Algab vormel-1 hooaeg! Kas Verstappen võidab taas või tõuseb Hamilton tuhast? Mida suudab Ferrari?
Front bg
01 märts 12:22

Algab vormel-1 hooaeg! Kas Verstappen võidab taas või tõuseb Hamilton tuhast? Mida suudab Ferrari?

Mootorispordifännide pikk ootus saab läbi. Juba sel nädalal kuuleb Bahreinis võimsate mootorite mürinat. Start antakse järjekorras 74. vormel-1 sarja hooajale. Esimesed punktid jagatakse välja pühapäeval Sakhiri ringrajal. Tiitlikaitsja ja suursoosikuna asub starti Red Bulli rooli keerav 25-aastane hollandlane Max Verstappen.

Kahel eelmisel hooajal maailmameistriks kroonitud Verstappen kindlustas 2021. aasta MM-tiitli viimasel etapil otseses heitluses seitsmekordse tšempioni Lewis Hamiltoniga. Mullu oli Verstappeni ülekaal juba suurem ning ta tagas esikoha neli võistlust enne hooaja lõppu. Peamiseks konkurendiks kerkis seejuures hoopis Ferrari piloot Charles Leclerc. Hamilton leppis kokkuvõttes alles kuuenda kohaga.

Red Bulli vormeli võimsus ja töökindlus ning Verstappeni suurepärane hoog teevad hollandlasest suurima soosiku ka algaval hooajal. Lisaks on tehnilised reeglid sarnased mullusele ehk ennustatakse Verstappeni järjekordset triumfi. Kolmanda MM-tiitli võitmine tõstaks ta Ayrton Senna, Nelson Piquet’, Niki Lauda, Jackie Stewarti ja Jack Brabhami kõrvale.

Kolme soosiku heitlus 

Tegevsõitjatest on edukam ainult 38-aastane britt Lewis Hamilton. Juba 2008. aastal oma esimese MM-tiitli võitnud Hamilton domineeris sarja vahemikus 2014. kuni 2020. Nimetatud perioodil loovutas ta ainult 2016. aasta tiitli tiimikaaslasele Nico Rosbergile.

Eelmisel hooajal ei suutnud Hamilton võita ühtegi etappi, kuid vaatamata sellele peavad kihlveokontorid just britti Verstappeni suurimaks rivaaliks. Mercedese tiim oli mullu võrreldes varasemaga kahvatum, kuid usutavasti on tehtud õiged järeldused.

Arengus sammu edasi teinud Ferrari esinumber Leclerc on tänavu soosik number kolm. Monacost pärit võidusõitjal õnnestus mullu esimestel etappidel panna Verstappen surve alla, kuid seejärel lipsas sisse nii eksimusi kui ka tehnilisi probleeme. Siiski hakkas Ferrari aina enam kiirust leidma ja tulevikku silmas pidades on tegemist julgustava märgiga.

Kolme suure tiimi esisõitjate järel hinnatakse järgmisena Mercedese teise piloodi George Russelli võimalusi. Kui Hamilton jäi mullu võiduta, siis Russell suutis hooaja eelviimasel etapil Sao Paulos triumfeerida ja Saksamaa autotootjale aasta ainsa võidu tuua.

Russellil on lubatud Mercedese poolt korralikult võidu sõita, kuid Red Bulli teine number Sergio Perez on tiimis selge teine number. Verstappenile kandadele ta astuda ei tohi. Mullu teenis Perez kaks võitu ja sai aasta kokkuvõttes kolmanda koha. Tema positsioonilt väga palju kõrgemale küündida ei olegi võimalik. Eelmisel hooajal oli Red Bull nii domineeriv, et lisaks sõitjate MM-tiitlile võideti ka konstruktorite karikas. Viimati suutis Austria energiajoogigigandi rahadega toimetav tiim seda 2013. aastal. Perezelt oodataksegi eelkõige punkte võistkondliku tiitli püüdmisel. Individuaalses arvestuses on kõik panused Verstappeni peal.

