Power rankings! Premier League’i algava hooaja soosikute edetabel
Front bg
Updated 11 aug. 09:02

Power rankings! Premier League’i algava hooaja soosikute edetabel

Jalgpallifännide suur ootus on läbi. Juba sel nädalal pannakse pall mängu maailma kõige atraktiivsemaks ja tugevamaks peetavas vutiliigas ehk Premier League’is. Avamäng leiab aset juba reedel (11. augustil), kui Championshipi eelmise hooaja võitja Burnley võtab vastu tiitlikaitsja Manchester City.

Kes läheb algavale hooajale aga vastu suurima soosikuna? Kes on favoriidi peamised ohustajad? Keda ähvardab kukkumine aste madalamale? Tonybet pani algaval hooajal Premier League’is mängivad klubid pingeritta ning vaatas lähemalt, millises seisus on suure seitsmiku liikmed.

Manchester City (eelmisel hooajal 1. koht)

Viimasest kuuest Premier League’i tiitlist viis võitnud ManCity on suurim favoriit ka nüüd. Kevadel saadi kätte ka klubi ajaloo esimene Meistrite liiga trofee ehk pinged peaksid nüüd ka sellel rindel maas olema. See tähendab, et Manchesteri sinine klubi võiks fännidele pakkuda veelgi lustlikumat jalgpalli.

Suvel jäi ManCity ilma kahest olulisest mängijast. Riyad Mahrez liitus Saudi Araabia tiimiga Al-Ahli ning Ilkay Gündogan lõi käed FC Barcelonaga. ManCity’s olulises rollis olnud Gündogani toodi asendama horvaat Mateo Kovačic. Arvestades, et peatreener Pep Guardiola sattus eelmisel hooajal vaimustusse keskkaitsjatest, siis tundub igati loogiline, et tiimi saabub ka praeguse aja kõige andekamaks nooreks keskkaitsjaks peetav 21-aastane horvaat Joško Gvardiol.

Londoni Arsenal (2.)

Arsenal oli eelmise hooaja tõeliseks üllatajaks. Nende noor tiim on nüüd veel aasta võrra kogenum ehk nad võiksid olla taas ManCity suurimad ohustajad. Lisaks toodi värskete täiendustena võistkonda kaitsev poolkaitsja Declan Rice, ründav poolkaitsja Kai Havertz ja kaitsja Jurrien Timber. Rice’i eest maksti koguni 116 miljonit eurot ehk tegemist on läbi aegade suuruselt kaheksanda ostuga. Kõige olulisemaks lahkujaks on Granit Xhaka, kuid talle ilmselt ei olekski keskväljal enam kohta.

Arsenal tahab vunki juurde panna ka väravasuul. Esinumbrile Aaron Ramsdale’ile soovitakse konkurendiks tuua Brentfordi senine esinumber David Raya.

Liverpool (5.)

Mullu raske hooaja üle elanud Liverpool sihib taaskord tiitlit. Rünnak on Liverpoolil kõva. Täiendust vajanud poolkaitseliini toodi suvel Dominik Szoboszlai ja Alexis Mac Allister. Tiitliheitlusesse sekkumiseks vajab Liverpool aga kaitsefaasis jõudu juurde.

Jordan Hendersoni, Fabinho ja James Milneri klubist lahkumise järel vajatakse keskväljale ilmselt veel korralikku lõhkujat, keda üleminekuakna lõppfaasis kindlasti veel otsitakse. Küsimärke on teisigi. Kui enesekindlalt läheb hooajale vastu kapteniks kerkinud keskkaitsja Virgil van Dijk? Kuidas suudetakse lappida augud paremkaitses, kui Trent Alexander-Arnold liigub rünnakule ja keskväljale?

Newcastle United (4.)

Newcastle suutis Saudi Araabia rahasüsti järel tippseltskonnas kiirelt jala maha saada. Peatreener Eddie Howe on meeskonda targalt juhtinud ja koosseisu on täiendatud samamoodi väga läbimõeldult. Sel suvel on oluliste täiendustena meeskonnaga liitunud Sandro Tonali ja Harvey Barnes. Eelmisel hooajal põhitegijate piirile kuulunud Allan Saint-Maximin müüdi korraliku summa eest Saudi Araabiasse. Tundub, et Newcastle on valmis oma arengukõveral astuma edasi järjekordset sammu.

Manchester United (3.)

Eelmisel hooajal läks Manchester Unitedil üle ootuste hästi. Liigakarika triumfi kõrval saavutati Premier League’is kolmas koht ja tagati pääse Meistrite liigasse. Peatreener Erik ten Hag’i käe all soovitakse justkui juurde panna, kuid üleminekuturul ei suudeta olla ikkagi päris tipptasemel.

