Lamine Yamal võtab üle Lionel Messi rolli! Kas FC Barcelona tõuseb taas vutimaailma valitsejaks?
Front bg
Published 19 aug. 16:48

Lamine Yamal võtab üle Lionel Messi rolli! Kas FC Barcelona tõuseb taas vutimaailma valitsejaks?

FC Barcelona legendaarne akadeemia La Masia on aastakümnete jooksul jalgpallimaailma paisanud suurel hulgal vutimehi. Just sealt sai tuule tiibadesse läbi aegade üks paremaid mängijaid Lionel Messi. Sama teekonna on läbi teinud ka praeguse aja kõige kuumem noormängija Lamine Yamal. Barcelonas nähakse 17-aastases Yamalis juba Messi asendajat.

Yamali puhul on seni kõik kulgenud justkui muinasjutus. Jalgpallimaailmas on juba aastaid olnud tavapärane, et ka kõige suuremad staarid soovivad igal võimalusel Messiga ühele fotole pääseda. Yamalil õnnestus see aga juba beebina. 2007. aastal korraldas heategevusorganisatsioon UNICEF Yamali toonases kodulinnas Mataro’s loosi, mille võitjad said osaleda Barcelona esindusmeeskonna mängijatega koos fotosessioonil. Nii olid kohal suured vutistaarid ja mähkmetes imikud. 20-aastase Messi sülle sattus beebi, kellel nimeks Lamine Yamal. Fotod tõi tänavuse EM-i käigus avalikkuse ette noore staari isa. „Kahe legendi algus,” kirjutas ta foto juurde.

Eelmine tippaeg ja sellele järgnenud allakäik

Loomulikult usuvad Barcelona fännid nüüd, et Yamal ongi eriline. Tema abiga loodetakse kerkida taas sinna, kus oldi eelmise kümnendi esimeses pooles. Üldise hinnangu kohaselt oli FC Barcelona aastatel 2008. kuni 2015. maailma parim jalgpalliklubi. Selles vahemikus võideti viis Hispaania meistritiitlit ning kolm Meistrite liiga trofeed. Klubi vedasid La Masiast sirgunud Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta, Sergio Busquets ja Gerard Pique. Sellesse perioodi mahub ka tõeliselt ajalooline kohtumine. 2012. aasta 25. novembril saadeti Barcelona poolelt Hispaania liigas väljakule ainult La Masia kasvandikud. Ajalugu tegid Victor Valdes, Martin Montoya, Carles Puyol, Gerard Pique, Jordi Alba,  Sergio Busquets, Xavi, Cesc Fabregas, Pedro, Lionel Messi ja Andres Iniesta. Barcelona alistas selles kohtumises Levante 4:0.

Kõik oligi justkui ilus. Ajapikku kerkisid aga klubi legendide palgad taevasse. Enam ei olnud aega oodata, et La Masia kasvataks uusi ässasid ning pigem hakati suure raha eest mehi mujalt sisse tooma. Kui lisada siia koroonaviirusest tingitud publikupiirangud, siis muutus Barcelona majanduslik seis katastroofiliseks. Praegu on tiimi võlg üle miljardi euro ning nii vaadatakse tänasel päeval aina julgemalt La Masia poole. Samas tasub seda teha, kuna akadeemias tehakse endiselt kuldaväärt tööd.

La Masia ja seeläbi ka Barcelona uue tõusu esindusnäoks on selgelt kerkinud Yamal. Debüüdi Kataloonia suurklubi särgis tegi ta hooajal 2022/23. Eelmisel hooajal oli ta aga juba selgeks põhimeheks. Aastaga sai ta kirja 50 matši ning 7 väravat. Vutifännide südametesse kerkis ta lõplikult suvise EM-finaalturniiriga. Välkkiire ääremängija arvele jäi turniiri parimana neli resultatiivset söötu. Kõige krooniks oli aga poolfinaalis Prantsusmaa võrku löödud tõeline iluvärav. Hispaania võitis nii neljanda EM-tiitli ning Yamal parima noormängija auhinna.

Värskelt alanud La Liga hooajaks palkas Madridi Real endale Kylian Mbappe ning Madridi Atleticoga liitus Julian Alvarez. Barcelona jahtis küll Nico Williamsit, kuid ilmselt jäädakse temast ilma. Nii on selge, et Barcelona suurimaks staariks on just 17-aastane Yamal. Koorem on küll suur, kuid kui temas on Messiga sarnast sisu, siis võib siit tulla midagi suurt. Võtmeküsimuseks võib siinkohal osutuda mängukoormus. Barcelona noored staarid on ennegi meeletute mänguminutite all murdunud ja vigastused on nende karjääre kõvasti räsinud.