Alonso võib kerkida üllatajaks

Ferrari teine piloot Carlos Sainz juunior sai mullusel Suurbritannia GP-l oma esimese võidu kätte ning julgemad eksperdid ennustavad teda hooaja kokkuvõttes isegi kolmandaks. Siiski on ta Leclerci järel tiimi teiseks numbriks.

Kes võiks olla aga mustaks hobuseks? Bahreinis toimunud testidel näitas suurepärast minekut 41-aastane vanameister Ferando Alonso. 2005. ja 2006. aastal Renault’ga maailmameistriks kroonitud Alonso kihutab tänavu Aston Martiniga. Mercedese jõuallikaid kasutavat Suurbritannia tiimi loetaksegi potentsiaalseks üllatajaks, kes võiks Red Bullile, Mercedesele ja Ferrarile vastupanu osutada. Aston Martini teiseks numbriks on kanadalane Lance Stroll.

Teraselt jälgitakse ka McLareni tegemisi. Samuti Mercedese mootoritele panuse teinud McLareni esinumbriks on 23-aastane britt Lando Norris, kes on seni kuuel korral kerkinud poodiumile, kuid jahib alles oma esimest võitu. Teise McLareni rooli istub vormel-1 sarjas debüteeriv 21-aastane austraallane Oscar Piastri. Kokku on stardirivis kümme võistkonda ehk 20 sõitjat.

2023. aasta hooaja võistkonnad ja sõitjad:

  • Red Bull (Max Verstappen, Sergio Perez)
  • Mercedes (Lewis Hamilton, George Russell)
  • Ferrari (Charles Leclerc, Carlos Sainz juunior)
  • McLaren (Lando Norris, Oscar Piastri)
  • Aston Martin (Fernando Alonso, Lance Stroll)
  • Alfa Romeo (Zhou Guanyu, Valtteri Bottas)
  • AlphaTauri (Nyck de Vries, Yuki Tsunoda)
  • BWT Alpine (Pierre Gasly, Esteban Ocon)
  • Haas (Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg)
  • Williams (Logan Sargeant, Alexander Albon)

Mida pakub võistluskalender?

Võistluspõnevust saab tänavu seejuures olema rohkem kui kunagi varem. Huvi etappide korraldamise vastu on suur. Kuna iga lisanduv GP tähendab sarja jaoks ka lisaraha, siis pigistatakse sõitjate, mehaanikute ja teiste võistlustega seotud inimeste kurnatuse osas silm kinni ja lisatakse programmi aina uusi jõuproove. Tänavu on neid kavas 23. Varasemaks rekordiks oli 22 etappi aasta jooksul.

Võrreldes mullusega on täiesti uue võistlusena lisandunud Las Vegase GP. Mänguparadiisi linnatänavatel kihutatakse muuhulgas ka kuulsal peatänaval The Strip’il. Kokku sõidetakse algaval hooajal USA pinnal koguni kolm osavõistlust. Aastase pausi järel on kalendris ka Katar. Oma koha on pidanud loovutama aga Prantsusmaa.

Suures plaanis on asjad jäänud aga samaks. Hooaeg algab sarnases taktis mullusega ehk esmalt sõidetakse Bahreinis, seejärel Saudi Araabias ning kolmas etapp on kavas Austraalias.

Vormel-1 2023. aasta hooaja kalender:

  1. märts Bahreini GP
  2. märts Saudi Araabia GP
  3. aprill Austraalia GP
  4. aprill Aserbaidžaani GP
  5. mai Miami GP
  6. mai Imola GP
  7. mai Monaco GP
  8. juuni Kataloonia GP
  9. juuni Kanada GP
  10. juuli Austria GP
  11. juuli Suurbritannia GP
  12. juuli Ungari GP
  13. juuli Belgia GP
  14. august Hollandi GP
  15. september Monza GP
  16. september Singapuri GP
  17. september Jaapani GP
  18. oktoober Katari GP
  19. oktoober Texase GP
  20. oktoober Mexico City GP
  21. november Sao Paulo GP
  22. november Las Vegase GP
  23. november Abu Dhabi GP