Värskete täiendustena on meeskonnaga liitunud Rasmus Hojlund, Mason Mount ja Andre Onana. Viimane vahetab väravasuul välja David de Gea. Mullu pigistas ManUnitedi king kõige rohkem rünnakul. Seal loodeti peamiselt äärel tegutsevale Marcus Rashfordile. Kuna kogenud ja ennast tõestanud tipuründaja jaoks Unitedil raha ei ole, siis liitus klubiga 20-aastane taanlane Rasmus Hojlund, kes lõi eelmisel hooajal Atalanta eest Itaalia kõrgliigas üheksa väravat. Talent on taanlasel suur, kuid tegemist on siiski alles toorikuga. Loogilise käiguna tuleks tema kõrvale tuua üks vanem ning kogenum ründaja. Poolkaitset soovib United täiendada ilmselt Sofyan Amrabatiga.

Londoni Chelsea (12.)

Eelnevalt mainitud viis klubi on jätkamas sama peatreeneriga, kes olid tüüri juures ka mullu. Chelseas on leidnud aset aga muudatused. Juhendaja rolli on üle võtnud Tottenhami endine loots Mauricio Pochettino.

Kuna Chelsea paisutas eelmise hooaja käigus põhimeeskonna koosseisu ülisuureks, siis on suvel tehtud korralik tühjendusmüük. Võistkonnast on lahkunud Kai Havertz, Mateo Kovačic, Ruben Loftus-Cheek, Mason Mount, Christian Pulisic, Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy, Cesar Azpilicueta, N’Golo Kante jne. Olulisemateks täiendusteks on Nicolas Jackson, Christopher Nkunku ja Kendry Paez. Endiselt otsitakse aga tipuründajat ja keskpoolkaitsjat. Suures plaanis jätkatakse aga varasema plaaniga ehk otsitakse noori talente, kellega sõlmitakse pikad lepingud. Peatreener Pochettino peab hakkama alles sellest kooslusest meeskonda vormima.

Tottenham Hotspur (8.)

Aastaid räägiti Inglismaa klubijalgpallis suurest kuuikust. Pärast Newcastle’ile saabunud rahasüsti on kuuikust saanud seitsmik. Nendest seitsmest on praegu kõige haavatavamas seisus Tottenham. Värske peatreener Ange Postecoglou on läbi suve pidanud meediale vastama, mis saab Harry Kane’ist. Inglismaa koondise kapteni kontraht Tottenhamiga lõppeb järgmisel suvel ja seni ei ole ta seda pikendanud.

Tottenhami esimees Daniel Levy on teadupärast jalgpallimaailma üks karmimaid läbirääkijaid ning nii ei ole ka Kane’i müümise osas läbimurret toimunud. Peamiseks huviliseks on Müncheni Bayern, kes ei ole Tottenhami küsitud rahasummat lauale löönud. Nii võib Kane’i saatus selguda alles üleminekuakna viimasel tunnil ja see Tottenhamile kasuks ei tule. Viimati esitas Bayern juba ultimaatumi, et nemad pakkumist enam ei suurenda.

Veidike on suvel suudetud võistkonda siiski polsterdada. Oluliseks liitujaks on poolkaitsja James Maddison. Lisaks on tähtsateks täiendusteks Guglielmo Vicario ja Manor Solomon. Torino Juventusest osteti lõplikult välja Dejan Kulusevski. Vicariost peaks saama Hugo Llorisi asemel Tottenhami uus esiväravavaht. Suure raha eest liitub võistkonnaga ilmselt ka keskkaitsja Micky van de Ven.

Ülejäänud Premier League’i klubide ennustatav pingerivi:

8. Brighton & Hove Albion (6.)

9. Aston Villa (7.)

10. Crystal Palace (11.)

11. Brentford (9.)

12. West Ham United (14.)

13. Burnley (Championshipi võitja)

14. Everton (17.)

15. Fulham (10.)

16. Sheffield United (Championshipi 2.)

17. Nottingham Forest (16.)

18. Luton Town (Championshipi play-off’i võitja)

19. Bournemouth (15.)

20. Wolverhampton Wanderers (13.)

Hooaja lõpus langevad kolm viimast esiliigasse. Algava hooaja eel on kõige keerulisemas seisus Luton Town, Bournemouth ja Wolverhampton Wanderers.

Premier League’i esimese vooru kohtumised:

Burnley – Manchester City (11. august kell 22.00)

Londoni Arsenal – Nottingham Forest (12. august kell 14.30)

AFC Bournemouth – West Ham united (12. august kell 17.00)

Brighton & Hove Albion – Luton Town (12. august kell 17.00)

Everton – Fulham (12. august kell 17.00)

Sheffield United – Crystal Palace (12. august kell 17.00)

Newcastle United – Aston Villa (12. august kell 19.30)

Brentford – Tottenham Hotspur (13. august kell 16.00)

Londoni Chelsea – Liverpool (13. august kell 18.30)

Manchester United – Wolverhampton Wanderers (14. august kell 22.00)