Eesti jalgpallikoondise tõehetk. Mäng Aserbaidžaaniga otsustab nii mõndagi
Front bg
09 okt. 13:00

Eesti jalgpallikoondise tõehetk. Mäng Aserbaidžaaniga otsustab nii mõndagi

2021. aasta jaanuaris nimetati Eesti jalgpallikoondise peatreeneriks šveitslane Thomas Häberli. Kui Karel Voolaidi juhendamisel jäid võidud võtmata, siis Häberli käe all mängupilt paranes ja sekka tuli ka võite. Viimased kolm EM-valikmängu on viinud aga olukorrani, kus koondis on sattunud avalikkuse surve alla.

Eestlaste kahes viimases kodumängus on Lilleküla staadionile kogunenud üle 11 000 pealtvaataja. Publik lahkus mõlemal juhul areenilt pettunult. Esmalt kaotati Belgiale 0:3 ja seejärel Rootsile 0:5. Edasi sõideti Brüsselisse, kus Belgiale jäädi alla 0:5. Seega on eestlaste kolm viimast matši lõppenud koondskooriga 0:13.

Haavade lakkumiseks enam palju aega ei ole, kuna juba reedel ehk 13. oktoobril tuleb koduväljakul vastamisi minna Aserbaidžaaniga. Selle kohtumisega pannakse sisuliselt paika, kes jääb 2024. aasta EM-valiksarja F-alagrupis eelviimaseks ja kes viimaseks.

F-alagrupi tabeliseis:

  1. Belgia 13 punkti/5 mängu
  2. Austria 13/5
  3. Rootsi 6/5
  4. Aserbaidžaan 1/4
  5. Eesti 1/5

Eesti ja Aserbaidžaan on käimasolevas valiksarjas juba ühe korra kohtunud. 17. juunil Bakuus lepiti 1:1 viiki. Mõlema tiimi jaoks on see ka ainus punkt, mis seniste matšide jooksul kirja saadud. Kuna üldine väravate vahe on Aserbaidžaanil praegu viie võrra parem, siis on aserid tabelis neljandad ja eestlased viiendad. Väravate vahet vaadates oleks eestlastel viimasest kohast pääsemiseks vaja reedel võitu. Seega otsustab eelseisev matš valiksarja kokkuvõttes nii mõndagi.

Eesti senised mängud F-alagrupis:

Austria – Eesti 2:1

Aserbaidžaan – Eesti 1:1

Eesti – Belgia 0:3

Eesti – Rootsi 0:5

Belgia – Eesti 5:0

Aserbaidžaani senised mängud F-alagrupis:

Austria – Aserbaidžaan 4:1

Rootsi – Aserbaidžaan 5:0

Aserbaidžaan – Eesti 1:1

Aserbaidžaan – Belgia 0:1

Varasemalt on Eesti ja Aserbaidžaan kohtunud koguni üheksal korral. Seni on Eestil kirjas kolm võitu ning aseritel üks. Viis matši on lõppenud viigiliselt. Senisest üheksast koguni kaheksa on olnud maavõistluskohtumised. Ainus valikmäng peetigi tänavu Bakuus, kus lepiti 1:1 viiki. Toona tegi Eesti avapoolajal oma viimase aja ühe parema esituse. Teisel kolmveerandtunnil jäädi aga võõrustajate surve alla ning lõpuks tuli õnnelik olla, et viigipunkt kätte saadi.

Käimasolevas valiksarjas on Eesti viie kohtumisega saanud seni kirja kaks väravat. Mõlemad tabamused on kantud Rauno Sappineni nimele. 27-aastane Sappinen on rahvusesinduse särgis skoorinud kokku 12 korda. Reedeses matšis Aserbaidžaaniga ei saa ründaja aga eestlasi aidata. Sappinen vigastas augusti lõpus Jerusalema Hapoeli eest mängides põlve ristatisidet ning väljakule saab ta naasta alles järgmise aasta keskpaigas. Seega vaatavad eestlased ründesuunal nüüd Henri Anieri poole, kes on Hong Kongi kõrgliigas 5 kohtumisega väravavõrku sahistanud 4 korda. Eesti koondise kõigi aegade väravaküttide edetabelis on Anier 21 tabamusega neljas.

