nad kõik kaheksa mängu ja alistasid finaalis Argentina 95:75.

Hispaania koondise liidrite seas on NBA-st Euroopasse naasnud vennad Willy ja Juancho Hernangomez. Esimene hakkab mängima FC Barcelonas ja teine Ateena Panathinaikoses. Endiselt on rivis 38-aastane Rudy Fernandez ja 35-aastane Sergio Llull. Valusaks tagasilöögiks oli Ricky Rubio otsus panna karjäär vaimsete probleemide tõttu pausile.

Kanada

USA koondise tuules on NBA-st aina enam kasu lõikamas Kanada. Kanadalastel on häid mehi olnud ennegi, kuid nüüd on nende ridades mitu tõelist tipptegijat. Tagamängija Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder) viskas NBA põhihooajal keskmisel 31,4 punkti, mis oli kogu liiga paremuselt neljas näitaja. Ka RJ Barret (New York Knicks) ning Dillon Brooks (Memphis Grizzlies) kuuluvad NBA-s tegijate sekka. Korralikul tasemel NBA-mehi on koondises veel mitmeid. Valusaks löögiks on muidugi värske NBA tšempioni Jamal Murray puudumine. Denver Nuggetsis Nikola Jokici kõrval põhiraskust kandev Murray vajas uue hooaja eel puhkust ja seetõttu MM-ile ei sõida.

Kanada senised parimad kohad maailmameistrivõistlustelt on kuuendad 1978. ja 1982. aastast, kuid nüüd kuulutakse kindlalt medalisoosikute sekka. Paljud peavad neid üldse USA kõige kangemaks konkurendiks, kuid vähesed kogemused võivad neile siiski veel kätte maksta. Eelmisel MM-il lepiti alles 21. kohaga.

Austraalia

Korvpall on väljaspool USA-d ja Euroopat aina enam hoogu kogumas. Austraalias on ikka heal tasemel mängitud, kuid nüüd tuleb ka maailma kuklapoolelt aina enam tippmängijaid. Seekordse koondise nimekirjas on 12-st mängijast koguni 10 NBA-st.

Austraalia korvpalli kõige kuulsam nimi Ben Simmons (Brooklyn Nets) jääb küll suurturniirist kõrvale, kuid endiselt on kohal 35-aastased Patty Mills (Atlanta Hawks) ja Joe Ingles (Orlando Magic). Nende kõrval on ennast juba heast küljest näidanud Dante Exum (Dallas Mavericks) ja Jock Landale (Houston Rockets). Aina enam on pilti tõusmas 22-aastane tagamängija Josh Green (Dallas Mavericks).

Sloveenia

Sloveenia koondise keskmine tase ei ole ilmselgelt kõige ühtlasem, kuid Dallas Mavericksi staari Luka Dončici olemasolu tõstab Euroopa väikeriigi siiski favoriitide ringi. Kuna väga paljud superstaarid jäävad seekordsest MM-ist eemale, siis ilmselt võib just Dončic olla ka kõige kõlavamaks nimeks, kes maailmameistrivõistlustel väljakule astub. Seni on ta koondist alati väärikalt esindanud ja rahvusesinduse medalisoosikute ringi tõstnud.

Kuue nimetatud tiimi kõrval tasub silma kindlasti peal hoida ka Kreekal, Serbial, Saksamaal ja Leedul. Nimetatud tiimidest mitmel on aga kõige säravamad staarid puudu. Suurturniiri vaatavad kõrvalt Giannis Antetokounmpo (Kreeka), Nikola Jokic (Serbia) ja Domantas Sabonis (Leedu). MM-i eel tabas valus tagasilöök ka esmakordselt maailmameistrivõistlustel mängivat Lätit. Jalavigastuse tõttu peab väljaku kõrvale jääma ka nende kuulsaim mängumees Kristaps Porzingis.

KORVPALLI MM 2023

Toimumisaeg: 25. august – 10. september

Võõrustajad: Filipiinid, Jaapan, Indoneesia

ALAGRUPID

A-alagrupp: Angola, Dominkaani Vabariik, Filipiinid, Itaalia

B-alagrupp: Lõuna-Sudaan, Serbia, Hiina, Puerto Rico

C-alagrupp: USA, Jordaania, Kreeka, Uus-Meremaa

D-alagrupp: Egiptus, Mehhiko, Montenegro, Leedu

E-alagrupp: Saksamaa, Soome, Austraalia, Jaapan

F-alagrupp: Sloveenia, Roheneemesaared, Gruusia, Venezuela

G-alagrupp: Iraan, Hispaania, Elevandiluurannik, Brasiilia

H-alagrupp: Kanada, Läti, Liibanon, Prantsusmaa