Golfi aasta neljas suurturniir! Kas Rory McIlroy lõpetab pika võidupõua?
Front bg
Updated 20 juuli 00:07

Golfi aasta neljas suurturniir! Kas Rory McIlroy lõpetab pika võidupõua?

Golfi neljast suurturniirist kolm toimuvad USA-s ja üks Suurbritannias. Teisel pool Atlandi ookeani peetavad Majors’id on tänavuseks aastaks oma võitjad teada saanud. Sel nädalavahetusel (20. – 23. juulini) kogunetakse Liverpooli lähistel, et paika panna ka selle hooaja viimase suurturniiri võitja.

The Open Championshipi peetakse Suurbritannias iga-aastaselt. Võistluskeskus aga vahetub regulaarselt. Mullu mängiti Šotimaal St Andrews’is, 2021. aastal aga Kentis St George’i kuninglikus golfikeskuses. Tänavu kogunetakse Liverpooli kuninglikus golfiklubis. Liverpoolis selgitati The Open Championshipi võitja viimati 2014. aastal. Toona osutus parimaks Põhja-Iirimaa äss Rory McIlroy.

Suurimaks soosikuks hispaanlane

34-aastast McIlroy’d loetakse üheks parimaks tegevgolfariks. Samas tema viimane Majorsi võit pärineb just 2014. aastast. Senise karjääri jooksul on ta kokku võitnud neli suurturniiri (2014. aasta The Open Championshipi kõrval triumfeeris ta ka 2012. ja 2014. aasta PGA Championshipil ning 2011. aasta US Openil).

McIlroy oli võidule lähedal viimatisel US Openil, kuid lõpuks kaotas ta ühe löögiga ameeriklasest üllatusvõitjale Wyndham Clarkile. Eelmisel aastal paiknes Clark maailma edetabelis alles 293. positsioonil. Nüüd on ta Majorsi võitja.

Tänavuse hooaja esimesel suurturniiril ehk Masters Tournamentil võidutses hispaanlane Jon Rahm, PGA Championshipil triumfeeris aga ameeriklane Brooks Koepka.

The Openi eel loetakse suurimaks favoriidiks Rahmi. 28-aastase hispaanlase kontol on seni kaks Majorsi võitu. Rahmi järel hinnatakse järgmisena McIlroy ja ameeriklase Scottie Scheffleri võimalusi. Soosikute pingereas haarab neljanda koha Koepka.

Seekordse The Openi eel räägitakse eelkõige McIlroy’st. Seda mitmel põhjusel. Hiljuti saatis ta sisuliselt pimedasse kohta saudide professionaalse golfituuri LIV Golf. McIlroy lubas enne tippspordist taanduda kui hakata Saudi Araabia riigi poolt rahastatud sarjas mängima.

Loomulikult on McIlroy nimi veel teemaks, kuna just tema võitis viimati Liverpoolis mängitud The Openi. Lisaks on ta olnud viimastel Majorsitel heas hoos, kuid võit on jäänud ikka käeulatusest välja. Viimasest seitsmest suurturniirist kuuel on McIlroy jõudnud esikümnesse. Viimasest 31-st osaluskorrast on ta esikümnesse pääsenud 17 juhul. Seega oodatakse pikkisilmi, et põhjaiirlasest saaks golfiajaloo 21. mees, kes suutnud võita vähemalt viis Majorsit.

McIlroy unistus viiendast Majorsi tiitlist

„Võitlesin US Openil lõpuni välja. Tunnen, et hakkan nüüd taas lähedale jõudma,” sõnas McIlroy US Openi järel, et viies suurturniiri võit võiks lähiajal tema jaoks reaalsuseks saada. „Pean suutma end viia heale positsioonile ning varem või hiljem ma ühe suurturniiri taaskord ka võidan.”

„Kui ma ühel päeval lõpuks veel ühe Majorsi võidan, siis see triumf saab olema eriti magus. Olen valmis kasvõi 100 korda proovima, et vähemalt veel üks tiitel võita,” lubas McIlroy tänavuse US Openi teise koha järel The New York Timesile.

Nelja eelnevalt mainitud suursoosiku kõrval tehakse The Openi eel panuseid ameeriklasele Jordan Spiethile, norralasele Viktor Hovlandile, austraallasele Cameron Smithile, ameeriklasele Collin Morikawale, ameeriklasele Xander Schauffelele ja ameeriklasele Patrick Cantlay’le.

Läbi ajaloo on suutnud The Open Championshipi vähemalt kahel korral võita 27 erinevat golfarit. Nendest kaks on ka sel korral võistlustules. Nendeks meesteks on lõuna-aafriklane Ernie Els ja iirlane Padraig Harrington. Nimetatud sportlaste puhul on tegemist aga juba väga kogenud golfaritega. Esimesel on vanust 53- ja teisel 51-eluaastat. Lisaks McIlroy’le on oma teist The Openi tiitlit jahtimas Smith, Morikawa ja Spieth.

Mida teeb aga ilm?

Mängijad võivad ju olla tippvormis, kuid välispordialana ei saa golfi puhul üle ega ümber ka ilmast. Kui kusagil maailmas on ilm pidevalt teemaks, siis selleks kohaks on loomulikult Suurbritannia. Seda ikka põhjusel, et vihma sajab seal keskmisest rohkem.

Nii lubatakse vihma ka sel korral. Ilmaennustuse kohaselt peaks kõige kuivem olema laupäeval. The Openi viimaseks võistluspäevaks ehk pühapäevaks lubatakse taas hoovihma võimalusi ning lisaks ka kuni 30 km/h tuulepuhanguid. Vihma võimalust peetakse tõenäoliseks ka neljapäeval ja reedel. Õhutemperatuuriks lubatakse samal ajal 20 kraadi.

The Open Championship 2023

Toimumisaeg: 20. – 23. juuli

Toimumiskoht: Liverpooli kuninglik golfiklubi

Mängijate arv: 156

Auhinnafond: 14,8 miljonit eurot

Võitja preemia: 2,7 miljonit eurot

Millal peeti The Open esmakordselt: 1860. aastal (tänavu peetakse turniiri 151. korda)

Mullune võitja: Cameron Smith (Austraalia)

Kõige rohkem võite: Harry Vardon (Jersey) 6 võitu (1896, 1898, 1899, 1903, 1911, 1914)