Eesti vs Aserbaidžaan läbi aegade:

Aserbaidžaan – Eesti 0:0; maavõistluskohtumine (1996)

Aserbaidžaan – Eesti 0:2; maavõistluskohtumine (1997)

Eesti – Aserbaidžaan 1:0; maavõistluskohtumine (1997)

Eesti – Aserbaidžaan 0:0; maavõistluskohtumine (1998)

Aserbaidžaan – Eesti 2:1; maavõistluskohtumine (1998)

Aserbaidžaan – Eesti 2:2; maavõistluskohtumine (1999)

Eesti – Aserbaidžaan 0:0; maavõistluskohtumine (2002)

Eesti – Aserbaidžaan 2:1; maavõistluskohtumine (2013)

Aserbaidžaan – Eesti 1:1; EM-valikkohtumine (2023)

Viimase aja mänguvorm soosib eelseisvas kohtumises Aserbaidžaani. Ajalugu on aga eestlaste poolel. Eestaste õlgadel on kehvade esituste tõttu aga üsna korralik avalikkuse surve. Rahva kõrgendatud ootustest annab hea pildi kahe viimase kodumängu suur publikunumber. Aserbaidžaanis suhtutakse rahvusmeeskonna tegemistesse samas üsna leigelt. Koondisele elab kaasa sisuliselt ainult käputäis inimesi. Kohalike vutifännide fookuses on klubijalgpall, kus on suudetud rahvusvahelisel areenil maha jätta juba korralik jälg. Rahvuskoondise mängud valiksarja alagrupi eelviimase ja viimase koha nimel sealseid inimesi eriti ei eruta.

Eesti koondist on aga juba enne avavilet tabanud veel üks oluline tagasilöök. Nimelt ei saa mängukeelu tõttu väljakule joosta keskkaitsja Karol Mets. Saksamaal St. Pauli ridades palliv Mets on praeguse seisuga ilmselt parim eestlasest tegevjalgpallur.

Kellest saab Metsa asendaja? Kolmeliikmelises keskkaitseliinis võtab kindlasti koha sisse Joonas Tamm. Ilmselt toetab teda Maksim Paskotši. Edasi läheb keerukamaks, kuna isiklikel põhjustel jäi koondisest eemale ka Nikita Baranov. Pikaaegne koondislane Märten Kuusk istub Ungaris pingil. Seega võib taas oma võimaluse saada Rasmus Peetson. Koondisesse on sel korral kutsutud ka FC Flora äärekaitsja Michael Lilander, kes on tänavu pidanud klubisärgis mitmel korral keskkaitses tegutsema.

Seekordses koondiseaknas peavad eestlased kaks matši. Lisaks EM-valikmängule tullakse Lillekülas väljakule ka 17. oktoobril, kui vastaseks on eksootiline Tai. Paljud eestlased ilmselt arvavad, et meie rahvusesindust ootab lihtne jalutuskäik, kuid tegelikult on asi naljast kaugel.

Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu FIFA edetabelis on Tai 112. ning Eesti 115. kohal. Varasemalt on omavahel kohtutud kahel korral ning eestlastel on võiduarve veel avamata.

Tai – Eesti 2:1; maavõistlusmäng (2000)

Tai – Eesti 0:0; maavõistlusmäng (2004)

Mõlemad senised matšid on peetud Bangkokis ehk Tail on olnud klimaatilised eelised. Nüüd mängitakse Tallinnas, mis võib ilma mõttes olla külalistele paras šokk. Võib märkida, et otse mängust ei ole eestlased seni Tai vastu skoorinud. 2000. aasta kaotusmängus oli eestlaste tabamuse autoriks Martin Reim penaltist.