La Masia uus tõus

Viimatiseks parimaks näiteks on ilmselt Pedri. 2020/21 hooajal pidas ta Barcelona särgis 52 kohtumist. Lisaks lõi toona 18-aastane mängumees seejärel kaasa nii EM-finaalturniiril kui ka Tokyo olümpiamängudel. Aastaga kogunes tema nimele 73 matši. Hiljem on vigastused teda juba regulaarselt kollitanud.

Yamal aga ei peatu. Värskelt alanud La Liga hooaeg andis koheselt aimu, et ta on endiselt hoos. Kaotusseisust välja tulnud Barcelona alistas avavoorus võõrsil Valencia 2:1. Yamal tegi eeltöö Robert Lewandowski viigiväravale. Lõppseisu vormistas Lewandowski penaltist.

Nagu juba viimastel aastatel tavaks, siis Barcelona on üleminekuakna sulgumise eel hädas finantsreeglite täitmisega. Seetõttu ei ole nad saanud veel registreerida suvist suur ostu Dani Olmot. Nii ei olnud Yamal hooaja avamängus ainus 17-aastane La Masia kasvandik Barcelona algkoosseisus. Samas staatuses olid ka keskkaitsja Pau Cubrasi ja kaitsev poolkaitsja Marc Bernal. Las Masiast sirgunud meestest olid algrivistuses veel 20-aastased Marc Casado ja Alejandro Balde.

Targalt noortele panustades võiks Barcelona tulevik olla vägagi helge. Eelnevalt mainitud meeste kõrval on La Masia kasvandikest Kataloonia esindusklubis veel 20-aastane poolkaitsja Gavi. Just teda peetakse Yamali järel andekuselt järgmiseks talendiks. Põlvevigasustest taastuv Gavi naaseb väljakule ilmselt aasta lõpus. Noorusele vaatamata on tal Barcelona eest kirjas juba 111 mängu ja 7 väravat. Suvel Pariisi olümpiamängudel säranud 21-aastasele Fermin Lopezele anti samal ajal hooaja alguseks lisapuhkust. Mullu panustas ta võistkonda 42 mängu ja 11 väravaga.

Barcelona on teinud Yamali peale igatahes suured panused. Mullu 4. oktoobril pikendati temaga lepingut 2026. aasta suveni. Noore staari väljaostuklausliks on koguni üks miljard eurot.

Hoiatavad näited ehk eelmised „Uued Messid”

Loomulikult ei saa suvel 17-aastaseks saanud Yamali õlgadele kõiki ootusi asetada. „Uusi Messisid” on La Masiast sirgunud varemgi, kuid ootused on jäänud reeglina täitmata.

2007. aasta 16. septembril astus Barcelona ridades La Liga kohtumises väljakule Bojan Krkic. Platsile saades oli ta kõigest 17 aastat ja 19 päeva vana. Sellega võttis ta rekordi just Messilt. Barcelona ridades sai ta kirja 163 kohtumist ja 41 väravat, kuid tema parimad ajad said läbi juba enne 20-aastaseks saamist. Praeguseks 33-aastane mees naudib nüüd juba mõnda aega pensionipõlve. Enne lõpetamist pallis ta USA ja Jaapani liigades.

2014. aasta suvel tõusis Barcelona esindusrivistusse 18-aastane Munir El Haddadi. Ka temas nähti suurt talenti. Kataloonia suurklubi särgis pidas ta 56 kohtumist ja lõi 12 väravat. 28-aastane mees on parasjagu klubita. Siiski on ta Hispaania kõrgliigas suutnud mitmes tiimis endast märgi maha jätta.

Enne Yamali oli viimati nö „Uueks Messiks” Ansu Fati. 2019. aasta 25. augustil pääses Fati La Liga kohtumises väljakule kõigest 16 aasta 298 päeva vanusena. Esimese väravani jõudis ta 16 aasta ja 304 päeva vanusena. Sellega sai temast Barcelona esindusmeeskonna kõige noorem väravalööja läbi aegade.

Praeguseks 21-aastase Fati karjäärile on aga jälje jätnud mitmed rasked vigastused. Barcelona eest on ta pidanud 112 kohtumist ja löönud 29 väravat. Eelmise hooaja veetis ta laenul Brighton & Hove Albionis, kelle eest sai ta Premier League’is kirja ainult 19 kohtumist ja kaks väravat.

Yamal lõi need rekordid aga kõik üle. Debüüdi Barcelona särgis tegi ta 15 aasta 290 päeva vanusena. Esimese väravani jõudis ta 16 aasta ja 87 päeva vanusena. Sellega sai temast kogu Hispaania liiga läbi aegade kõige noorem väravalööja. Senise põhjal on ta kõigist eelnevatest kuidagi erilisem.